Вторник, 19 Октомври 2021
15
окт
6
 

Трябва национален консенсус, за да се решат проблемите в здравеопазването

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага

Вторник, 15 Октомври 2019 | 12:16:58
6

В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми. Това означава, че ще и

В много области е нужно да се направи едно преструктуриране, за да може нещата да вървят. Натрупали са се много проблеми и в здравеопазването, и в образованието. Назрява моментът, в който ще има национален дебат по тези проблеми. Това означава, че ще има дългосрочни цели, които трябва да бъдат обсъдени с повече българи, за да бъдат те ангажирани с тях". Това каза бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред Bulgaria ON AIR.

„Няма лекар в България, който да не се вълнува от тези проблеми. Здравеопазването е една от основополагащите сфери на нашия социален живот. Много са проблемите, наслоени в годините. По този начин не могат да се случат нещата", коментира и ръководителят на Катедра по неврология на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.

По думите му преди 10-15 години се е говорело по същия начин за решаването на проблемите във сферата. Акад. Трайков заяви, че около 30-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването, които знаят какви са проблемите и как могат да се решат. 

"Трябва на тези хора да им се гарантира, че могат да разработят модела и той няма да се пипа поне 10 години, независимо кой е на власт. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване и да са доволни сестрите, лекарите и пациентите. Който и да дойде министър, ако не получи такава гаранция, няма да постигне абсолютно нищо. Виждаме министър Ананиев, той има много добри идеи. Нищо обаче не зависи от него и екипа му, не могат даже скоростта да променят, камо ли посоката“, каза още акад. Трайков.

Трябва да си отговорим на въпроса колко са важни парите за качеството и функционирането на сектора. Да си отговорим на въпроса всичко ли е само пари. Факт е, че здравеопазването става все по-скъпо, но трябва да има много ясен регламент каква е целта на всяка допълнителна стотинка, която влиза в здравеопазването", каза акад. Трайков.

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага. Идва време политиците да се обединят и в тези сфери да предложат общи идеи на обществото.

 „Това, което виждам е, че министерството има добра воля и много добри намерение. Оттам насетне дано да имат куража и да им стигне времето, за да направят това, което са започнали. Оттам насетне за по-големите промени се иска национален консенсус, иска се единение“, допълни той.

"Има разлика сто пъти между различни пътеки, по света няма такова нещо. Има и сто пъти разлика в заплатите. Политиците трябва да бъдат принудени, за да седнем и да говорим за бъдещето на България. Ето, сега на изборите - това е един от механизмите, по които може да се случи това", каза и акад. Воденичаров.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dEGU

Бармалей 16.10.2019 12:47:18

Повечето операции струват над сто хиляди долара едната. Премахва се солидарния модел на плащане на здравно осигурителни вноски, богатите си плащат лечението, а по-голямата част от бедния работещ български народ умира.

Дост 15.10.2019 14:34:16

Спираме да плащаме здравни вноскии при нужда си плащаме на ЧИТАВ ЛЕКАР !!! Въоръженият дебелак ще има да чаказа мързеливи пари от НЗОК!

Гост 15.10.2019 19:21:50

На "читав" викаш, а ? ! Ами, ако така продължите с тази философия, може да няма никакви.. ситуацията е по-лоша отколкото ви изглежда братя и сестри българи. Идва криза в здравеопазването.

БЛС-Въоръжено Крило 15.10.2019 13:02:51

Няма кой да чака главанаците на ГЕРП да правят реформи. Скоро консенсусът ще е от типа. 'Прегледът ви ще струва 50 лева , господине/госпожо " А пациентът ще може или да се съгласи и да ги плати или да ходи да си вари билки и да се самолекува . Ето това ще консенсуса.

Гост 15.10.2019 13:00:47

За закъснение се говори , когато нещо може да се направи . Когато вече е късно , изобщо няма смисъл да се говори .

Аполитична 16.10.2019 04:14:18

По света няма клинични пътеки, отдавна са изхвърлени от аборигените, няма и болници търговски дружества, много добре го знаят! Нямат интерес от реформа, защото ще спре голямота кльоопачка!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Мария Петрова: Ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен
19.10.2021 11:10:33

Мария Петрова: Ако ваксината е безплатна, трябва и тестът да е безплатен

„Ако приемем, че във всеки един сектори имаме 20% ваксинирани в България, какво се случва с ...

Избраха доц. Кунчев за „Лекар на годината“
19.10.2021 10:34:43

Избраха доц. Кунчев за „Лекар на годината“

Доц. д-р Ангел Кунчев е отличен от гилдията за „Лекар на Годината 2021“, съобщиха от ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...