Четвъртък, 30 Юни 2022
06
юни
 

Увеличават бюджетите на болниците с 45,901 млн. лв.

Понеделник, 06 Юни 2022 | 13:11:36 Надежда Ненова


Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 65,555 млн. лв. като резултат от нарастването на пенсиите, става ясно от мотивите към проектобюджета. Предвиденият ръст на здравноосигурителните приходи е в общ размер на 111 800,0 хил. лв. от трансфери за з

Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 65,555 млн. лв. като резултат от нарастването на пенсиите, става ясно от мотивите към проектобюджета. Предвиденият ръст на здравноосигурителните приходи е в общ размер на 111 800,0 хил. лв. от трансфери за здравното осигуряване, но заради отмяната на извънредната епидемична обстановка от предвидените за шест месеца 118,5 млн. лв. за изплащане на COVID-добавките са останали неизразходвани 46,245 млн. лв. Тъй като средствата се изплащат за сметка на трансфер от държавния бюджет, с увеличението на бюджета на Касата те ще бъдат възстановени там и реалното нетното увеличение на приходите и трансфери в бюджета на НЗОК ще е в размер на 65,555 млн. лв.

Предвидено е текущите разходи да се увеличат с 62,201 млн. лв., от които здравноосигурителните плащания са в размер на 55,901 млн. лв. като средствата за болнична помощ са увеличени с 45,901 млн. лв., а 10 млн. лв. са за заплащане на постъпилите през 2021 г. искове от другите държави членки на ЕС за лечение на български осигурени лица по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност на ЕС. В парите за болниците влизат и плащанията на съдебните разноски по постъпили изпълнителни искове в НЗОК, както и лихвите върху главниците по постъпили изпълнителни листове по приключени дела, свързани с изплащане на надлимитната дейност през 2016 г. - 2019 г.

В резерва на Касата се заделят 3,354 млн. лв. 

От останалите средства 4 млн. лв. са за допълнителни разходи за персонал на Касата, тъй като от 1 юли 2022 г. към НЗОК преминава администрирането на дейностите, свързани с предоставяне на помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания и трябва да се сформира нов административен капацитет в Централно управление на НЗОК и районните здравноосигурителни каси.

Според мотивите към проекта за осъществяване на новите дейности е необходимо да бъдат осигурени допълнителни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Посочената бройка е формирана съобразно спецификата и обема на новите дейности, включващи сключване на индивидуални договори с лицата, осъществяващи дейности по предоставяне и ремонт на медицинските изделия и помощните средства за хора с увреждания; обработване на постъпилите заявления за отпускането им и съответната придружаваща документация;  разглеждане на заявленията от новосформирани експертни комисии в РЗОК и ЦУ на НЗОК;  уведомяване на лицата относно подадените заявления; проследяване и контрол на процеса по предоставяне и ремонт на помощните средства; обработване на отчетни документи за предоставени и ремонтирани помощни средства и медицински изделия. Четирите милиона са за 6-месечен период от юли до декември 2022 г. като включват възнаграждения за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя.

На Касата се отпускат още 2,3 млн. лв. за издръжка на административни дейности по надграждане в информационните системи на НЗОК, във връзка с процеса по автоматизиране на процеса по отпускане, отчитане, контрол и заплащане на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, предназначени за хора с увреждания; извършване на ремонтни дейности за осигуряване на достъпност на сградите на ЦУ на НЗОК и РЗОК за хора с увреждания и осигуряване на материално-техническа база.

В тази сума влизат и допълнителни средства до края на 2022 г. за електронните системи за сигурност във всички обекти на Централно управление на НЗОК и 28 РЗОК, системна, експертна помощ за информационно-техническата инфраструктура на НЗОК, както и на услугите, необходими за функциониране на дейността на НЗОК. Предвижда се заплащане на дължими суми по действащи договори, както и реализиране на нови проекти (изграждане на резервен център за данни за нуждите на основните системи на НЗОК, осигуряване на електронен обмен на социално-осигурителна информация между Република България и ЕС чрез софтуер).

Предстои поектът да се разгледа утре в Националния съвет за тристранно сътрудничество.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EjC@


Всичко за коронавируса
Още новини
Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...