Четвъртък, 02 Април 2020
25
окт
5
 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров:

Увеличаване на цените на КП, но не на обемите – това ще са основните ни искания за НРД 2020

Петък, 25 Октомври 2019 | 17:22:36 Надежда Ненова
5

Д-р Маджаров, смятате ли, че увеличените средства в проектобюджета на НЗОК са достатъчни, за да се изпълнят намеренията на БЛС за увеличение на клиничните пътеки и медицински дейности? Категорично няма как да се получи голям об

Д-р Маджаров, смятате ли, че увеличените средства в проектобюджета на НЗОК са достатъчни, за да се изпълнят намеренията на БЛС за увеличение на клиничните пътеки и медицински дейности?

Категорично няма как да се получи голям обрат и нещо значимо, особено в извънболничната помощ. Запазва се нивото, което до момента. В болничната помощ, ако успеем да приложим съвсем нов подход тази година – цялото увеличение на бюджета да бъде изразходвано за повишаване на цени на пътеките и особено на тези, които през годините са изостанали с ниски цени, смятам, че тези 200 млн. лева ще се усетят.

В тези цени ще бъдат ли включени и заплатите на медицинския персонал?

По принцип и сега заплащането на медицинския персонал става от приходите по клинични пътеки. Ниската цена на клиничните пътеки водеше до ниски възнаграждения. Нашата амбиция дори е по-голяма –точно определен процент от КП е за заплащане на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи. Преди години беше написано 40%, но това беше много общо. Сега амбициите ни са да се запише каква част ще получи лекарят и каква медицинската сестра. Всеки трябва да знае своя принос. Разбира се, останалите хора, които работят в болниците, също трябва да бъдат добре заплатени, но ахилесовата пета на здравеопазването са специалистите по здравни грижи и лекарите.

Възможно ли е и минималната заплата да бъде записана в Националния рамков договор, а не в Колективния трудов договор както е сега?

Не бива да се смесват нещата. Колективният трудов договор е нещо, което се подписва между синдикалната организация в болницата, ако има такава, и ръководството на болницата. Като цяло – подписан от националните синдикати и министъра на здравеопазването не виждам как може да бъде наложен на всяко лечебно заведения. Ако има такова задължение за лечебното заведение, а то не разполага с достатъчно приходи, за да го реализира, това означава да бъде вкарано във финансова дупка, от която да не може да излезе. Затова за нас по-правилно е да се гарантира процент от стойността на пътеката, защото това е справедливо и самия персонал ще получава достойно заплащане, ако има достатъчно работа.

Проектобюджетът дава ли яснота дали ще може да бъде извършена реформата, предложена през лятото от министър Ананиев?

Увеличението на парите в този бюджет не се дължи на законодателни решения или на увеличаване на здравната вноска. Той е резултат от функционирането на икономиката и на прогнозата за следващата година и на здравните вноски, които се очаква да бъдат събрани през следващата година. Когато говорим за тотална реформа в начина на плащане и функциониране на системата това трябва да стане с дългосрочна визия и да се прави стъпка по стъпка.

Смятате ли, че можете да влезете във времевите рамки до края на ноември за преговори с НЗОК по рамковия договор?

  Има и други механизми, освен предвидените 230 млн. лв., с които да се постигнат исканите от нас резултати. Биха могли да се предвидят по-малко количества предвиждания за хоспитализации. Досега бяхме свидетели как всяка година изкуствено се залагаха голям брой хоспитализации, което в България вече е неестествено и предлагаме да бъдат намалени с определен  процент. Смятам, че можем да постигнем добри цени на КП за 2020 г.

Т.е. да се увеличат цените на пътеките за сметка на обемите дейност?

Да, това е крайно време да се случи, тъй като всички работещи в системата на здравеопазването са принудени да правят максимален оборот – повече и повече пациенти, само за да могат да си осигурят издръжката. Това не е редно и не е добре по отношение на грижата за пациентите.

Кои са другите акценти в преговорите ви с НЗОК?

През годините в голяма степен са изчистени текстовите проблеми в рамковия договор и сега ще се акцентира върху  обемите и цените. Има предложение за някои нови дейности в болничната и извънболничаната помощ, които да се включат и в наредбата за основния пакет, както и редица предложения от дружествата по специалности. Ако трябва да сме конкретни, ще държим постигнатото през миналата година да остане и в този рамков договор. Става въпрос за това, което записахме да не могат да се прехвърля пари от едно перо в друго и основно ще акцентираме върху цените.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4j1F

Гост 25.10.2019 20:34:06

Алоо галфониадата от УС, пак ли ще забравите необходимостта от покачване на потребителската такса а ? Колко време ще чакаме да свършите някаква реална работа ,а не да се мазните на управляващите. Защо не протестирате ,че бюджетът за здраве и за 2020 е базиран пак на Семашко, а не на реформи , реалистично остойностяване на труда, доплащане и отнемане на монопола на тиквената НЗОК ? Пак ли ще ни пльоснете в лицето колко са успешни преговорите за НРД ,а ?

Гост 25.10.2019 19:52:40

Вън търгашите от храма! ВЪН! И тези цени са високи в болничната помощ. Ресурсът да се насочи към извънболничната. Достатъчно айдуци станаха мултимилионери от кражбите на парите на пациентите и от труда на персонала в болниците. Закриване и на този БЛС, обслужващ олигархията и тиквопитеците.

УС на БЛС 26.10.2019 16:47:16

Лентяите от доболничната и диспечврите GP искат да седят по цял ден да си бъркат по дупките и да пспкат. Ама стига толкова.

Гост 27.10.2019 19:43:06

TЪпак ти изобщо не знаеш какво е да прегледаш 30-40 души на ден за левче или три при това половината освободени от такси Сигурно си някой дебелогз чантаджия от РЗИ или МЗ отдавна не хващал стетоскоп, ако не и някой трол без никакво образование

МИНАВАЩ до Гост 14.11.2019 19:00:59

Прав е УС на БЛС! То вие пък като сте хванали стетоскопите, та не е истина.... Много рядко ходя до ОПЛ, а имам възрастен родител, който с години не го е посещавал ОПЛ-то... Как пък веднъж не попита този лекар, жив ли е, как е, има ли проблеми родителят ми? Срамота!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
28 ДКЦ-София с дарение от кампанията „За героите в бяло”
02.04.2020 12:07:03

28 ДКЦ-София с дарение от кампанията „За героите в бяло”

Националната кампания на Български лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, зад която с име ...

Личните лекари с остро писмо срещу предложенията на Валери Симеонов за генериците
02.04.2020 11:30:45

Личните лекари с остро писмо срещу предложенията на Валери Симеонов за генериците

„Прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...