Петък, 01 Юли 2022
25
окт
5
 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров:

Увеличаване на цените на КП, но не на обемите – това ще са основните ни искания за НРД 2020

Петък, 25 Октомври 2019 | 17:22:36 Надежда Ненова
5

Д-р Маджаров, смятате ли, че увеличените средства в проектобюджета на НЗОК са достатъчни, за да се изпълнят намеренията на БЛС за увеличение на клиничните пътеки и медицински дейности? Категорично няма как да се получи голям об

Д-р Маджаров, смятате ли, че увеличените средства в проектобюджета на НЗОК са достатъчни, за да се изпълнят намеренията на БЛС за увеличение на клиничните пътеки и медицински дейности?

Категорично няма как да се получи голям обрат и нещо значимо, особено в извънболничната помощ. Запазва се нивото, което до момента. В болничната помощ, ако успеем да приложим съвсем нов подход тази година – цялото увеличение на бюджета да бъде изразходвано за повишаване на цени на пътеките и особено на тези, които през годините са изостанали с ниски цени, смятам, че тези 200 млн. лева ще се усетят.

В тези цени ще бъдат ли включени и заплатите на медицинския персонал?

По принцип и сега заплащането на медицинския персонал става от приходите по клинични пътеки. Ниската цена на клиничните пътеки водеше до ниски възнаграждения. Нашата амбиция дори е по-голяма –точно определен процент от КП е за заплащане на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи. Преди години беше написано 40%, но това беше много общо. Сега амбициите ни са да се запише каква част ще получи лекарят и каква медицинската сестра. Всеки трябва да знае своя принос. Разбира се, останалите хора, които работят в болниците, също трябва да бъдат добре заплатени, но ахилесовата пета на здравеопазването са специалистите по здравни грижи и лекарите.

Възможно ли е и минималната заплата да бъде записана в Националния рамков договор, а не в Колективния трудов договор както е сега?

Не бива да се смесват нещата. Колективният трудов договор е нещо, което се подписва между синдикалната организация в болницата, ако има такава, и ръководството на болницата. Като цяло – подписан от националните синдикати и министъра на здравеопазването не виждам как може да бъде наложен на всяко лечебно заведения. Ако има такова задължение за лечебното заведение, а то не разполага с достатъчно приходи, за да го реализира, това означава да бъде вкарано във финансова дупка, от която да не може да излезе. Затова за нас по-правилно е да се гарантира процент от стойността на пътеката, защото това е справедливо и самия персонал ще получава достойно заплащане, ако има достатъчно работа.

Проектобюджетът дава ли яснота дали ще може да бъде извършена реформата, предложена през лятото от министър Ананиев?

Увеличението на парите в този бюджет не се дължи на законодателни решения или на увеличаване на здравната вноска. Той е резултат от функционирането на икономиката и на прогнозата за следващата година и на здравните вноски, които се очаква да бъдат събрани през следващата година. Когато говорим за тотална реформа в начина на плащане и функциониране на системата това трябва да стане с дългосрочна визия и да се прави стъпка по стъпка.

Смятате ли, че можете да влезете във времевите рамки до края на ноември за преговори с НЗОК по рамковия договор?

  Има и други механизми, освен предвидените 230 млн. лв., с които да се постигнат исканите от нас резултати. Биха могли да се предвидят по-малко количества предвиждания за хоспитализации. Досега бяхме свидетели как всяка година изкуствено се залагаха голям брой хоспитализации, което в България вече е неестествено и предлагаме да бъдат намалени с определен  процент. Смятам, че можем да постигнем добри цени на КП за 2020 г.

Т.е. да се увеличат цените на пътеките за сметка на обемите дейност?

Да, това е крайно време да се случи, тъй като всички работещи в системата на здравеопазването са принудени да правят максимален оборот – повече и повече пациенти, само за да могат да си осигурят издръжката. Това не е редно и не е добре по отношение на грижата за пациентите.

Кои са другите акценти в преговорите ви с НЗОК?

През годините в голяма степен са изчистени текстовите проблеми в рамковия договор и сега ще се акцентира върху  обемите и цените. Има предложение за някои нови дейности в болничната и извънболничаната помощ, които да се включат и в наредбата за основния пакет, както и редица предложения от дружествата по специалности. Ако трябва да сме конкретни, ще държим постигнатото през миналата година да остане и в този рамков договор. Става въпрос за това, което записахме да не могат да се прехвърля пари от едно перо в друго и основно ще акцентираме върху цените.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aj6A

Гост 25.10.2019 20:34:06

Алоо галфониадата от УС, пак ли ще забравите необходимостта от покачване на потребителската такса а ? Колко време ще чакаме да свършите някаква реална работа ,а не да се мазните на управляващите. Защо не протестирате ,че бюджетът за здраве и за 2020 е базиран пак на Семашко, а не на реформи , реалистично остойностяване на труда, доплащане и отнемане на монопола на тиквената НЗОК ? Пак ли ще ни пльоснете в лицето колко са успешни преговорите за НРД ,а ?

Гост 25.10.2019 19:52:40

Вън търгашите от храма! ВЪН! И тези цени са високи в болничната помощ. Ресурсът да се насочи към извънболничната. Достатъчно айдуци станаха мултимилионери от кражбите на парите на пациентите и от труда на персонала в болниците. Закриване и на този БЛС, обслужващ олигархията и тиквопитеците.

УС на БЛС 26.10.2019 16:47:16

Лентяите от доболничната и диспечврите GP искат да седят по цял ден да си бъркат по дупките и да пспкат. Ама стига толкова.

Гост 27.10.2019 19:43:06

TЪпак ти изобщо не знаеш какво е да прегледаш 30-40 души на ден за левче или три при това половината освободени от такси Сигурно си някой дебелогз чантаджия от РЗИ или МЗ отдавна не хващал стетоскоп, ако не и някой трол без никакво образование

МИНАВАЩ до Гост 14.11.2019 19:00:59

Прав е УС на БЛС! То вие пък като сте хванали стетоскопите, та не е истина.... Много рядко ходя до ОПЛ, а имам възрастен родител, който с години не го е посещавал ОПЛ-то... Как пък веднъж не попита този лекар, жив ли е, как е, има ли проблеми родителят ми? Срамота!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в
01.07.2022 17:55:15

Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в "Св. Екатерина"

Министърът на здравеопазването може да сменя ръководството по всяко време, когато не му харесват ...

Смолянската МБАЛ вече разполага с последно поколение видеобронхоскопска система
01.07.2022 17:19:21

Смолянската МБАЛ вече разполага с последно поколение видеобронхоскопска система

Последно поколение видеобронхоскопска система закупи МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, съобщ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...