Четвъртък, 09 Декември 2021
16
юни
 

УНИЦЕФ призова добре снабдените страни да дарят ваксини

По-малко от 1% от глобалното предлагане на ваксини достига до страните с ниски доходи

Сряда, 16 Юни 2021 | 16:32:40


В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бъ

В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бързо през следващите месеци.

Тази позиция изразяват от УНИЦЕФ, откъдето са категорични, че ваксините ще помогнат за предотвратяването на пандемията от COVID-19, но само ако всички хора имат достъп до тях.

От там допълват, че добре снабдените държави могат да даряват ваксини и едновременно с това да изпълняват ангажимента към собственото си население.

От УНИЦЕФ цитират и анализ на Airfinity, според който страните от Г7 и групата „Екип Европа“ на държавите членки на ЕС общо ще разполагат с достатъчно ваксини и биха могли да дарят над 150 млн. на някои от най-уязвимите популации в света. Това би могло да се случи и при условие, че те дарят само 20% от количествата, с които разполагат за месеците юни, юли и август.

„COVID-19 не прави разлика между хората. Опасният ръст на разпространение на инфекцията и появата на нови варианти в някои страни излагат всички на риск. Разработването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 е огромна стъпка в глобалните усилия за прекратяване на пандемията и за връщане към нормалния живот и нещата, които ни правят щастливи, споделяйки ги с хората, които обичаме“, заявяват от там. В същото време от УНИЦЕФ предупреждават, че в  момента броят на ваксините е ограничен, затова е важно ваксинацията да бъде приоритет – за да бъдат спасени животи, а обществените здравни служби във всички държави да бъдат защитени.

Инструментът COVAX –  глобалната схема за гарантиране на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички държави –  е път към преодоляване на дисбаланса в достъпа до ваксини между страните с високи и ниски доходи.

„Милиони деца в по-бедните страни са изложени на риск от развитие на предотвратими заболявания заради пандемията, която наруши процеса на рутинните имунизации. Даряването сега на ваксини срещу COVID-19 може да спомогне за възобновяване на такива животоспасяващи дейности в тези държави“, категорични са от УНИЦЕФ.

Над 1,4 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 са приложени до края на май 2021 г., но по-малко от 1% от глобалното предлагане достига до страните с ниски доходи. Въпреки че се нуждаем от още повече ваксини, за да отговорим на търсенето, добре снабдените държави разполагат с достатъчни количества дози, за да достигнат ваксините сега до най-уязвимите хора по света, отбелязват от УНИЦЕФ.

Колкото по-дълго вирусът продължава да се разпространява неконтролирано, толкова по-голям е рискът от поява на по-смъртоносни или заразни варианти, които излагат всички на риск. Докато добре снабдените държави ваксинират изцяло възрастната си популация, други с много ниско ваксинационно покритие са свидетели на опасни скокове в разпространението на инфекцията и появата на нови варианти.

Това, което наскоро се случи в Индия, е сигнал за рисковете на регионално и глобално ниво, ако неравенството в достъпа до ваксини не бъде преодоляно, предупреждава още организацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@Sav


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка
09.12.2021 15:16:31

Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка

Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на пловдивчанката Анастасия Кичева. Още ...

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства
09.12.2021 14:31:57 Надежда Ненова

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства

„Всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...