!
Четвъртък, 13 Юни 2024
19
дек
1
 

Увеличава се броят на хората, изразили готовност да дарят органи

„Алфа рисърч“: Над 700 000 души са проследили кампанията „Да! За живот“

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 10:36:53 Невена Попова
1

„Темата за донорството влезе във всеки български дом“. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ, на която бяха представени резултатите от информационната кампания „Да! З

„Темата за донорството влезе във всеки български дом“. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ, на която бяха представени резултатите от информационната кампания „Да! За живот“, която стартира през октомври и имаше за цел да запознае българските граждани с проблемите на донорството и дълбоката хуманност на донорския акт.

Кампанията „Да! За живот" е достигнала до 56% от пълнолетните българи, от тях 17.9% или около 700 000 хил. души са проследили нейните конкретни инициативи, а 38% са чули най-общо за нея, стана ясно на пресконференцията.

За периода на активната кампания и раздаването на донорските карти „Да! За живот“, съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи - те лично (от 35% на 51%), или да дадат съгласие за техен близък (от 32% на 46%).Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията - 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите. Това обясни социологът Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа Рисърч“,представяйки анализа на обществените нагласи след проучване, проведено от агенцията.

По думите на Боряна Димитрова проучването показва още, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те са научили нови неща за донорството.

Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек, дали да бъде донор или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство“, посочи Боряна Димитрова.

Цялостният анализ на данните сочи, че кампанията е променила отношението към донорството в положителна посока. Първата стъпка е успешна, но за да се постигне трайна промяна, не само в нагласите, но и в решенията и поведението на хората, е необходимо разговорът, предоставянето на информация и конкретните инициативи да продължат, препоръча социологът.

 „Този разговор ще продължи, ще организираме още подобни кампании, ще търсим и други подходи, за да информираме хората“, увери зам.-министър Светлана Йорданова. Тя бе категорична, че тези мерки са разписани и в приетата днес от Министерски съвет Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантнацията у нас за периода 2019 - 2023 г.

На пресконференицята зам.- директорът на ИА "Медицински надзор" проф. Петко Салчев, съобщи данни за извършените през тази година органни трансплантации до 11 декември. Те са 12 на черен дроб от трупен донор и 2 от жив донор, 27 на бъбреци от трупен донор и 6 от жив - близки на пациентите, както и 1 на бял дроб и 2 на сърце.

На пресконференцията стана ясно още, че поради изключително големия интерес на хората към донорските карти, които бяха раздавани в рамките на информационната кампания „Да!За живот“, Министерството на здравеопазването ще раздаде още 35 000 карти.

Част от тях ще бъдат предоставени на областните структури на БЧК, отделно от това, желаещите да получат донорска карта, ще могат да заявят получаването й на адреса на МЗ - Дирекция „Връзки с обществеността“ (София, 1000, пл. „Св. Неделя“ № 5) или по електронен път като изпратят имейл на адрес donorskakarta@mh.government.bg, уточниха от МЗ. Всеки гражданин ще може да получи най-много 2 донорски карти, допълниха оттам.

Припомняме, при старта на кампанията през октомври, от МЗ отпечатаха 50 000 донорски карти, които бяха разпространявани основно чрез доброволците от БЧК и Българския младежки червен кръст по места. Свои донорски карти в първия ден на кампанията попълни и министър-председателят Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет.    


 
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CtL4

Гост 19.12.2019 12:23:09

ТИКВАТА щял да дари семките си от които ще порасна ГЕРБери


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения
13.06.2024 10:16:38

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения

Над половин милион лева е сумата, която одобриха на заседанието си общинските съветници от Комиси ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...