Събота, 26 Ноември 2022
04
ноем
5
 

Проф. Николай Габровски:

Трябва да се намали обема дейност и да се увеличи заплащането на преминал пациент

Понеделник, 04 Ноември 2019 | 16:02:45
5

„За първи път тази година при преговорите с МЗ от БЛС търсим промяна на логиката за  увеличаване на възнагражденията в системата“. Това каза пред Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. По неговите ду

„За първи път тази година при преговорите с МЗ от БЛС търсим промяна на логиката за  увеличаване на възнагражденията в системата“. Това каза пред Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.

По неговите думи досегашният принцип на увеличение е бил да са дават повече пари за по-голям обем дейност, т.е. за повече лекувани пациенти, което e довело до добре познатия феномен на свръххоспитализации.

Според проф. Габровски при този нов подход и при наличието на 200 млн. лв. повече за болнична помощ в бюджета за следващата година, шансът увеличението да достигне до медиците е много по-голям.

„Това е начинът – да се намали обема дейност и да се увеличи заплащането на преминал пациент“, подчерта проф. Габровски. Той бе категоричен, че така медиците ще имат повече време да осигурят качествени грижи и да обръщат по-голямо внимание на пациентите си. Според него на места увеличението на възнагражденията може да бъде 5%-10%, но другаде може да бъде 20%, а дори да достигне до 50%-60% - 70%.

Коментирайки темата за протестите на медицинските сестри, той бе категоричен, че в този случай е имало и външна намеса с политически характер, а исканията постепенно са ескалирали, което само потвърждава тази теза.

Проф. Габровски посочи, че в болницата, в която той работи отдавна е постигнато ниво на заплащане на сестрите, съответстващо на записаното на КТД, докато на други места това не се е случило, въпреки че като цяло болничният сектор се управлява добре.

„Трудно е да се въведат правила, които са еднакви за всички“, коментира той. Според него реформата в сектора като цяло върви, има и упорство тя да продължи, има и търпение. Промяната обаче не може да дойде бързо, защото „в медицината само лошите неща стават бързо“,  заключи проф. Габровски.        

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UgJv

д-р Г. Тодоров 05.11.2019 13:54:16

Не Габровски, следва да се извадят от Болнична помощ поне 30% от дейностите и да се осигурят условия за извършването им в ИМП - пример - ФГС и ФКС с анестезия, пример - ПЕТ скенер и Скенер с контраст! и т„н„ Но понеже не се вписва в бизнес модела на някои хора не го правите и не го предлагате. Така дейността от самосебе си ще стане по малка и респективно цените ще са нагоре. Но с капацитети по организация на продажбата на Мед., изделия няма да стигнем далеч като съюз

Гост 05.11.2019 16:08:01

Да но- бронхоскопия по пътека-500 лв,а в ИБП 50 лв.За 50 лв никой бронхолог няма и да и мръдне пръста.

crocodile 05.11.2019 10:01:39

В случая с мъжа на Папазова наистина има лекарска грешка. Но тя е предизвикана и от действията на самия пациент плюс непознаване на особеностите на определен вид хирургия в България и незнанието как да се лекуват възможните усложнения на остър панкреатит по най-правилния начин. За това основна вина носят Лекарския съюз и МЗ, които имитират дйност, вместо да препишат и публикуват съобразени с европейските стандарти алгоритми. Обаче, това няма да се случи, защото означава сериозна реформа в здравеопазването и разваляне на рахатлъка на много хора! Коъ например ще подведе под отговорност Любчо Спасов за експеримента му с трансплантацията на бял дроб например?!

Гост 05.11.2019 00:16:40

Добро утро, Г-н Професор, а защо допуснахте миналата година да бъдат намалени цените на някои пътеки?

Гост 04.11.2019 16:48:47

https://blitz.bg/layfstayl/tragediya-lekarska-greshka-ostavi-irina-papazova-otnovo-vdovitsa_news706948.html --> Поредната журналистическа помия срещу Лекарите, и то от кой точно? Блиц.RU - лизачите на мутрите и кадесарските доносници! Четете и си правете изводите КОЙ е поръчителят на гнусната кампания, течаща през последните години срещу цялото съсловие!


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицински университет – Пловдив открива  Годишна благотворителна изложба
26.11.2022 15:53:04

Медицински университет – Пловдив открива Годишна благотворителна изложба

Годишна благотворителна изложба на Арт Ателие в Медицинс ...

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче
26.11.2022 12:45:05

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче

Сърцето на 3-месечно бебе беше оперирано успешно в Киев на светлината на фенерче, съобщи БНТ. Мом ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...