Понеделник, 30 Ноември 2020
03
дек
2
 

Проф. Тодор Черкезов:

Трябва да постигнем споразумение с НЗОК за надлимитната дейност

Директорът на кърджалийската болница изрази надежда анексът към НРД 2018 да бъде подписан

Понеделник, 03 Декември 2018 | 17:07:00 Надежда Ненова
2

„Надявам се, че анекс към рамковия договор ще бъде подписан. Вярвам, че това ще се случи с едни, така да кажем – прилични параметри. Това, което е възможно в ситуацията, в която се намираме“. Това каза за Zdrave.net директорът на обла

„Надявам се, че анекс към рамковия договор ще бъде подписан. Вярвам, че това ще се случи с едни, така да кажем – прилични параметри. Това, което е възможно в ситуацията, в която се намираме“. Това каза за Zdrave.net директорът на областната болница в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов. Той допълни, че вижда как Лекарският съюз работи активно по подписването и изрази надежда за успешен край на преговорите.

Според него важно нещо, което трябва да се случи, е да се осигури възможност болниците да прехвърлят средства на тримесечие или на полугодие. „Това  би създало по-голяма гъвкавост в системата и по-голяма оперативност в работата, защото има месеци, в които по ред причини – примерно пациентите са повече, както е  при зимните месеци, като има епидемии и т.н. - и в този момент ни трябват повече. А в други месеци, когато няма такива обстоятелства, ресурсът може да бъде и по-малък. Сега става по един доста сложен начин, така че това е нещото, което е изключително важно за нас по начина на разплащане“, каза той.

„Също така е важно да бъде постигнато някакво съгласие за това, че ще бъде променена цената на най-нископлатените клинични пътеки. Говорим за тези, които са под 1000 лв. вече, защото при новите работни заплати, които ни очакват, увеличаването на стойността на консумативите, на издръжката и т.н., вече тези исторически цени, на които сме работили, някак си не могат да бъдат обосновани“, добави още проф. Черкезов.  Според него това води до немотивираност от страна на персонала да работи по пътеки, които не носят приходи в болницата, а от там също така се отразява зле и върху пациентите.

Директорът на кърджалийската болница обясни още, че е важно да се намери балансът между обемите и цените. „Трябва да се направи проучване по отношение на обемите, където в някои моменти те не са достатъчни, но не може да се прехвърли свободно този обем. Така че тази регулация на цени и обеми я очакваме в плюс. Защото много се говори за увеличаване на парите, но оттам нататък как те се разпределят не е много ясно и се вижда, че все не достигат до лечебните заведения като увеличени бюджети. Това  къде отиват е друга тема. Но говоренето на политиците за макрорамката на бюджета - с колко са увеличили средствата, вече не е достатъчно. Не устройва никого. Трябва да видим какви са конкретните бюджети на болниците“, допълни той.

Според проф. Черкезов друго важно нещо е да се постигне споразумение със Здравната каса за надлимитната дейност. „Сега ако считаме, че ние трябва да се издължим към европейските болници, към които сме генерирали определени задължения, а не трябва да изчистваме проблемите с определени дължими средства към нашите собствени болници, това също накърнява чувството за справедливост. И независимо от това,  че трябва да се платят тези  средства за европейските болници, трябва да се помисли как да се платят и средствата, и то по взаимно споразумение с Касата, а не чрез съдебни дела. Защото ние сме участници в една и съща система и не би трябвало партньорите, които са по договор, да стигат до решаване на споровете си по съдебен път, без да опитат да ги разрешат чрез взаимно споразумение“, заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TD4Q

Гост 05.12.2018 09:32:35

Къде преподава този змей?

Дафина 03.12.2018 22:13:22

Прав сте Г-н Професор!Защо ни бяха завишени цените на ниско платените клинични пътеки а лимитите останаха същите !Кой спечели и кой загуби?Дано колегите ВИ разберат това и да гласуват с ума си а не по партийни поръчения!Наистина желая успех при подписването на НРД !Да- но да се мисли повече за пациентите !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Георгиев: Мъжете да търсят консултация с уролог още на 45-годишна възраст
30.11.2020 13:30:01

Д-р Георгиев: Мъжете да търсят консултация с уролог още на 45-годишна възраст

Доскоро се смяташе, че след 50-годишна възраст мъжете трябва да започнат профилактичните прегледи ...

Градините за децата на медиците отвориха врати
30.11.2020 12:48:05

Градините за децата на медиците отвориха врати

Детските градини, които приемат деца на работещите на първа линия с борбата с вируса медицински р ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...