Неделя, 17 Октомври 2021
05
авг
13
 

УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Подложени сме на безпрецедентен натиск

От лечебното заведение отговориха на обвинения от зам.-министър д-р Петров

Четвъртък, 05 Август 2021 | 11:36:08
13

„В последните няколко седмици УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД е подложена на безпрецедентен натиск. Налице са опити да се дестабилизира една от най-добре работещите държавни болници в България. Правят се внушения за безразборно харчене на

„В последните няколко седмици УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД е подложена на безпрецедентен натиск. Налице са опити да се дестабилизира една от най-добре работещите държавни болници в България. Правят се внушения за безразборно харчене на финансови средства и констатирани нарушения“.

Това се заявява в изпратена до президента, служебния премиер, служебния здравен министър и медиите позиция на университетската болница. Повод за нея са изказани твърдения от страна на заместник-здравния министър д-р Димитър Петров, според когото директорът на болницата е сключил договор за наем, без да го съгласува с Министерството на здравеопазването и с Борда на директорите и който по думите му е „на безумна цена“.

Както често се случва, истината е съвсем друга, заявяват от болницата.

Цитираният в обвиненията Одитен доклад всъщност е поискан от ръководството на болницата и не е пълен с нарушения, а съдържа препоръки за подобряване на организацията и контрола на работата, с които ръководството се е съобразило, допълват от там.

Добри финансови резултати 

В позицията си те подчертават, че за поредна година УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД е с най-добри финансови резултати, съпоставими с броя на леглата, спрямо шестте най-големи държавни болници в България. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма реализирани загуби и не е допуснала никакви просрочени финансови задължения. Служителите получават навреме възнагражденията си, а те са над средните в сектора, изтъкват от там и допълват, че това дава възможност всяка година УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД да инвестира в нови технологии, които подобряват лечението на нашите пациенти. 

„Именно такава е целта на сключения договор за наемане на съседната сграда на бившата фирма „Маймекс“, регистрирана на същия административен адрес (бул. „Иван Е. Гешов“ 15) и намираща се в непосредствена близост, само на 3 метра от южната фасада на болницата. Договор, който ще даде възможност на четири от най-важните структури в болницата да подобрят работата си. Според зам.-министър Димитър Петров той е „скандален“, а за нас - поредната стъпка от амбицията на болницата да бъде високотехнологична, предлагаща най-висок клас лечение на своите пациенти.

Наемането на съседната сграда ще ни даде възможност да създадем първия в България Център за лечение на исхемичен мозъчен инсулт, в който пациентите ще се третират чрез нова, ендоваскуларна методика, чийто пионер в България е екипът на доц. Станимир Сираков. Към отделението ще бъде създаден и Обучителен център, така че доц. Сираков да предаде знанията и уменията си и на други специалисти в страната. Близо 80 000 българи годишно губят живота си в следствие на мозъчно-съдови инциденти“, заявяват от болницата,
Те допълват, че осигуряването на допълнителни площи ще им позволи да създадат Отделение за трансплантация на стволови клетки. Близо 20 000 човека годишно умират в България от онкологични заболявания, а пациентите все още са принудени да ходят в чужбина за трансплантация на стволови клетки.

„Клиниката ни по обща и ендоскопска хирургия, начело с проф. Антоний Филипов, е една от най-добрите в страната. Въпреки това дейността й в момента е силно ограничена, тъй като разполага само с две операционни и с 15 легла за лежащо болни. След обновлението там ще могат да се лекуват още 25 пациента с рак на дебелото черво, които ще бъдат третирани по ендоскопски метод, което ще им позволи бързо да се възстановят и да се върнат на работа.

Договор за наем 

Договорът за наем на допълнителни площи ще ни позволи да разширим с 16 легла Клиниката по ревматология, начело с проф. Рашо Рашков, за да отговори на изискванията за катедра по Национална здравна карта“, посочват още от болницата и поясняват, че всичко това е описано в подробния бизнес план, с който Министерство на здравеопазването разполага. Болницата е готова да предостави и него и самият договор за наем по всяко време. Очакваният ефект от това разширение е, че  ще бъдат лекувани с най-съвременните технологии над 2000 пациенти годишно, а болницата ще си осигури 7,5 млн. лева допълнителни приходи, се казва още в позицията им.  

В нея се изтъква още, че от близо 3 години УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД има модерно и проактивно ръководство, което, вместо да чака средства от държавния бюджет, успява да финансира растежа на болницата със собствени средства на здравното заведение.

„Вместо ръководството да бъде поощрено обаче, срещу него се измислят какви ли не „компромати“, целящи да злепоставят д-р Антон Петков в публичното пространство. Ето защо се обръщаме към вас с надежда истината за начина, по който функционира и се управлява УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, да излезе наяве и да не бъде допуснато репутацията на най-добрата държавна болница да бъде съсипана“, завършва позицията на лечебното заведение.

Подписи под нея са поставили 200 служители на болницата.

Въпроси

Те отправят и публично 10 въпроса към зам.-министър Димитър Петров, свързани с негови изказвания по казуса, отговорите на които според тях недвусмислено ще покажат как се управлява УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Публикуваме ги без редакторска намеса:

"Визирахме Съвета на директорите, за да искаме обяснение от тях знаят ли за този договор, каква е обосновката за необходимост и смятат ли, че наемната цена е нормална”
1. Установена практика ли е, когато даден зам.-министър има съмнение относно изгодността на сключен договор вместо към човека, който го е подписал и носи отговорност за управлението на болницата, да се обърне към Съвета на директорите?
„Доколкото знам от предишния управител там има намерения да се направи център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, но при всички положения там трябват не повече от 500-600 квадрата”
2. Нормално ли е за инвестиционните намерения на болницата зам.-министърът да се информира от бившия управител, вместо от настоящото ръководство?

3. Всъщност бившият управител явно е чест събеседник на зам.-министъра, тъй като отново от него д-р Петров е получил информация, че договорът за наем за злополучната будка, пред която през зимата загина дете, е подписан от сегашния директор. Това нормална практика ли е? „Там излезе, че предишният управител е сезирал Столичната община по отношение на договора и законността на павилиона. Дадени са предписания, започната е процедура за премахването му, а той в хода на това, въпреки че е знаел че има такава, е сключил нов наемен договор”.

4. Вярно ли е, че договорите от страна на болницата датират още от 2013г. Те са сключени от тогавашния директор на болницата – д-р Дечев. От тогава /2013г./ до момента статута на земята, върху която са разположени не е променян и винаги е била и е публична държавна собственост на МЗ. Писмото до община Триадица, изпратено от д-р Дечев е от 2018г. т.е. повече от 5 години, след като е сключил цитираните по-горе договори. През по-голямата част от това време Директор на болницата е бил д-р Дечев / 5 години/. Задължението и правото за премахване на такива обекти е приоритет на други институции. Всички тези документи са предадени, както в прокуратурата, така и в Министерство н здравеопазването.
5. Излиза, че зам.-министърът е готов да разговаря с всеки друг, но не и с настоящия изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В такъв случай дали е случаен фактът, че именно името на предишния изпълнителен директор се завъртя в публичното пространство като наследник на д-р Антон Петков? Съществува ли някаква обвързаност между зам.-министър Петров и д-р Дечо Дечев?

6. “Това е безумна цена (….) там трябват не повече от 500-600 метра". Как и въз основа на какво зам.-министър Петров прецени, че цената е „безумна“? Припомняме, че преди да се пристъпи към сключването на договора за наем е направена пазарна оценка от лицензиран оценител и тази оценка е по-висока от сумата, за която е сключен договорът?

7. Как и въз основа на какво, г-н зам.-министърът е преценил, че „там трябват не повече от 500-600 метра”, при положение, че, по неговите думи, не е напълно наясно за какво ще се използва наетото допълнително пространство?

8. Вярно ли е, че съществува продължителна преписка между УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Министерство на здравеопазването, в която подробно е обяснена необходимостта от допълнително пространство, инвестиционните намерения на болницата и дори е приложен подробен бизнес план?

9. Възможно ли е зам.-министърът да не е запознат с тази информация, при положение, че по неговите думи, по този въпрос се извършва сериозна проверка?

10. Вярно ли е, че одитният доклад, по който, според зам.-министърът, са констатирани редица тежки нарушения, всъщност е иницииран от самия изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“? Става дума за одитен ангажимент, поет от Вътрешния одит на МЗ по чл. 8 от Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Пожелан е от директора на болницата с цел подобряване процесите на управление и контрол в дружеството, което ръководи. Възможно ли е зам.-министърът да не е запознат с този факт?Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FYyz

болна 06.08.2021 14:43:21

За съжаление болница "Ив. Рилски" не дава спешност. Там са богопомазани, като имаше отделения, където нямаше дежурни лекари. Но сигурно е късмет.

Гост 05.08.2021 16:30:28

Проверете и се запознайте малко повече с историята на цитираните от Вас клиники в Иван Рилски, и чак тогавай се изказвайте като "последна инстанция".

Гост 05.08.2021 16:20:20

Богопомазана болница! По времето на "великия" и изживяващ се като последна инстанция Дечев им разрешиха да отворят клиники по хирургия и неврология, когато никъде не се отваряха нови отделения и при условие, че хирургии и неврологии наоколо има много. А иначе Дечката говореше против откриването на нови структури. Да не говорим, че ако сте забравили, преди 15 години нврохирургията бе част от Александровска. Тогава в Рилски имаше само гастро, ревматология и няколко измислени катофармакотерапията и професионални

блс 05.08.2021 14:25:53

Стана ми жал за един наивник, но се радвам, че оня глупак Марков изхвърча от борда. Да се готви оня мишок Кундурджиев и Сабото.....те са най прецакани, защото точеха зъбките да крадат на воля, ама ядец.

гост 05.08.2021 14:19:02

Да единия е много алчен а другия е пословично тъп!

Гост 05.08.2021 14:17:24 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
запознат до сестра 05.08.2021 14:15:39

Вие май не сте сестра от болницата, че по крадлив от Дечо не знам дали има. Но се радвам че сега ще ви разпори тъпите гъзета. Точно такъв ви трябва! При абдал като Антон Петков си карахте кефа! А главната сестра вече ще трябва да ходи и на работа за да получава заплата....хахаха

Сестра 05.08.2021 14:07:39

Е,време е този некадърен, крадлив Антон Петков да бъде сменен!

Запознат 05.08.2021 13:05:56

Болните амбиции на един възрастен човек и алчността за пари на друг уронват авторитета на болницата.

запознат 05.08.2021 12:55:07

Ами да връзка между двамата има, но не е финасова.....

Гост 05.08.2021 12:41:37

Иван Рилски света вода ненапита

Лекар 05.08.2021 12:40:48

На всеки в бранша, пък и извън него, му е ясна връзката м/у Петров и Дечев!

панчо виля 05.08.2021 11:44:42

Д-р Дечев пак го засърбяха ръчичките - не се нахрани бе!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
15,7% положителни проби, 43 починали
17.10.2021 00:32:21

15,7% положителни проби, 43 починали

1857 са новодиагностицираните с COVID-19 при 11 811 теста, което прави 15,7% положителни проби. Т ...

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа
16.10.2021 11:37:26 Невена Попова

Д-р Ели Иванова: Кампаниите за превенция на сколиозата трябва да срещнат широка обществена подкрепа

Д-р Ели Иванова, д.м. е ортопед и травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматолог ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...