!
Понеделник, 22 Юли 2024
08
авг
13
 

Адв. Мария Петрова:

Увеличените глоби за нарушаване правата на пациент показват желание за завишаване на контрола

Сряда, 08 Август 2018 | 16:17:01
13

Не мога да коментирам дали глобата е достатъчна или не, но фактът, че е повишена, показва, че министерството желае да завиши контрола. Това коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова във връзка с нормативната промяна, с която се уве

Не мога да коментирам дали глобата е достатъчна или не, но фактът, че е повишена, показва, че министерството желае да завиши контрола. Това коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова във връзка с нормативната промяна, с която се увеличават глобите за нарушаване на правата на пациент.

Припомняме, вчера Министерството на здравеопазването публикува на сайта си множество промени в Закона за здравето, предложени за обществено обсъждане.

Петрова се спря и на промените, свързани с медицинската документация на пациента, като ги нарече „малка крачка, която не е достатъчна, но е крачка в позитивна посока за пациентите“.

Като положителна промяна тя посочи ограничаването на кръга от лица, които имат право да практикуват неконвенционална медицина. „Ограничава се дейността диететика, тъй като министерството в мотивите си приема, че все пак съществуват достатъчно на брой лекари със специалност хранене и диететика, които да се погрижат за здравето на обществото в тази посока. Ограничават се всякакви други лица, които не са завършили медицина, дентална медицина или фармация, да се представят като лица, които могат да изготвят хранителни режими и програми – фитнес инструктори, хора, които са карали всякакви курсове, прочели книги“, коментира адвокатът.

Позитивен момент според нея е и забраната, свързана с наргилетата. „Този тип тютюневи изделия се оказаха доста популярни и по мнение на националните консултанти по пулмология са изключително вредни – не по-малко от тютюнопушенето. И е добре, че министерството се опитва да ги регулира наравно с тютюнопушенето“, смята Мария Петрова.

Като проблемна промяна пък тя определи „по-либералния“ подход на законодателя по отношение на близките на лицата, които са починали в лечебно заведение. „Текстът, който е заложен в проекта, коментира освен съпруг, и лице, с което починалият пациент е бил във фактическо съжителство. Няма нищо лошо в това, но чисто практически ще бъде много трудно на лечебните заведения да установят дали две лица са били във фактическо съжителство“, посочи тя и изрази опасения от възможни измами.

Адвокатът се спря и на промяната, засягаща здравните кабинети в училищата и детските градини, според която медицинското обслужване в тях трябва да включва и спешна помощ до пристигане на екип на ЦСМП. „За съжаление, не ми се струва изпълнимо. Защото, първо, не всички училища и детски градини разполагат с необходимия персонал и изобщо имат разкрит здравен кабинет. Лекарите, които работят в тези здравни кабинети, работят на четиричасов работен ден по силата на трудови договори. Практически не вярвам, че това е приложимо“, коментира Мария Петрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wzMF

Димитър 12.08.2018 17:24:15

Млада, красива, умна и талантлива. И е добра самарянка. А най-вече е прекрасен професионалист. Адмирации.

Гост 10.08.2018 13:37:25

Значи тези,чийто мнение не съвпада с твоето са "комплексари и злобари", така ли?

Доктор 09.08.2018 18:08:06

Винаги като има някакви нормативни проблем търсим нейни статии, но иначе плюем и каляме наред! Типично по български!

Доктор 09.08.2018 18:06:12

Стига сте злобели! Жената коментира проектозакона, който е предложен за обсъждане едва от няколко дни! Да не би да го е писала тя!? Защо да е неподготвена! Вие какво очаквате да чуете? Според вас какво не можа да каже! Седнете и си го прочетете! И, да, млада, хубава и умна е! Това лошо ли е? От злоба и завист сме на това положение! Появи ли се нещо свястно, то трябва да бъде смачкано и повалено в калта! Поне си замълчете! Нямаше да коментирам, но ми е омръзнало от комплексари и злобари на всяко ниво!

Гост 09.08.2018 13:50:31

Тая момичка пак си отваря устата неподготвена

Гост към Гост 09.08.2018 09:47:26

Че е млада, хубава и умна е безспорно! Но нали не мислиш, че е самараянка, която защитава всеки и всичко? Като ѝ плати БЛС, ще го защити! Дотогава, да го защитават неговите си адвокати! :)

Гост 09.08.2018 09:28:15

Тази пуйка дали е завършила и медицина не знам, но е очевидно, че нищо не разбира от медицинско право. Самочувствието и голямо, но покритието семпло. Тази женица не познава отношенията в здравната система и процесите на оказване на медицинска помощ, а както личи и липсва и логика в разсъжденията.

Elf 09.08.2018 08:40:23

Takiva advokatki se spirat za patna proverka i v kolata i se namira 100 gr.Heroin a vav vaginatata 10 gr belo.Kolko godini Sliven e tia sama znae.

Гост 08.08.2018 22:37:31

Адвокатке млада и хубава, минималната цена за завеждане на дело преди няколко години бе 400 лв,Сега колко е. И защо когато преди няколко год. БЛС прие мин. цена на лекарски преглед не по каса 10 % от МинРЗ ,КЗК се самосезира и глоби БЛС с 80 000 лв ,които всичкичленове солидарно платихме. Тове бе единственоот правилно решение на фалшивия отвсякъде БЛС. Ти тогава адвокатке млада и хубава,КЪДЕ БЕШЕ ДА ЗАЩИТИШ БЛС И ЧЛЕНОВЕТЕ МУ? А?

Dr_Doolittle 08.08.2018 21:12:28

Преди 10-15 години американските лекари спрели да оказват помощ на пътя при пътни злополуки с ранени. Спрели изобщо да осигуряват лекарска спешна помощ , когато са извън обсега на лиценза си при всички случаи, когато са попадали случайно като помагащи на място на инцидент. Причината била ,че помагайки на някого в голяма част след това медиците попадали в съдебни дела на пострадали , които искали да изкопчат пари с обвинения ,че медицинската помощ не била адекватна и даже нанесла вреди на ищците. В резултат на огромен скандал , в който обществото само губи от пасивността на лекарите там била въведена ситуацията на т.н Добър самарянин (Good Samaritian Law) с която помагащия е защитен от искове и съдебно преследване за това ,че е оказал медицинска помощ на мястото на инцидент. Само ,че и сега много американски лекари просто избягват да влизат в ситуация на помагащи . Ето това са резултатите от санкциите и жаждата да бъде брулен лекаря от всякакви типове - от прости управляващи до простия и жалък пролетариат....

Гост 08.08.2018 18:54:26

Последния пудел! Празни приказки

БЛС-Въоръжено Крило 08.08.2018 18:46:18

Това не е завишаване на контрола, а завишаване на заплахите за работещите да бъдат мародерствани затова че си упражняват професията бе, скъпа. Ако някой наистина иска контрол в здравеопазването,ще обясни първо на плебса ,че не всичко му е позволено като отношение и не всичко може да му е безплатно като финансиране на неговото здравеопазване. Защото лавината от претенции са за това. В момента се създават предпоставки лекарите да бъдат още повече гнетени с тенденцията всеки първосигнален индивид да се оплаква за нарушени пациентски права , преди да се прецени дали настина са му били нарушени правата или просто е мрънкало чакащо да получи всичко безплатно и начаса без да чака. Жестоки санкции само срещу достойно платен по европейски труд на лекаря. Няма как с африканско заплащшане да има европейски глоби. ЗАщото просто тенденцията за отиване в частната практика и високи цени на прегледи щше нарасне с бясна скорост .Тоест ще санкционирате лекаря, но той ще ви санкционира с високи цени на обслужване , които да покриват и санкциите. С две думи -ТОКУ ЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВИ ПОСКЪПНА СДВА ПЪТИ МАРЖА НА ГЛОБИТЕ . Айде със здраве на всички консуматори на евтин досега лекарски труд

АКАДЕМИК 08.08.2018 19:01:42

Точно така, докторе.....но на кого да го обясниш, чиновникът е безсмъртен и си намира клакьори. Въпросната адвокатка е завършила и медицина, най-добре може да направи сравнение между цена на лекарски преглед и цена на адвокатска консултация.


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...