Сряда, 22 Януари 2020
04
ноем
5
 

Проф. Николай Габровски:

Трябва да се намали обема дейност и да се увеличи заплащането на преминал пациент

Понеделник, 04 Ноември 2019 | 16:02:45
5

„За първи път тази година при преговорите с МЗ от БЛС търсим промяна на логиката за  увеличаване на възнагражденията в системата“. Това каза пред Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. По неговите ду

„За първи път тази година при преговорите с МЗ от БЛС търсим промяна на логиката за  увеличаване на възнагражденията в системата“. Това каза пред Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.

По неговите думи досегашният принцип на увеличение е бил да са дават повече пари за по-голям обем дейност, т.е. за повече лекувани пациенти, което e довело до добре познатия феномен на свръххоспитализации.

Според проф. Габровски при този нов подход и при наличието на 200 млн. лв. повече за болнична помощ в бюджета за следващата година, шансът увеличението да достигне до медиците е много по-голям.

„Това е начинът – да се намали обема дейност и да се увеличи заплащането на преминал пациент“, подчерта проф. Габровски. Той бе категоричен, че така медиците ще имат повече време да осигурят качествени грижи и да обръщат по-голямо внимание на пациентите си. Според него на места увеличението на възнагражденията може да бъде 5%-10%, но другаде може да бъде 20%, а дори да достигне до 50%-60% - 70%.

Коментирайки темата за протестите на медицинските сестри, той бе категоричен, че в този случай е имало и външна намеса с политически характер, а исканията постепенно са ескалирали, което само потвърждава тази теза.

Проф. Габровски посочи, че в болницата, в която той работи отдавна е постигнато ниво на заплащане на сестрите, съответстващо на записаното на КТД, докато на други места това не се е случило, въпреки че като цяло болничният сектор се управлява добре.

„Трудно е да се въведат правила, които са еднакви за всички“, коментира той. Според него реформата в сектора като цяло върви, има и упорство тя да продължи, има и търпение. Промяната обаче не може да дойде бързо, защото „в медицината само лошите неща стават бързо“,  заключи проф. Габровски.        

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wbYS

д-р Г. Тодоров 05.11.2019 13:54:16

Не Габровски, следва да се извадят от Болнична помощ поне 30% от дейностите и да се осигурят условия за извършването им в ИМП - пример - ФГС и ФКС с анестезия, пример - ПЕТ скенер и Скенер с контраст! и т„н„ Но понеже не се вписва в бизнес модела на някои хора не го правите и не го предлагате. Така дейността от самосебе си ще стане по малка и респективно цените ще са нагоре. Но с капацитети по организация на продажбата на Мед., изделия няма да стигнем далеч като съюз

Гост 05.11.2019 16:08:01

Да но- бронхоскопия по пътека-500 лв,а в ИБП 50 лв.За 50 лв никой бронхолог няма и да и мръдне пръста.

crocodile 05.11.2019 10:01:39

В случая с мъжа на Папазова наистина има лекарска грешка. Но тя е предизвикана и от действията на самия пациент плюс непознаване на особеностите на определен вид хирургия в България и незнанието как да се лекуват възможните усложнения на остър панкреатит по най-правилния начин. За това основна вина носят Лекарския съюз и МЗ, които имитират дйност, вместо да препишат и публикуват съобразени с европейските стандарти алгоритми. Обаче, това няма да се случи, защото означава сериозна реформа в здравеопазването и разваляне на рахатлъка на много хора! Коъ например ще подведе под отговорност Любчо Спасов за експеримента му с трансплантацията на бял дроб например?!

Гост 05.11.2019 00:16:40

Добро утро, Г-н Професор, а защо допуснахте миналата година да бъдат намалени цените на някои пътеки?

Гост 04.11.2019 16:48:47

https://blitz.bg/layfstayl/tragediya-lekarska-greshka-ostavi-irina-papazova-otnovo-vdovitsa_news706948.html --> Поредната журналистическа помия срещу Лекарите, и то от кой точно? Блиц.RU - лизачите на мутрите и кадесарските доносници! Четете и си правете изводите КОЙ е поръчителят на гнусната кампания, течаща през последните години срещу цялото съсловие!


Още новини
Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента
21.01.2020 17:30:09

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента. Това каза по ...

НЗОК настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на Спинраза
21.01.2020 17:10:34

НЗОК настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на Спинраза

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Анание ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...