!
Събота, 20 Юли 2024
18
март
3
 

УМБАЛ Бургас с разяснения кога медицинската помощ е безплатна за бежанците

Петък, 18 Март 2022 | 16:20:19
3

Украинските бежанци могат да търсят медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“. В болницата се приемат и лекуват безплатно всички, чието състояние е спешно. В този случай те не заплащат прегле

Украинските бежанци могат да търсят медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“. В болницата се приемат и лекуват безплатно всички, чието състояние е спешно. В този случай те не заплащат прегледи, изследвания, лечение, операции. За това информират от лечебното заведение.

При спешни състояния, не изискващи болнично лечение (напр. наранявания, травми и т.н.), пациентите се преглеждат и обработват също без заплащане. Заплащане може да се наложи само тогава, когато Здравната каса не покрива определени консумативи, които трябва да бъдат използвани в операцията (напр. изкуствени стави и други импланти), уточняват от болницата.

В Медицинския център на УМБАЛ Бургас „Св. Николай Чудотворец“ се извършват безплатни прегледи на неспешни пациенти, но медицинският център няма лаборатория и не извършва безплатни изследвания, посочват още от там.

В Родилно отделение са постъпвали запитвания от украински бежанки относно извършване на секцио по желание. АГ-специалистите напомнят, че в България секциото се извършва не по желание, а по медицински показания и по преценка на лекарите. УМБАЛ Бургас се придържа към указанията на Световната здравна организация и научната АГ общност за минимална медицинска намеса в естествения процес на раждането, декларират от лечебното заведение.

Има запитвания и от украински граждани, които желаят да заплатят оказаната медицинска помощ. Те се таксуват като здравнонеосигурени български граждани.

Украинските граждани, които се нуждаят от медицинска помощ, могат да се обърнат и към всяко общинско здравно заведение. Получено е писмо от зам.-кмета по здравеопазване на Община Бургас с указание общинските медицински и диагностични центрове (бившите поликлиники), болници и т.н., да оказват съдействие на тези пациенти, да ги водят на отделни списъци и да подават седмични отчети за тях към общината.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tWqB

Гост 19.03.2022 11:48:35

В Русия несъмнено имаме възраждането на нацизма. 1.Партията на Путин е основана от самия него и има ясни националистически идеи за бъдещето на Русия. В основата на тази партия лежи социалистическата идея, която никога не е изчезвала в средите на КГБ. 2. Продължаваща и дългосрочна милитаризация на руската икономика и провеждане на местни малки войни срещу съседни страни и завладяване на нови територии. 3. Забрана на граждански организации и партии. Забрана на опозиционните източници на информация. Масова пропаганда за избрания руски народ, който трябва да въведе новия ред в света 4. Улични екзекуции на политически опоненти и открити процеси срещу водещи интелектуалци и политици. 5. Антисемитизъм и етническа омраза към Украйна. За всичко там са виновни евреите. Няма украинска нация. Тя е непълноценна, неспособна на самоуправление и част от руската нация. 6. Масови събирания с националистически речи на новия лидер

6666 18.03.2022 21:20:52

"УМБАЛ Бургас с разяснения кога медицинската помощ е безплатна за бежанците" Наистина, след като няма нищо безплатно, кой все пак, как и за колко ще я заплаща?

ПОЗИЦИЯ 18.03.2022 21:12:57

Редно и справедливо е НЗОК да заплаща лечението само и единствено на така наречените ЗЗОЛ, а не да свива пакета, за да покрива лечението и на всякакви други категории - неосигурени, бежанци, тарикати, нахалници и пр. Тях държавата, общините или болниците, като искат, да си ги лекуват за своя сметка! Идиот ли съм, като съвестно ЗЗОЛ, да си доплащам за какво ли не, защото парите от здравните осигуровки не стигали и Здравната каса не плащала това или онова!


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...

МЗ ще следи и публикува конкретни финансови показатели на лечебните заведения
20.07.2024 09:29:56

МЗ ще следи и публикува конкретни финансови показатели на лечебните заведения

Конкретни финансови и медико-статистически показатели ще следи Министерството на здравеопазването ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...