Четвъртък, 09 Юли 2020
19
дек
1
 

Увеличава се броят на хората, изразили готовност да дарят органи

„Алфа рисърч“: Над 700 000 души са проследили кампанията „Да! За живот“

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 10:36:53 Невена Попова
1

„Темата за донорството влезе във всеки български дом“. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ, на която бяха представени резултатите от информационната кампания „Да! З

„Темата за донорството влезе във всеки български дом“. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ, на която бяха представени резултатите от информационната кампания „Да! За живот“, която стартира през октомври и имаше за цел да запознае българските граждани с проблемите на донорството и дълбоката хуманност на донорския акт.

Кампанията „Да! За живот" е достигнала до 56% от пълнолетните българи, от тях 17.9% или около 700 000 хил. души са проследили нейните конкретни инициативи, а 38% са чули най-общо за нея, стана ясно на пресконференцията.

За периода на активната кампания и раздаването на донорските карти „Да! За живот“, съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи - те лично (от 35% на 51%), или да дадат съгласие за техен близък (от 32% на 46%).Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията - 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите. Това обясни социологът Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа Рисърч“,представяйки анализа на обществените нагласи след проучване, проведено от агенцията.

По думите на Боряна Димитрова проучването показва още, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те са научили нови неща за донорството.

Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек, дали да бъде донор или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство“, посочи Боряна Димитрова.

Цялостният анализ на данните сочи, че кампанията е променила отношението към донорството в положителна посока. Първата стъпка е успешна, но за да се постигне трайна промяна, не само в нагласите, но и в решенията и поведението на хората, е необходимо разговорът, предоставянето на информация и конкретните инициативи да продължат, препоръча социологът.

 „Този разговор ще продължи, ще организираме още подобни кампании, ще търсим и други подходи, за да информираме хората“, увери зам.-министър Светлана Йорданова. Тя бе категорична, че тези мерки са разписани и в приетата днес от Министерски съвет Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантнацията у нас за периода 2019 - 2023 г.

На пресконференицята зам.- директорът на ИА "Медицински надзор" проф. Петко Салчев, съобщи данни за извършените през тази година органни трансплантации до 11 декември. Те са 12 на черен дроб от трупен донор и 2 от жив донор, 27 на бъбреци от трупен донор и 6 от жив - близки на пациентите, както и 1 на бял дроб и 2 на сърце.

На пресконференцията стана ясно още, че поради изключително големия интерес на хората към донорските карти, които бяха раздавани в рамките на информационната кампания „Да!За живот“, Министерството на здравеопазването ще раздаде още 35 000 карти.

Част от тях ще бъдат предоставени на областните структури на БЧК, отделно от това, желаещите да получат донорска карта, ще могат да заявят получаването й на адреса на МЗ - Дирекция „Връзки с обществеността“ (София, 1000, пл. „Св. Неделя“ № 5) или по електронен път като изпратят имейл на адрес donorskakarta@mh.government.bg, уточниха от МЗ. Всеки гражданин ще може да получи най-много 2 донорски карти, допълниха оттам.

Припомняме, при старта на кампанията през октомври, от МЗ отпечатаха 50 000 донорски карти, които бяха разпространявани основно чрез доброволците от БЧК и Българския младежки червен кръст по места. Свои донорски карти в първия ден на кампанията попълни и министър-председателят Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет.    


 
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
duvc

Гост 19.12.2019 12:23:09

ТИКВАТА щял да дари семките си от които ще порасна ГЕРБери


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ананиев: 1,1 млн. души у нас смятат, че няма такова заболяване. Подценили сме ситуацията
09.07.2020 14:24:46

Ананиев: 1,1 млн. души у нас смятат, че няма такова заболяване. Подценили сме ситуацията

Отпаднаха доста мерки, за да се върнат гражданите към нормалния начин на живот. Гласувахме довери ...

СЗО: Пандемията COVID-19 изправя все повече държави пред дефицит на лекарства срещу ХИВ
09.07.2020 13:38:23

СЗО: Пандемията COVID-19 изправя все повече държави пред дефицит на лекарства срещу ХИВ

Нараства броят на държавите, които предупреждават, че са изложени на риск от недостиг на антиретр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...