Вторник, 21 Май 2024
15
окт
6
 

Трябва национален консенсус, за да се решат проблемите в здравеопазването

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага

Вторник, 15 Октомври 2019 | 12:16:58
6

В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми. Това означава, че ще и

В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми. Това означава, че ще има дългосрочни цели, които трябва да бъдат обсъдени с повече българи, за да бъдат те ангажирани с тях". Това каза бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред Bulgaria ON AIR.

„Няма лекар в България, който да не се вълнува от тези проблеми. Здравеопазването е една от основополагащите сфери на нашия социален живот. Много са проблемите, наслоени в годините. По този начин не могат да се случат нещата", коментира и ръководителят на Катедра по неврология на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.

По думите му преди 10-15 години се е говорело по същия начин за решаването на проблемите във сферата. Акад. Трайков заяви, че около 30-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването, които знаят какви са проблемите и как могат да се решат. 

"Трябва на тези хора да им се гарантира, че могат да разработят модела и той няма да се пипа поне 10 години, независимо кой е на власт. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване и да са доволни сестрите, лекарите и пациентите. Който и да дойде министър, ако не получи такава гаранция, няма да постигне абсолютно нищо. Виждаме министър Ананиев, той има много добри идеи. Нищо обаче не зависи от него и екипа му, не могат даже скоростта да променят, камо ли посоката“, каза още акад. Трайков.

Трябва да си отговорим на въпроса колко са важни парите за качеството и функционирането на сектора. Да си отговорим на въпроса всичко ли е само пари. Факт е, че здравеопазването става все по-скъпо, но трябва да има много ясен регламент каква е целта на всяка допълнителна стотинка, която влиза в здравеопазването", каза акад. Трайков.

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага. Идва време политиците да се обединят и в тези сфери да предложат общи идеи на обществото.

 „Това, което виждам е, че министерството има добра воля и много добри намерение. Оттам насетне дано да имат куража и да им стигне времето, за да направят това, което са започнали. Оттам насетне за по-големите промени се иска национален консенсус, иска се единение“, допълни той.

"Има разлика сто пъти между различни пътеки, по света няма такова нещо. Има и сто пъти разлика в заплатите. Политиците трябва да бъдат принудени, за да седнем и да говорим за бъдещето на България. Ето, сега на изборите - това е един от механизмите, по които може да се случи това", каза и акад. Воденичаров.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%atE

Бармалей 16.10.2019 12:47:18

Повечето операции струват над сто хиляди долара едната. Премахва се солидарния модел на плащане на здравно осигурителни вноски, богатите си плащат лечението, а по-голямата част от бедния работещ български народ умира.

Дост 15.10.2019 14:34:16

Спираме да плащаме здравни вноскии при нужда си плащаме на ЧИТАВ ЛЕКАР !!! Въоръженият дебелак ще има да чаказа мързеливи пари от НЗОК!

Гост 15.10.2019 19:21:50

На "читав" викаш, а ? ! Ами, ако така продължите с тази философия, може да няма никакви.. ситуацията е по-лоша отколкото ви изглежда братя и сестри българи. Идва криза в здравеопазването.

БЛС-Въоръжено Крило 15.10.2019 13:02:51

Няма кой да чака главанаците на ГЕРП да правят реформи. Скоро консенсусът ще е от типа. Прегледът ви ще струва 50 лева , господине/госпожо " А пациентът ще може или да се съгласи и да ги плати или да ходи да си вари билки и да се самолекува . Ето това ще консенсуса.

Гост 15.10.2019 13:00:47

За закъснение се говори , когато нещо може да се направи . Когато вече е късно , изобщо няма смисъл да се говори .

Аполитична 16.10.2019 04:14:18

По света няма клинични пътеки, отдавна са изхвърлени от аборигените, няма и болници търговски дружества, много добре го знаят! Нямат интерес от реформа, защото ще спре голямота кльоопачка!


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...