Вторник, 16 Август 2022
08
авг
13
 

Адв. Мария Петрова:

Увеличените глоби за нарушаване правата на пациент показват желание за завишаване на контрола

Сряда, 08 Август 2018 | 16:17:01
13

Не мога да коментирам дали глобата е достатъчна или не, но фактът, че е повишена, показва, че министерството желае да завиши контрола. Това коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова във връзка с нормативната промяна, с която се уве

Не мога да коментирам дали глобата е достатъчна или не, но фактът, че е повишена, показва, че министерството желае да завиши контрола. Това коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова във връзка с нормативната промяна, с която се увеличават глобите за нарушаване на правата на пациент.

Припомняме, вчера Министерството на здравеопазването публикува на сайта си множество промени в Закона за здравето, предложени за обществено обсъждане.

Петрова се спря и на промените, свързани с медицинската документация на пациента, като ги нарече „малка крачка, която не е достатъчна, но е крачка в позитивна посока за пациентите“.

Като положителна промяна тя посочи ограничаването на кръга от лица, които имат право да практикуват неконвенционална медицина. „Ограничава се дейността диететика, тъй като министерството в мотивите си приема, че все пак съществуват достатъчно на брой лекари със специалност хранене и диететика, които да се погрижат за здравето на обществото в тази посока. Ограничават се всякакви други лица, които не са завършили медицина, дентална медицина или фармация, да се представят като лица, които могат да изготвят хранителни режими и програми – фитнес инструктори, хора, които са карали всякакви курсове, прочели книги“, коментира адвокатът.

Позитивен момент според нея е и забраната, свързана с наргилетата. „Този тип тютюневи изделия се оказаха доста популярни и по мнение на националните консултанти по пулмология са изключително вредни – не по-малко от тютюнопушенето. И е добре, че министерството се опитва да ги регулира наравно с тютюнопушенето“, смята Мария Петрова.

Като проблемна промяна пък тя определи „по-либералния“ подход на законодателя по отношение на близките на лицата, които са починали в лечебно заведение. „Текстът, който е заложен в проекта, коментира освен съпруг, и лице, с което починалият пациент е бил във фактическо съжителство. Няма нищо лошо в това, но чисто практически ще бъде много трудно на лечебните заведения да установят дали две лица са били във фактическо съжителство“, посочи тя и изрази опасения от възможни измами.

Адвокатът се спря и на промяната, засягаща здравните кабинети в училищата и детските градини, според която медицинското обслужване в тях трябва да включва и спешна помощ до пристигане на екип на ЦСМП. „За съжаление, не ми се струва изпълнимо. Защото, първо, не всички училища и детски градини разполагат с необходимия персонал и изобщо имат разкрит здравен кабинет. Лекарите, които работят в тези здравни кабинети, работят на четиричасов работен ден по силата на трудови договори. Практически не вярвам, че това е приложимо“, коментира Мария Петрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ffk5

Димитър 12.08.2018 17:24:15

Млада, красива, умна и талантлива. И е добра самарянка. А най-вече е прекрасен професионалист. Адмирации.

Гост 10.08.2018 13:37:25

Значи тези,чийто мнение не съвпада с твоето са "комплексари и злобари", така ли?

Доктор 09.08.2018 18:08:06

Винаги като има някакви нормативни проблем търсим нейни статии, но иначе плюем и каляме наред! Типично по български!

Доктор 09.08.2018 18:06:12

Стига сте злобели! Жената коментира проектозакона, който е предложен за обсъждане едва от няколко дни! Да не би да го е писала тя!? Защо да е неподготвена! Вие какво очаквате да чуете? Според вас какво не можа да каже! Седнете и си го прочетете! И, да, млада, хубава и умна е! Това лошо ли е? От злоба и завист сме на това положение! Появи ли се нещо свястно, то трябва да бъде смачкано и повалено в калта! Поне си замълчете! Нямаше да коментирам, но ми е омръзнало от комплексари и злобари на всяко ниво!

Гост 09.08.2018 13:50:31

Тая момичка пак си отваря устата неподготвена

Гост към Гост 09.08.2018 09:47:26

Че е млада, хубава и умна е безспорно! Но нали не мислиш, че е самараянка, която защитава всеки и всичко? Като ѝ плати БЛС, ще го защити! Дотогава, да го защитават неговите си адвокати! :)

Гост 09.08.2018 09:28:15

Тази пуйка дали е завършила и медицина не знам, но е очевидно, че нищо не разбира от медицинско право. Самочувствието и голямо, но покритието семпло. Тази женица не познава отношенията в здравната система и процесите на оказване на медицинска помощ, а както личи и липсва и логика в разсъжденията.

Elf 09.08.2018 08:40:23

Takiva advokatki se spirat za patna proverka i v kolata i se namira 100 gr.Heroin a vav vaginatata 10 gr belo.Kolko godini Sliven e tia sama znae.

Гост 08.08.2018 22:37:31

Адвокатке млада и хубава, минималната цена за завеждане на дело преди няколко години бе 400 лв,Сега колко е. И защо когато преди няколко год. БЛС прие мин. цена на лекарски преглед не по каса 10 % от МинРЗ ,КЗК се самосезира и глоби БЛС с 80 000 лв ,които всичкичленове солидарно платихме. Тове бе единственоот правилно решение на фалшивия отвсякъде БЛС. Ти тогава адвокатке млада и хубава,КЪДЕ БЕШЕ ДА ЗАЩИТИШ БЛС И ЧЛЕНОВЕТЕ МУ? А?

Dr_Doolittle 08.08.2018 21:12:28

Преди 10-15 години американските лекари спрели да оказват помощ на пътя при пътни злополуки с ранени. Спрели изобщо да осигуряват лекарска спешна помощ , когато са извън обсега на лиценза си при всички случаи, когато са попадали случайно като помагащи на място на инцидент. Причината била ,че помагайки на някого в голяма част след това медиците попадали в съдебни дела на пострадали , които искали да изкопчат пари с обвинения ,че медицинската помощ не била адекватна и даже нанесла вреди на ищците. В резултат на огромен скандал , в който обществото само губи от пасивността на лекарите там била въведена ситуацията на т.н 'Добър самарянин' (Good Samaritian Law) с която помагащия е защитен от искове и съдебно преследване за това ,че е оказал медицинска помощ на мястото на инцидент. Само ,че и сега много американски лекари просто избягват да влизат в ситуация на помагащи . Ето това са резултатите от санкциите и жаждата да бъде брулен лекаря от всякакви типове - от прости управляващи до простия и жалък пролетариат....

Гост 08.08.2018 18:54:26

Последния пудел! Празни приказки

БЛС-Въоръжено Крило 08.08.2018 18:46:18

Това не е завишаване на контрола, а завишаване на заплахите за работещите да бъдат мародерствани затова че си упражняват професията бе, скъпа. Ако някой наистина иска контрол в здравеопазването,ще обясни първо на плебса ,че не всичко му е позволено като отношение и не всичко може да му е безплатно като финансиране на неговото здравеопазване. Защото лавината от претенции са за това. В момента се създават предпоставки лекарите да бъдат още повече гнетени с тенденцията всеки първосигнален индивид да се оплаква за нарушени пациентски права , преди да се прецени дали настина са му били нарушени правата или просто е мрънкало чакащо да получи всичко безплатно и начаса без да чака. Жестоки санкции само срещу достойно платен по европейски труд на лекаря. Няма как с африканско заплащшане да има европейски глоби. ЗАщото просто тенденцията за отиване в частната практика и високи цени на прегледи щше нарасне с бясна скорост .Тоест ще санкционирате лекаря, но той ще ви санкционира с високи цени на обслужване , които да покриват и санкциите. С две думи -ТОКУ ЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВИ ПОСКЪПНА СДВА ПЪТИ МАРЖА НА ГЛОБИТЕ . Айде със здраве на всички консуматори на евтин досега лекарски труд

АКАДЕМИК 08.08.2018 19:01:42

Точно така, докторе.....но на кого да го обясниш, чиновникът е безсмъртен и си намира клакьори. Въпросната адвокатка е завършила и медицина, най-добре може да направи сравнение между цена на лекарски преглед и цена на адвокатска консултация.


Всичко за коронавируса
Още новини
Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик
15.08.2022 17:31:30

Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик

Кувьози от висок клас получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик, съобщиха от лечебнот ...

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения
15.08.2022 17:13:25

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения

„Икономическото състояние на здравното заведение върви нагоре с бавни темпове. Състоянието ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...