!
Понеделник, 20 Май 2024
19
ян
2
 

Увеличени цени за дейности и диференцирано плащане на ТЕЛК предвиждат промени в Наредба 3

Сряда, 19 Януари 2022 | 12:38:19
2

Увеличени цени и диференциране на стойността на медицинските дейности в ТЕЛК предвиждат промени в Наредба 3, предложени от МЗ за обществено обсъждане. Документът залага увеличение на общия финансови ресурс и ръст от 44 лв. на 46 лв. за преминал

Увеличени цени и диференциране на стойността на медицинските дейности в ТЕЛК предвиждат промени в Наредба 3, предложени от МЗ за обществено обсъждане.

Документът залага увеличение на общия финансови ресурс и ръст от 44 лв. на 46 лв. за преминал и отчетен пациент през спешните отделения и нехоспитализирани в същото лечебно заведение. В критериите за определяне на общ финансов ресурс за лечебните заведения за болнична помощ, които оказват спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения и нехоспитализирани в същото лечебно заведение за поддържане на капацитет за 24-часов непрекъснат режим на работа, се актуализират стойностите за средния месечен разход за 1 лекар в лекарски екип от 1500 лв. на 1800 лв. и средния месечен разход за 1 специалист по здравни грижи в екип от специалисти по здравни грижи от 900 лв. на 1100 лв.

Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 43 лечебни заведения за болнична помощ, в това число 8 болници – със 100 на сто държавна собственост и 26 болници с над 50 на сто държавно участие в капитала. Това са лечебните заведения, които и към настоящия момент имат сключен договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочената дейност.

Увеличават се и стойността за субсидиране на лечебни заведения за болнична помощ за извършените дейности по оказване на консултативна помощ на спешни пациенти по искане на дежурните екипи в центровете за спешна медицинска помощ. Предвижда се допълнителните средства да бъдат разпределени между 65 лечебни заведения за болнична помощ, от които 63 са общински.

От МЗ уточняват, че целта на промените е актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за поддържане на капацитет за 24- часов непрекъснат режим на работа, с оглед интензивността на работа в тези структури, както и спецификата и отговорностите при осъществяване на организацията за поддържане на този режим на работа.

Наредбата въвежда и диференциране на стойността на дейностите по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК. Предвижда се средствата да бъдат разпределени между съответстващите на критериите лечебни заведения, сключили договор с Министерството на здравеопазването за субсидиране за посочените дейности, при променен начин на отчитане.

Финансирането ще се извършва за влязло в сила експертно решение на ТЕЛК, а не както досега – за издадено и отчетено решение. Предвижда се заплащане на експертните решения, които не са обжалвани или след обжалване НЕЛК ги потвърждава, като в тези случаи е определена по-висока стойност – 40 лв., което е с 11 лева повече. Ще се заплащат и влезлите в сила решения на ТЕЛК, след еднократно отменяне и връщане с указания от НЕЛК или когато решенията са потвърдени от НЕЛК след повторното им обжалване. В тези случаи се предвижда заплащане по 25 лева за експертно решение, което е с 4 лева по-малко от настоящата стойност.

Не се предвижда заплащане когато след горните случаи следват нови обжалвания и произнасяния на ТЕЛК в рамките на една и съща процедура по освидетелстване/ преосвидетелстване, започнала с подаване на конкретно заявление – декларация.

„Причината за тази промяна и въвеждането на диференцирана стойност е съществуващата порочна практика при многократни обжалвания на решенията на ТЕЛК в една процедура, при които НЕЛК отменя решенията и ги връща за ново разглеждане с указания, ТЕЛК да не ги съобразяват и да следва поредното обжалване на новоиздадено решение от ТЕЛК, притежаващо същите пороци като първоначалното решение. В някои от случаите, сигнализирани в министерството, този процес продължава с години, от което потърпевши са лицата с увреждания, които не могат да ползват полагащото им се социално и друго подпомагане, поради липса на влязло в сила решение“, уточняват от МЗ.  

Диференцира се и издаденото и отчетено решение на ТЕЛК за освидетелстване за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на лица, живеещи извън пределите на Република България, които имат осигурителен стаж в нашата страна.

По данни на НОИ броят на преминалите на освидетелстване/ преосвидетелстване лица, живеещи в чужбина, за второто полугодие на 2020 г. е около 150 души.

В отделна група остават решенията на ТЕЛК, свързани с експертизата на временната неработоспособност, като в случая се запазва критерият „издадено и отчетено експертно решение“. Стойността на осъществената по този критерий дейност също е 40 лева.

„От гледна точка на необходимия финансов ресурс за заплащане на така дефинираните дейности по медицинска експертиза, важно е да отбележим факта, че преобладаващият брой решения на ТЕЛК се обжалват пред НЕЛК (между 50 и 85% в различните области). От това следва, че при запазване на тенденцията за брой обжалвани експертни решения на ТЕЛК, немалка част от обжалванията ще доведат или до отпадане необходимостта от заплащане, или до заплащане на по-ниската от двете стойности, което на практика води до приблизително уравняване към средната стойност от 30 лева, близка до настоящата (29 лв.)“, пише в мотивите към проекта.

С проекта се предлага и прецизиране на реда и критериите за определяне на финансовия ресурс за субсидиране на лечебни заведения, които извършват дейност на адрес в населено място в труднодостъпен и/или отдалечен район на страната, като се коригира броя на обслужваното от лечебното заведение население с коефициент за обслужвано население.

От Министерството подчертават, че в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2022 - 2024 г. са планирани средства за субсидиране на дейностите по наредбата, както през 2021 г., а също и допълнителни средства в размер на 5 000 000 лв. за дейността по оказване на спешна медицинска помощ за пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения, които пациенти не са хоспитализирани в същото лечебно заведение, както и за оказване на консултативна помощ на спешни пациенти.

Пълния текст на проекта можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nzjx

Позиция 29.01.2022 08:16:57

При тези цени и при този регламент, трябва да си абсолютен будала за да работиш в Спешен център или ТЕЛК!!! Адвокатът скубе 200 лв. на момента, само за "Добър ден", БЕЗ всякаква отговорност! Също и автомонтьори и всякакви простаци набедени за "майстори"! Идиотите от БЛС пак ще договорят мижави цени и увеличения! Напред, през Терминал-2!!!

Гост 22.01.2022 22:28:08

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания
20.05.2024 09:27:31

Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания

На 19 май отбелязахме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Глобалнат ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...