!
Събота, 20 Април 2024
04
окт
4
 

Търновските медици поискаха достойно заплащане и решения днес

Протестът, организиран от КНСБ, премина под мотото "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата"

Вторник, 04 Октомври 2022 | 16:15:22
4

Над 120 лекари и медицински специалисти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново излязоха на протест заради ниското възнаграждение на труда им, предаде БТА. Протестът се организира от КНСБ във връзка с констатацията на медиците, че

Над 120 лекари и медицински специалисти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново излязоха на протест заради ниското възнаграждение на труда им, предаде БТА. Протестът се организира от КНСБ във връзка с констатацията на медиците, че месечното им възнаграждение за август е значително по-ниско от това за предходните месеци. Мотото на инициативата е „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“.

„Достойно заплащане“, „Не на страха“ и „Решение днес“ – тези искания издигнаха протестиращите, които се събраха на обяд пред болницата. 

Според д-р Мая Попова, инфекционист и председател на синдикалната организация на болницата, по колективен трудов договор лекарската заплата за специалист трябва да бъде 2000 лева, а в момента тя е 1037 лева. По-ниски възнаграждения получават и медицинските сестри, чийто заплати по договор трябва да бъдат 1500 лева, както и санитарите – 910 лв.

Един от начините за решаване на проблема е да се увеличи заплащането по клинични пътеки и да се премахнат структури от болницата, които могат да работят като самостоятелни звена, без да зависят от болнично финансиране, посочи тя.

Впечатляващо бе казаното от д-р Венцислава Димитрова, специализант в Клиниката по физиотерапия и рехабилитация.

„Получавам 800 лв. Как се живее с тези пари? Вече 6 месеца съм командирована в Спешно отделение. Не съм си стъпвала в отделението по физиотерапия, където специализирам, за да може тази болница да оцелее. Къде са заплатите, които здравното министерство ни обеща? Две минимални работни заплати за специализантите. Срамота е, че някои доктори, които са с 30 години стаж, получават по-малко дори от специализантите. Това е недопустимо“, заяви д-р Димитрова, цитирана от Borbabg.com. Тя призна, че работи на още едно място, за да оцелее.

„Редактирам книги. Това е срамота – доктор да трябва да се труди допълнително, за да върже двата края. Ти си учил 6 години, после 4 години специализация, при това обучението не е евтино, допълнително учебници купуваш и медицинско облекло, много разходи за образование влагаш, а накрая заплащането ти е колкото на касиер в хранителен магазин. Обмислям да се откажа от професията. Това са 12-часови дежурства, тежък труд, сам лекар в Спешно отделение. Имала съм смени, при които не съм имала възможност дори да отида до тоалетна, за да обгрижа над 80 души за дежурство“, сподели д-р Димитрова.

През април, при сключването на КТД, са били осигурени средства за договорените възнаграждения за детското и училищно здравеопазване, сегашният министър е осигурил средства за ЦСМП, останаха две големи групи – болниците и РЗИ, каза пред протестиращите д-р Пламен Радославов, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ.

Той уточни, че настояването на синдикатите е държавата да възстанови плащанията, които до преди месец са били под формата на стимули за работа в COVID ситуация за лекарите – 600 лв., 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите, до сключване на новия Национален рамков договор за следващата година и до приемането на бюджета за 2023 година.

Според изчисленията на синдикатите за трите месеца до края на годината ще са необходими около 48 млн. лв. за всички лечебни заведения. Искането ще бъде представено пред следващото работещо правителство и функциониращ парламент, посочи д-р Радославов.

„Днешният протест не е изненада за мен, защото с колегите сме разговаряли многократно по темата“, каза пред журналисти изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов. Той уточни, че проблемът е във финансирането на болниците, защото след преустановяването през април на допълнителните стимули заради коронавируса, болниците са оставени сами да се справят с проблемите. Отливът на пациенти, инфлационният натиск, поскъпването на консумативи и енергоизточници, комбинирано с намалените приходи от дейност и невъзможност за изпълняване на дадени клинични пътеки, е причина за влошаването на финансовите показатели на лечебните заведения, посочи той и допълни, че бюджетът на болницата не може да осигури тези средно 500 лв. като добавки към заплатите.

„За да има развръзка проблемът с лекарските възнаграждения и осигуряването на нормалната работа в държавните болници, които са структуроопределящи, решението трябва да се вземе на политическо, държавно равнище в най-кратки срокове, а след това в дългосрочен план да се говори за промяна в самата здравна система“, подчерта д-р Попов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pzn5

Правилно 05.10.2022 06:12:39

Коментарите са абсолютно верни, за жалост. Робите обаче ще измират след десетилетие и тогава жална им майка на тъпите български пациенти.

Гост 04.10.2022 19:26:07

О,чакайте разни леви правителства да вземат решения. Защото всичките са левопедалски правителства от популистически формации. Вземи Нинова и удари Баце, Киро и Кокорчо. очакване на Годо ще сте. Тук в комунистическата ви родина с комунистическото колхозно здравеопазване, в която кочинка никаква партия не желае Европейски реформи ?!? .Напразно чакане. Напускайте болниците , ЛИДЛ ви чака за аранжьори и касиери. Почти без отговорност ,за разлика от отговорността на лекаря. И с двойно по-високо възнаграждение. Плебсът да ги лекуват комунетата и популистите от парламента. Смърт на комунизма,смърт на Семашко !

Позиция 04.10.2022 21:37:57

32 ГОДИНИ "ПРЕХОД" ДОКАЗАХА, ЧЕ В БУЛГАРИСТАН НИКОГА НЯМА ДА СИ ОТИДЕ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КОМУНИЗМЪТ: ВСЕКИМУ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ, ДОСТЪПНОСТ НА МОМЕНТА, И ПЛАТИЛ НЕ ПЛАТИЛ МЪРШАВИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ - БЕЗПЛАТНОСТ ЗА СМЕТКА НА РОБИТЕ МЕДИЦИНСКИ "РАБОТНИЦИ"! ЗА ПОСЛЕДНИТЕ РОБСКИ ТРУД, ОТГОВОРНОСТИ И БОЙ ПОД БЛАГОСКЛОННИЯ ПОГЛЕД НА ТЮМБЕЛИТЕ ОТ ПЕДАЛСКИТЕ РЪКОВОДСТВА НА СЪСЛОВНИТЕ ИМ ОРГАНИЗАЦИИ!!!! ДРАГИ МЕДИЦИ ОТ "ПРЕДНИЯ ФРОНТ", ЗА ВАС СПАСЕНИЕТО ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ Е ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ! В БУЛГАРИСТАН СТАВА ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ДА СЕ ПРАКТИКУВА НАУЧНАТА МЕДИЦИНА!!!! ТУК Е РАЙ ЗА ШАРЛАТАНИЯТА НА ВРАЧКИ, ГЛЕДАЧКИ, БАЯЧКИ, ФАРМАЦЕВТИ, ЕКСТРАСЕНСИ, КОИТО ПРОБИХА ЗАКОНЪТ ЗА ЗДРАВЕТО А ИМПОТЕНТНИЯТ БЛС, БЕЗ ДА ГЪКНЕ, ДОПУСНА ДА ДОКТОРУВАТ ПРЕСТЪПНО ПОД РУБРИКАТА "АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА"!

Гост 05.10.2022 08:53:09

Но и ние овцете ,които ставаме за работа сутрин да отидем да работим за жълти стотинки се си най-виновни. Сами с мазохизма си увреждаме самоуважението си с години в илюзии ,че някой тук уважава този труд. Всъщност сме заобградени с хитри ползвачи и направо мародери


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...