Петък, 24 Май 2024
16
юни
 

УНИЦЕФ призова добре снабдените страни да дарят ваксини

По-малко от 1% от глобалното предлагане на ваксини достига до страните с ниски доходи

Сряда, 16 Юни 2021 | 16:32:40


В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бъ

В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бързо през следващите месеци.

Тази позиция изразяват от УНИЦЕФ, откъдето са категорични, че ваксините ще помогнат за предотвратяването на пандемията от COVID-19, но само ако всички хора имат достъп до тях.

От там допълват, че добре снабдените държави могат да даряват ваксини и едновременно с това да изпълняват ангажимента към собственото си население.

От УНИЦЕФ цитират и анализ на Airfinity, според който страните от Г7 и групата „Екип Европа“ на държавите членки на ЕС общо ще разполагат с достатъчно ваксини и биха могли да дарят над 150 млн. на някои от най-уязвимите популации в света. Това би могло да се случи и при условие, че те дарят само 20% от количествата, с които разполагат за месеците юни, юли и август.

„COVID-19 не прави разлика между хората. Опасният ръст на разпространение на инфекцията и появата на нови варианти в някои страни излагат всички на риск. Разработването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 е огромна стъпка в глобалните усилия за прекратяване на пандемията и за връщане към нормалния живот и нещата, които ни правят щастливи, споделяйки ги с хората, които обичаме“, заявяват от там. В същото време от УНИЦЕФ предупреждават, че в  момента броят на ваксините е ограничен, затова е важно ваксинацията да бъде приоритет – за да бъдат спасени животи, а обществените здравни служби във всички държави да бъдат защитени.

Инструментът COVAX –  глобалната схема за гарантиране на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички държави –  е път към преодоляване на дисбаланса в достъпа до ваксини между страните с високи и ниски доходи.

„Милиони деца в по-бедните страни са изложени на риск от развитие на предотвратими заболявания заради пандемията, която наруши процеса на рутинните имунизации. Даряването сега на ваксини срещу COVID-19 може да спомогне за възобновяване на такива животоспасяващи дейности в тези държави“, категорични са от УНИЦЕФ.

Над 1,4 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 са приложени до края на май 2021 г., но по-малко от 1% от глобалното предлагане достига до страните с ниски доходи. Въпреки че се нуждаем от още повече ваксини, за да отговорим на търсенето, добре снабдените държави разполагат с достатъчни количества дози, за да достигнат ваксините сега до най-уязвимите хора по света, отбелязват от УНИЦЕФ.

Колкото по-дълго вирусът продължава да се разпространява неконтролирано, толкова по-голям е рискът от поява на по-смъртоносни или заразни варианти, които излагат всички на риск. Докато добре снабдените държави ваксинират изцяло възрастната си популация, други с много ниско ваксинационно покритие са свидетели на опасни скокове в разпространението на инфекцията и появата на нови варианти.

Това, което наскоро се случи в Индия, е сигнал за рисковете на регионално и глобално ниво, ако неравенството в достъпа до ваксини не бъде преодоляно, предупреждава още организацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fCbS


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...