Събота, 08 Май 2021
19
дек
1
 

Увеличава се броят на хората, изразили готовност да дарят органи

„Алфа рисърч“: Над 700 000 души са проследили кампанията „Да! За живот“

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 10:36:53 Невена Попова
1

„Темата за донорството влезе във всеки български дом“. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ, на която бяха представени резултатите от информационната кампания „Да! З

„Темата за донорството влезе във всеки български дом“. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция в МЗ, на която бяха представени резултатите от информационната кампания „Да! За живот“, която стартира през октомври и имаше за цел да запознае българските граждани с проблемите на донорството и дълбоката хуманност на донорския акт.

Кампанията „Да! За живот" е достигнала до 56% от пълнолетните българи, от тях 17.9% или около 700 000 хил. души са проследили нейните конкретни инициативи, а 38% са чули най-общо за нея, стана ясно на пресконференцията.

За периода на активната кампания и раздаването на донорските карти „Да! За живот“, съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи - те лично (от 35% на 51%), или да дадат съгласие за техен близък (от 32% на 46%).Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията - 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите. Това обясни социологът Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа Рисърч“,представяйки анализа на обществените нагласи след проучване, проведено от агенцията.

По думите на Боряна Димитрова проучването показва още, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те са научили нови неща за донорството.

Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек, дали да бъде донор или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство“, посочи Боряна Димитрова.

Цялостният анализ на данните сочи, че кампанията е променила отношението към донорството в положителна посока. Първата стъпка е успешна, но за да се постигне трайна промяна, не само в нагласите, но и в решенията и поведението на хората, е необходимо разговорът, предоставянето на информация и конкретните инициативи да продължат, препоръча социологът.

 „Този разговор ще продължи, ще организираме още подобни кампании, ще търсим и други подходи, за да информираме хората“, увери зам.-министър Светлана Йорданова. Тя бе категорична, че тези мерки са разписани и в приетата днес от Министерски съвет Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантнацията у нас за периода 2019 - 2023 г.

На пресконференицята зам.- директорът на ИА "Медицински надзор" проф. Петко Салчев, съобщи данни за извършените през тази година органни трансплантации до 11 декември. Те са 12 на черен дроб от трупен донор и 2 от жив донор, 27 на бъбреци от трупен донор и 6 от жив - близки на пациентите, както и 1 на бял дроб и 2 на сърце.

На пресконференцията стана ясно още, че поради изключително големия интерес на хората към донорските карти, които бяха раздавани в рамките на информационната кампания „Да!За живот“, Министерството на здравеопазването ще раздаде още 35 000 карти.

Част от тях ще бъдат предоставени на областните структури на БЧК, отделно от това, желаещите да получат донорска карта, ще могат да заявят получаването й на адреса на МЗ - Дирекция „Връзки с обществеността“ (София, 1000, пл. „Св. Неделя“ № 5) или по електронен път като изпратят имейл на адрес donorskakarta@mh.government.bg, уточниха от МЗ. Всеки гражданин ще може да получи най-много 2 донорски карти, допълниха оттам.

Припомняме, при старта на кампанията през октомври, от МЗ отпечатаха 50 000 донорски карти, които бяха разпространявани основно чрез доброволците от БЧК и Българския младежки червен кръст по места. Свои донорски карти в първия ден на кампанията попълни и министър-председателят Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет.    


 
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T4sU

Гост 19.12.2019 12:23:09

ТИКВАТА щял да дари семките си от които ще порасна ГЕРБери


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Вежди Рашидов към ИСМВ и БСП: Заразихте сума ти хора, не носите маски, а говорите за ваксини
07.05.2021 17:15:37 Надежда Ненова

Вежди Рашидов към ИСМВ и БСП: Заразихте сума ти хора, не носите маски, а говорите за ваксини

Скандал заради неносенето на маски в пленарна зала се разрази по време на дебатите за руската вак ...

Решават дали ПИК на НАП ще е достъп до е-здравното досие
07.05.2021 16:43:51

Решават дали ПИК на НАП ще е достъп до е-здравното досие

Експерти ще проверят дали е удачно да се позволи използването на Персоналния идентификационен код ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...