Четвъртък, 27 Януари 2022
03
дек
2
 

Проф. Тодор Черкезов:

Трябва да постигнем споразумение с НЗОК за надлимитната дейност

Директорът на кърджалийската болница изрази надежда анексът към НРД 2018 да бъде подписан

Понеделник, 03 Декември 2018 | 17:07:00 Надежда Ненова
2

„Надявам се, че анекс към рамковия договор ще бъде подписан. Вярвам, че това ще се случи с едни, така да кажем – прилични параметри. Това, което е възможно в ситуацията, в която се намираме“. Това каза за Zdrave.net директорът на обла

„Надявам се, че анекс към рамковия договор ще бъде подписан. Вярвам, че това ще се случи с едни, така да кажем – прилични параметри. Това, което е възможно в ситуацията, в която се намираме“. Това каза за Zdrave.net директорът на областната болница в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов. Той допълни, че вижда как Лекарският съюз работи активно по подписването и изрази надежда за успешен край на преговорите.

Според него важно нещо, което трябва да се случи, е да се осигури възможност болниците да прехвърлят средства на тримесечие или на полугодие. „Това  би създало по-голяма гъвкавост в системата и по-голяма оперативност в работата, защото има месеци, в които по ред причини – примерно пациентите са повече, както е  при зимните месеци, като има епидемии и т.н. - и в този момент ни трябват повече. А в други месеци, когато няма такива обстоятелства, ресурсът може да бъде и по-малък. Сега става по един доста сложен начин, така че това е нещото, което е изключително важно за нас по начина на разплащане“, каза той.

„Също така е важно да бъде постигнато някакво съгласие за това, че ще бъде променена цената на най-нископлатените клинични пътеки. Говорим за тези, които са под 1000 лв. вече, защото при новите работни заплати, които ни очакват, увеличаването на стойността на консумативите, на издръжката и т.н., вече тези исторически цени, на които сме работили, някак си не могат да бъдат обосновани“, добави още проф. Черкезов.  Според него това води до немотивираност от страна на персонала да работи по пътеки, които не носят приходи в болницата, а от там също така се отразява зле и върху пациентите.

Директорът на кърджалийската болница обясни още, че е важно да се намери балансът между обемите и цените. „Трябва да се направи проучване по отношение на обемите, където в някои моменти те не са достатъчни, но не може да се прехвърли свободно този обем. Така че тази регулация на цени и обеми я очакваме в плюс. Защото много се говори за увеличаване на парите, но оттам нататък как те се разпределят не е много ясно и се вижда, че все не достигат до лечебните заведения като увеличени бюджети. Това  къде отиват е друга тема. Но говоренето на политиците за макрорамката на бюджета - с колко са увеличили средствата, вече не е достатъчно. Не устройва никого. Трябва да видим какви са конкретните бюджети на болниците“, допълни той.

Според проф. Черкезов друго важно нещо е да се постигне споразумение със Здравната каса за надлимитната дейност. „Сега ако считаме, че ние трябва да се издължим към европейските болници, към които сме генерирали определени задължения, а не трябва да изчистваме проблемите с определени дължими средства към нашите собствени болници, това също накърнява чувството за справедливост. И независимо от това,  че трябва да се платят тези  средства за европейските болници, трябва да се помисли как да се платят и средствата, и то по взаимно споразумение с Касата, а не чрез съдебни дела. Защото ние сме участници в една и съща система и не би трябвало партньорите, които са по договор, да стигат до решаване на споровете си по съдебен път, без да опитат да ги разрешат чрез взаимно споразумение“, заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
svF$

Гост 05.12.2018 09:32:35

Къде преподава този змей?

Дафина 03.12.2018 22:13:22

Прав сте Г-н Професор!Защо ни бяха завишени цените на ниско платените клинични пътеки а лимитите останаха същите !Кой спечели и кой загуби?Дано колегите ВИ разберат това и да гласуват с ума си а не по партийни поръчения!Наистина желая успех при подписването на НРД !Да- но да се мисли повече за пациентите !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БСК няма да подкрепи проектобюджета на НЗОК
27.01.2022 11:37:59

БСК няма да подкрепи проектобюджета на НЗОК

Българската стопанска камара (БСК) няма да подкрепи проектобюджета на НЗОК за 2022 г., който се о ...

В МБАЛ-Велинград: Седем дела за фалшиви сертификати и дългове за над милион
27.01.2022 10:48:57

В МБАЛ-Велинград: Седем дела за фалшиви сертификати и дългове за над милион

За редица сериозни нарушения в МБАЛ-Велинград сигнализира временно изпълняващият длъжността управ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...