Вторник, 19 Януари 2021
25
окт
5
 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров:

Увеличаване на цените на КП, но не на обемите – това ще са основните ни искания за НРД 2020

Петък, 25 Октомври 2019 | 17:22:36 Надежда Ненова
5

Д-р Маджаров, смятате ли, че увеличените средства в проектобюджета на НЗОК са достатъчни, за да се изпълнят намеренията на БЛС за увеличение на клиничните пътеки и медицински дейности? Категорично няма как да се получи голям об

Д-р Маджаров, смятате ли, че увеличените средства в проектобюджета на НЗОК са достатъчни, за да се изпълнят намеренията на БЛС за увеличение на клиничните пътеки и медицински дейности?

Категорично няма как да се получи голям обрат и нещо значимо, особено в извънболничната помощ. Запазва се нивото, което до момента. В болничната помощ, ако успеем да приложим съвсем нов подход тази година – цялото увеличение на бюджета да бъде изразходвано за повишаване на цени на пътеките и особено на тези, които през годините са изостанали с ниски цени, смятам, че тези 200 млн. лева ще се усетят.

В тези цени ще бъдат ли включени и заплатите на медицинския персонал?

По принцип и сега заплащането на медицинския персонал става от приходите по клинични пътеки. Ниската цена на клиничните пътеки водеше до ниски възнаграждения. Нашата амбиция дори е по-голяма –точно определен процент от КП е за заплащане на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи. Преди години беше написано 40%, но това беше много общо. Сега амбициите ни са да се запише каква част ще получи лекарят и каква медицинската сестра. Всеки трябва да знае своя принос. Разбира се, останалите хора, които работят в болниците, също трябва да бъдат добре заплатени, но ахилесовата пета на здравеопазването са специалистите по здравни грижи и лекарите.

Възможно ли е и минималната заплата да бъде записана в Националния рамков договор, а не в Колективния трудов договор както е сега?

Не бива да се смесват нещата. Колективният трудов договор е нещо, което се подписва между синдикалната организация в болницата, ако има такава, и ръководството на болницата. Като цяло – подписан от националните синдикати и министъра на здравеопазването не виждам как може да бъде наложен на всяко лечебно заведения. Ако има такова задължение за лечебното заведение, а то не разполага с достатъчно приходи, за да го реализира, това означава да бъде вкарано във финансова дупка, от която да не може да излезе. Затова за нас по-правилно е да се гарантира процент от стойността на пътеката, защото това е справедливо и самия персонал ще получава достойно заплащане, ако има достатъчно работа.

Проектобюджетът дава ли яснота дали ще може да бъде извършена реформата, предложена през лятото от министър Ананиев?

Увеличението на парите в този бюджет не се дължи на законодателни решения или на увеличаване на здравната вноска. Той е резултат от функционирането на икономиката и на прогнозата за следващата година и на здравните вноски, които се очаква да бъдат събрани през следващата година. Когато говорим за тотална реформа в начина на плащане и функциониране на системата това трябва да стане с дългосрочна визия и да се прави стъпка по стъпка.

Смятате ли, че можете да влезете във времевите рамки до края на ноември за преговори с НЗОК по рамковия договор?

  Има и други механизми, освен предвидените 230 млн. лв., с които да се постигнат исканите от нас резултати. Биха могли да се предвидят по-малко количества предвиждания за хоспитализации. Досега бяхме свидетели как всяка година изкуствено се залагаха голям брой хоспитализации, което в България вече е неестествено и предлагаме да бъдат намалени с определен  процент. Смятам, че можем да постигнем добри цени на КП за 2020 г.

Т.е. да се увеличат цените на пътеките за сметка на обемите дейност?

Да, това е крайно време да се случи, тъй като всички работещи в системата на здравеопазването са принудени да правят максимален оборот – повече и повече пациенти, само за да могат да си осигурят издръжката. Това не е редно и не е добре по отношение на грижата за пациентите.

Кои са другите акценти в преговорите ви с НЗОК?

През годините в голяма степен са изчистени текстовите проблеми в рамковия договор и сега ще се акцентира върху  обемите и цените. Има предложение за някои нови дейности в болничната и извънболничаната помощ, които да се включат и в наредбата за основния пакет, както и редица предложения от дружествата по специалности. Ако трябва да сме конкретни, ще държим постигнатото през миналата година да остане и в този рамков договор. Става въпрос за това, което записахме да не могат да се прехвърля пари от едно перо в друго и основно ще акцентираме върху цените.

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yWL*

Гост 25.10.2019 20:34:06

Алоо галфониадата от УС, пак ли ще забравите необходимостта от покачване на потребителската такса а ? Колко време ще чакаме да свършите някаква реална работа ,а не да се мазните на управляващите. Защо не протестирате ,че бюджетът за здраве и за 2020 е базиран пак на Семашко, а не на реформи , реалистично остойностяване на труда, доплащане и отнемане на монопола на тиквената НЗОК ? Пак ли ще ни пльоснете в лицето колко са успешни преговорите за НРД ,а ?

Гост 25.10.2019 19:52:40

Вън търгашите от храма! ВЪН! И тези цени са високи в болничната помощ. Ресурсът да се насочи към извънболничната. Достатъчно айдуци станаха мултимилионери от кражбите на парите на пациентите и от труда на персонала в болниците. Закриване и на този БЛС, обслужващ олигархията и тиквопитеците.

УС на БЛС 26.10.2019 16:47:16

Лентяите от доболничната и диспечврите GP искат да седят по цял ден да си бъркат по дупките и да пспкат. Ама стига толкова.

Гост 27.10.2019 19:43:06

TЪпак ти изобщо не знаеш какво е да прегледаш 30-40 души на ден за левче или три при това половината освободени от такси Сигурно си някой дебелогз чантаджия от РЗИ или МЗ отдавна не хващал стетоскоп, ако не и някой трол без никакво образование

МИНАВАЩ до Гост 14.11.2019 19:00:59

Прав е УС на БЛС! То вие пък като сте хванали стетоскопите, та не е истина.... Много рядко ходя до ОПЛ, а имам възрастен родител, който с години не го е посещавал ОПЛ-то... Как пък веднъж не попита този лекар, жив ли е, как е, има ли проблеми родителят ми? Срамота!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Масларска: Едва 4-5% от бебетата могат да се заразят с COVID преди раждането
19.01.2021 10:04:25

Д-р Масларска: Едва 4-5% от бебетата могат да се заразят с COVID преди раждането

Новородените бебета в много малък процент могат да бъдат инфектирани с COVID-19 по време на бреме ...

Д-р Лисички: Ако работят всички детски заведения, смъртността при възрастните ще се увеличи с не повече от 2 до 4%
19.01.2021 09:33:39

Д-р Лисички: Ако работят всички детски заведения, смъртността при възрастните ще се увеличи с не повече от 2 до 4%

Ако работят всички детски заведения – училища и детски градини, включително и висшите учебн ...




Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...