!
Четвъртък, 28 Март 2024
13
юни
1
 

Предложение за нормативна промяна:

Удължават ТЕЛК решенията само на подалите заявления за преосвидетелстване

Понеделник, 13 Юни 2022 | 15:23:38
1

Автоматично удължаване на ТЕЛК решенията, изтекли след края на извънредната епидемична обстановка, предвижда нормативна промяна, предложена от председателя на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев и група народни представители. Проектът е под

Автоматично удължаване на ТЕЛК решенията, изтекли след края на извънредната епидемична обстановка, предвижда нормативна промяна, предложена от председателя на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев и група народни представители. Проектът е подписан от 14 депутати от групите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, като предложението за промяната е записано в Закона за извънредното положение.

Текстовете обаче засягат не всички, чиито решения са изтекли с края на извънредната епидемична обстановка, а само подалите заявления за преосвидетелстване, които поради независещи от тях причини още не са ги получили.

„Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., продължават действието си до издаване на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли 2022 г.“, гласи предложението.

В проекта е записано още, че до 20 юли РЗИ трябва да предоставят на НОИ и Агенцията за социално подпомагане информация за всички, подали заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК в периода от 13 март 2020 г. до 15 юли 2022 г. Изплащането на пенсиите по ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок е изтекъл между 1 април и 30 юни 2022 г. също продължава до издаване на ново решение, при същите условия – ако хората са подали заявление за преосвидетелстване до 15 юли, гласят разпоредбите.

„Със законопроекта се цели да се удължи срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, за да се гарантира възможността за получаване на допустимата помощ от държавата до момента, в който ще е обективно възможно преосвидетелстването на лицата от органите на медицинската експертиза. Именно поради това се предвижда срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК да се удължи до 31 декември 2022 г., но само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата. По този начин се гарантира ползването на правата, произтичащи от валидното експертно решение, само по отношение на лицата, които са предприели действия за преосвидетелстване, но не по тяхна вина към момента нямат издадени такива“, се посочва в мотивите към текстовете.

„Подобен подход е целесъобразен, тъй като към момента няма обстоятелства, които възпрепятстват лицата да подават заявление-декларация за преосвидетелстване, каквото е нормативното изискване, за да започне процедурата по преосвидетелстване“, отбелязват вносителите и допълват: „Следва да се има предвид, че дейността на органите на медицинската експертиза не е преустановявана по време на извънредното положение и след отмяната му, но към момента има сериозно натоварване на комисиите поради множеството заявления, подавани в резултат на удължения преди това срок“.

Депутатите неколкократно подчертават, че законодателната им инициатива е насочена само към лицата, които по независещи от тях причини не са били преосвидетелствани своевременно, а не към всички лица, чиито срокове на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК са изтекли. Като причина те посочват необходимостта да се ограничи възможността от удължаване на сроковете да се възползват хора, чието здравословно състояние е подобрено и вече нямат нужда от отпусканата до момента подкрепа.

„Втората причина е създаването на възможност на хората с трайни увреждания, предприели действия за преосвидетелстване, да ползват правата си и най-вече необходимата им подкрепа за компенсиране на увреждането до издаването на ново експертно решение. По този начин се създават предпоставки за целесъобразно и законосъобразно изразходване на публичните средства, като в максимална възможна степен се ограничава възможността за изразходване на средствата от държавния бюджет не по предназначение“, гласят мотивите на вносителите.

Това е второто предложение за удължаване на ТЕЛК решенията, след като стана ясно, че веднага след отмяната на извънредната епидемична обстановка редица хора, чиито решения изтичаха в първите дни след отмяната, се оказаха без подкрепа. Първото бе направено преди месец от депутати от ГЕРБ, но до момента не е разглеждано от Здравната комисия.

С проектозакона можете да се запознаете тук.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NM3k

Еленка 11.08.2022 12:56:32

Искам да питам телковото решение е удължено, но нямам пенсия за юли


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...