Понеделник, 03 Октомври 2022
29
апр
4
 

Три приоритета за здравната комисия: Е-здравеопазване, продължаващо обучение и финанси

Четвъртък, 29 Април 2021 | 12:10:36 Надежда Ненова
4

Около три приоритета се обединиха народните представители в парламентарната здравна комисия на вчерашното си заседание. Това са продължаващото обучение на кадрите в здравната система, електронното здравеопазване и финансирането. „Мерките са с раз

Около три приоритета се обединиха народните представители в парламентарната здравна комисия на вчерашното си заседание. Това са продължаващото обучение на кадрите в здравната система, електронното здравеопазване и финансирането. „Мерките са с различен хоризонт, като най-спешното е справянето с COVID-кризата и ще направим всичко възможно с колегите като нормотворчество. Всички приоритети могат да станат основата за изграждането на програмата на тази комисия“, каза председателят на комисията д-р Александър Симидчиев, който е депутат от групата на „Демократична България“.

Проф. Георги Михайлов заяви, че краткосрочните приоритети на БСП са справянето с коронакризата, социалнозначимите заболявания, отстояването на диагностично-терапевтичната доктрина, високотехнологичните форми на лечение, специално при трансплантациите и Националната детска болница.

„Не знам доколко ще ни стигне времето, тъй като хоризонтът се очертава да е по-различен. От ДПС винаги се били за реформи с ясна концепция в сферата на здравеопазването. Видя се, че една политическа сила сама не може да извърши реформа, както и политически сили с голямо мнозинство също не се ангажират с такива. Бих искал само да напомня, че в мандата на НС 2001-2005 г. НЗОК имаше ресурс от 800 млн. лв., а в момента ресурсът й е над 5 млрд. лв. Въпросът е какво и как се е променило, но това е тема на дълъг разговор“, каза депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров. Той подчерта, че партията му винаги е била за демонополизация на Касата в конкурентна среда.

„Вторият ни приоритет е за подготовка на медицински специалисти с оглед подобряване на системата за специализации от страна на МЗ. Друг е въпросът, че тези специалисти, които ще подготвим, трябва да намерим начин да останат в страната, а не да отидат да работят в чужбина. След това е електронизацията в здравеопазването, намаляване на доплащането в здравната система, профилактиката, по-голям ресурс за доболничната помощ липса на здравни заведения за долекуване, равен достъп до здравеопазване. Съжалявам, че по време на т.нар. Тройна коалиция, когато имаше възможности и ресурс, не стартирахме реформите. Длъжници сме на хората“, каза още доц. Чакъров.

Валентина Филаделфевс от ИСМВ каза, коалицията е за достъпно здравеопазване, реформи в Спешната помощ, поставянето на пациента в центъра на системата, подобряване на квалификацията на медицинските специалисти. „По-краткосрочните ни приоритети са управлението и овладяването на COVID-кризата и да направим каквото можем за Националната детска болница не само като строителство, но и като стратегия. Това трябва да бъде място, на което децата ще влязат не за да се лекуват, а с мисълта, че влизат в някаква приказка“, каза тя.

„Проблемът е, че нямаме индикатори за състоянието на системата в момента онлайн. Да знаем кои са проблемите, които трябва да решим в края на всяка година. Финансовият ресурс в системата е сериозен и следва проблемът за ефективността на здравната услуга. Големият проблем е неглижирането на първичните здравни грижи. При решаването на COVID-кризата също трябва да бъде увеличено участието на доболничната помощ. Промоцията на здравето, качеството и непрекъснатото обучение в здравния мениджмънт. Пазарните принципи не могат да са цел, а само средство за развитие и конкуренция. Доплащането пък може да бъде инструмент за контрол на публичните средства“, каза депутатът от ИТН доц. Силви Кирилов.

Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова каза, че е много полезно да се намерят общите теми между различните политически сили, излъчени от суверена в това Народно събрание. „Все пак трябва да помним, че в България има разделение на властите и да припомня ключовия текст от Закона за здравето, според който Националната система на здравеопазване се управлява от Министерски съвет. За да определим някакви законодателни приоритети, трябва да знаем кой ще ги реализира и какво правителство ще управлява България в рамките на този мандат“, каза тя.

Д-р Дариткова уточни, че е важно да не се правят реформи на парче и подчерта, че сред приоритети на ГЕРБ в предишния мандат е било изграждането на Националната електронна здравна система. „Това започна, отделните елементи на системата ги има, но не е завършено. Дефицитът и подготовката на медицинските кадри, равен достъп на гражданите до медицинска помощ, инвестиции в профилактиката, но за всичко това също сме зависими от МЗ“, каза тя и предложи на следващото заседание да бъде изслушан управителят на НЗОК за финансовото състояние на Касата, за да е сигурно, че системата е осигурена до края на годината.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d1Tf

Председателят 29.04.2021 12:49:59

какво е пил?

Гост 29.04.2021 14:57:36

Нали заедно пиете.

Запознат 29.04.2021 15:35:31

Председателят основно пие сам.

Лекар 29.04.2021 23:35:43

А ти какъв си? Да не би да му наливаш или си герберче?


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари
02.10.2022 09:30:36 Невена Попова

Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари

Проф. Петър Маринов е председетел на Националната асоциация на експертите по психично здраве. ...

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
02.10.2022 08:37:52

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

298 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 24 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...