Четвъртък, 06 Май 2021
15
окт
6
 

Трябва национален консенсус, за да се решат проблемите в здравеопазването

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага

Вторник, 15 Октомври 2019 | 12:16:58
6

В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми. Това означава, че ще и

В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми. Това означава, че ще има дългосрочни цели, които трябва да бъдат обсъдени с повече българи, за да бъдат те ангажирани с тях". Това каза бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред Bulgaria ON AIR.

„Няма лекар в България, който да не се вълнува от тези проблеми. Здравеопазването е една от основополагащите сфери на нашия социален живот. Много са проблемите, наслоени в годините. По този начин не могат да се случат нещата", коментира и ръководителят на Катедра по неврология на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.

По думите му преди 10-15 години се е говорело по същия начин за решаването на проблемите във сферата. Акад. Трайков заяви, че около 30-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването, които знаят какви са проблемите и как могат да се решат. 

"Трябва на тези хора да им се гарантира, че могат да разработят модела и той няма да се пипа поне 10 години, независимо кой е на власт. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване и да са доволни сестрите, лекарите и пациентите. Който и да дойде министър, ако не получи такава гаранция, няма да постигне абсолютно нищо. Виждаме министър Ананиев, той има много добри идеи. Нищо обаче не зависи от него и екипа му, не могат даже скоростта да променят, камо ли посоката“, каза още акад. Трайков.

Трябва да си отговорим на въпроса колко са важни парите за качеството и функционирането на сектора. Да си отговорим на въпроса всичко ли е само пари. Факт е, че здравеопазването става все по-скъпо, но трябва да има много ясен регламент каква е целта на всяка допълнителна стотинка, която влиза в здравеопазването", каза акад. Трайков.

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага. Идва време политиците да се обединят и в тези сфери да предложат общи идеи на обществото.

 „Това, което виждам е, че министерството има добра воля и много добри намерение. Оттам насетне дано да имат куража и да им стигне времето, за да направят това, което са започнали. Оттам насетне за по-големите промени се иска национален консенсус, иска се единение“, допълни той.

"Има разлика сто пъти между различни пътеки, по света няма такова нещо. Има и сто пъти разлика в заплатите. Политиците трябва да бъдат принудени, за да седнем и да говорим за бъдещето на България. Ето, сега на изборите - това е един от механизмите, по които може да се случи това", каза и акад. Воденичаров.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ryAn

Бармалей 16.10.2019 12:47:18

Повечето операции струват над сто хиляди долара едната. Премахва се солидарния модел на плащане на здравно осигурителни вноски, богатите си плащат лечението, а по-голямата част от бедния работещ български народ умира.

Дост 15.10.2019 14:34:16

Спираме да плащаме здравни вноскии при нужда си плащаме на ЧИТАВ ЛЕКАР !!! Въоръженият дебелак ще има да чаказа мързеливи пари от НЗОК!

Гост 15.10.2019 19:21:50

На "читав" викаш, а ? ! Ами, ако така продължите с тази философия, може да няма никакви.. ситуацията е по-лоша отколкото ви изглежда братя и сестри българи. Идва криза в здравеопазването.

БЛС-Въоръжено Крило 15.10.2019 13:02:51

Няма кой да чака главанаците на ГЕРП да правят реформи. Скоро консенсусът ще е от типа. 'Прегледът ви ще струва 50 лева , господине/госпожо " А пациентът ще може или да се съгласи и да ги плати или да ходи да си вари билки и да се самолекува . Ето това ще консенсуса.

Гост 15.10.2019 13:00:47

За закъснение се говори , когато нещо може да се направи . Когато вече е късно , изобщо няма смисъл да се говори .

Аполитична 16.10.2019 04:14:18

По света няма клинични пътеки, отдавна са изхвърлени от аборигените, няма и болници търговски дружества, много добре го знаят! Нямат интерес от реформа, защото ще спре голямота кльоопачка!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда
06.05.2021 11:29:06

Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

В ЕС днес всяка секунда 30 души получават ваксина против ковид, съобщи председателят на Европейск ...

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните
06.05.2021 10:56:01

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните

Трайна е тенденцията за намаляване на хоспитализираните с коронавирус у нас. Това заяви здравният ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...