Сряда, 29 Май 2024
04
юни
4
 

УМБАЛ "Лозенец": Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни

Петък, 04 Юни 2021 | 09:17:42
4

Внушенията за „източване на здравната каса“ са несъстоятелни и неверни. Това заявяват в свое становище от болница „Лозенец“

Внушенията за „източване на здравната каса“ са несъстоятелни и неверни. Това заявяват в свое становище от болница „Лозенец“ по повод изнесените от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров данни за фиктивни пациенти и нарушения при извършването на трансплантаци.

От там подчертават, че няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата.

„Поради преструктурирането на болница „Лозенец“ в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница „Лозенец“ сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване“, поясняват от лечебното заведение, като допълват, че това е било потвърдено категорично от извършена проверка по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската колегия на БЛС и от Асоциацията на Университетските болници.

По въпроса за извършваните „неправомерни трансплантации“ от болница „Лозенец“ твърдят, че са спазили стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и са изискали и получили нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци, поясняват от там.

По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител – болница „Лозенец“ не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации, допълват от лечебното заведение.

Основен приоритет на болница „Лозенец“ и екипът ѝ винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност, заявяват в заключение от болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
35Ns

Гост 04.06.2021 23:13:48

Ако не беше Миролюба Бенатова да разрина кочината Правителствена и тиквоча не. Беше потънал като гюле, нищо нямаше да се разбере за "техническата грешка".

Гост 04.06.2021 15:36:06

Мутроправителствената болница да си замълчи- няма кой да я прикрива , Бочко си полива магнолиите и се стяга за съд. Над 60 фиктивни пациенти не са техническа грешка и всички тези подписи на пациенти ще се проверяват . Тъпаците вместо да възразяват на НЗОК за неостойностяване на лекарския труд в тези пътеки просто решават сами да се индексират с незаконни действия. Един куп други болници правя същото вместо да искат РЕАЛНО остойностяване. Ами тъпаци ,сър. Вредят и на себе си и на съсловието и никакви реформи не се и правят с такива надлъгвания.

Сиганто 04.06.2021 09:44:42

Върнах откраднатото, бате, нямам никаква вина

Гешев 04.06.2021 09:28:15

Какъв приоритет при положение, че само 23% от леглата са били заети по време на Ковид -криза,а? При положение, че в същото време Балтов е вземал на ръка до 3000 лева само да хоспитализира пациенти с Ковид! Още при убийството на Кюлев лъсна случай с незаконна трансплантация, като хванаха на летището в София млад украинец с белег от "дарен бъбрек"! Организираната престъпна група си има ръководител: тройният агент Любчо Спасов, който живее в къща за 4 млн лева в Бояна! Но, в тези трансплантации има замесени и уролози, начело с корифея Маринчо Георгиев, откраднал на времето около 600 Хил. Лева като член на националния бригадирски щаб през далечната 1989 година! Така е по българските земи: корупция и грабеж, но няма виновни за престъпленията!


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...