!
Събота, 20 Юли 2024
24
март
 

УМБАЛ "Проф. Ст.Киркович" в Стара Загора привлича все повече млади кадри

Петък, 24 Март 2023 | 14:45:53


Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора е едно от малкото лечебни заведения в страната, което е привлекателно място за реализация на млади кадри – лекари и сестри, информира Радио Стара Загора.

Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора е едно от малкото лечебни заведения в страната, което е привлекателно място за реализация на млади кадри – лекари и сестри, информира Радио Стара Загора. По думите на директора й проф. Йовчо Йовчев в болницата работят общо 340 медицински специалисти, 65 са до 30-годишна възраст и само 45 са над 55 години, което означава, че средната им възраст е малко над 46 години. За сравнение – близо 63% от сестрите у нас са на възраст над 63 години, по данни на БАПЗГ.

Според проф. Йовчев да се обърне тази тенденция не е било лесно, но ръководството на лечебното заведение е избрало да тръгне към намирането на начини да бъдат привлечени млади кадри – както лекари, така и сестри.

„Всичко започна преди 6 години, в условията на финансова дестабилизация и несигурност, но резултат вече има“, казва днес той.

Несрин Исмаил Шакер завършва Тракийския университет, специалност „Медицинска сестра“, преди 3 години и веднага започва работа по специалността в Клиниката по педиатрия. Казва, че работата й харесва – допада й да има пряк контакт с децата. Признава, че както при всяка работа, и тази я изправя пред трудности като натоварено работно време, стрес, отговорност.

Преди три години, когато постъпва, Несрин и още една нейна колежка са първите млади попълнения в Клиниката по педиатрия от 15 години.

„Първоначално основната ми заплата беше 650 лв., сега е 1500 лв. основно възнаграждение“, споделя и признава, че като всеки млад човек и тя се е замисляла как е навън и колко би получавала за труда си в чужбина. Засега обаче не мисли да емигрира. Мисли обаче, че като се задоми, е възможно да й се наложи, защото ще са й необходими повече средства. Добро заплащане и признание за труда й са двата фактора, които могат да я накарат да остане в страната си.

По думите на главната медицинска сестра Таня Караджова, която е започнала работа в същата клиника и има вече 48 години стаж, през последните три години сред младите кадри медицински сестри, постъпили на работа в болницата, няма напуснали, за да търсят късмета си в чужбина.

Тя също е на мнение, че освен заплащането, възможността за кариерно израстване е важна причина за задържането на младите медицински специалисти в България. Така изглежда ситуацията и през погледа на директора на болницата проф. Йовчев. 

„Това, което направихме допълнително, е, че дадохме възможност на медицинските специалисти също да специализират по определени медицински направления – педиатрична, акушеро-гинекологична, анестезиологична операционна сестра, включително и спешна медицина. В момента имаме около 15 души, които са се възползвали от това и специализират. Ако формата на обучението е платена, болницата поема разходите по него“, обясни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Armf


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...

МЗ ще следи и публикува конкретни финансови показатели на лечебните заведения
20.07.2024 09:29:56

МЗ ще следи и публикува конкретни финансови показатели на лечебните заведения

Конкретни финансови и медико-статистически показатели ще следи Министерството на здравеопазването ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...