!
Вторник, 16 Април 2024
06
апр
3
 

Увеличават на 6 месеца домашните посещения на медсестри при новородени

Четвъртък, 06 Април 2023 | 11:44:51
3

От 14 дни на 6 месеца се увеличава времето за здравни грижи от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в дома на новородените деца. Това става ясно от предложенията за промени в Наредбата за пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета

От 14 дни на 6 месеца се увеличава времето за здравни грижи от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в дома на новородените деца. Това става ясно от предложенията за промени в Наредбата за пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. В мотивите към проекта е записано, че предложената промяна е в унисон с приоритетите на МЗ за подобряване на здравното обслужване на децата.

Освен това се предлага включване на нови видове медико-диагностични изследвания в извънболничната помощ, които до настоящия момент не са покривани от НЗОК. Става дума за изследвания от обхвата на медицинските специалности Клинична лаборатория и Клинична имунология, като маркери за сърдечна недостатъчност, сърдечен тропонин, витамин D, и изследванията се провеждат при диагностиката и проследяването на редица системни автоимунни и други заболявания. 

В проекта се предлага създаването на нова клинична процедура „Ендоваскуларно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им“, с включен алгоритъм за извършване на минимално инвазивно и минимално травматично ендоваскуларно лечение, с който се урегулира тази дейност и се осигурява достъп на повече пациенти до такъв вид лечение. Изпълнители на дейностите по клиничната процедура се предвижда да бъдат специалисти по медицинските специалности Образна диагностика и Съдова хирургия, със съответна допълнителна квалификация за интервенционално лечение.

Актуализирано е и приложение „Клинични пътеки“ с включените в техния обхват заболявания и медицински процедури.

Целта на предложените промени е актуализация на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, с осигуряване на допълнителни възможности за здравно обслужване, диагностика и лечение на пациентите в извънболнични и в болнични условия. Очакваните резултати от прилагане на новата уредба са свързани с подобряване на достъпа до здравни услуги и осигуряване на своевременна и качествена диагностика и качествено, ефективно и съвременно лечение на нуждаещите се лица, казват от Министерството.

Финансовите средства за прилагането на наредбата са в рамките на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за съответната календарна година. „Предвид факта, че повечето от предложените нови дейности разширяват обхвата дейности в пакета на НЗОК, влизането в сила на наредбата определя необходимост за тях да бъдат предвидени финансови средства в Закона за бюджета на НЗОК от 2023 г.“, пише още в мотивите към проекта.

Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. може да видите тук, а мотивите към него – тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%XPj

семеен лекар 29.04.2023 17:28:10

Безсмислени реформи.Първо :Липсват кадри.Второ:Липсва мотивация/достойно заплащане.Справка- ваксина на бебе е с грандиозната цена 4 лв !!Трето:Липсват условия - Лекарят /сестрата ще носят в дома на бебето ваксини , кош за опасни отпадъци, санитарни материали , ръстомер , направо целия офис? Безумие в нарушение на други Наредби.Четвърто: Транспортът на медиците ще бъде ли калкулиран и ще се поеме ли от някого? Защото примелно има родилка на 40 км и кой ще поеме грижата? Пето: Някои майки ще си помислят ,че ще могат да викат за щяло и нещяло медицински кадър - отсега прогнозирам ,че ако няма регламент , масово няма да се записват бебета в практиките.

112233 06.04.2023 13:18:09

От 14 дни става 6 месеца грижи в дома на новороденото! А броят мед. специалисти увеличен ли е 12 пъти, а заплащането им пак ли с трици?

Гост 06.04.2023 15:14:51

Пак е трици, защото целта е популизъм, безогледен популизъм и биене в гърдите как осигурили нещо си. А медиците с унизително заплащане десетилетия. Толкова с грижата за децата. Интересно е колко ОПЛ практики са наели медсестри ,защото реално не може да им плащат и масата практики не са наели медсестри. И дейността е липсваща Обаче някой надува пропагандно дудука ето вижте колко много правим


Всичко за коронавируса
Още новини
Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...

ИАМН проверява специализант хирург, опитвал се да прави гинекологични прегледи
16.04.2024 11:43:34

ИАМН проверява специализант хирург, опитвал се да прави гинекологични прегледи

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор" (ИАМН) Иванка Динева назначи извънредна п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...