Сряда, 18 Май 2022
14
апр
 

Урсула фон дер Лайен: Над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани

Сряда, 14 Април 2021 | 17:07:53


В момента над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани. Това става ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно развитието на стратегията за ваксините, информират от Европейската комисия. Тя посо

В момента над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани. Това става ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно развитието на стратегията за ваксините, информират от Европейската комисия.

Тя посочва, че към вчерашна дата държавите членки са получили над 126 милиона дози ваксини. „И съм щастлива да кажа, че днес достигнахме 100 милиона ваксинации в ЕС. Това е ключов етап, с който можем да се гордеем. Повече от една четвърт от тези 100 милиона ваксинации са с втора доза, което означава, че в момента над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани“, заявява фон дер Лайен.

По думите й пандемията от COVID-19 продължава да бъде сериозна заплаха за здравето и поминъка на хората. Ние сме в надпревара с времето. Колкото по-бързо постигнем целта си 70 % от възрастните в Европейския съюз да бъдат ваксинирани, толкова по-големи са шансовете за ограничаване на вируса, категорична е тя. Лаейн допълва, че ваксинирането се ускорява в цяла Европа. Тя обаче посочва, че все още има много фактори, които могат да нарушат планирания график за доставка на ваксините и дава пример с вчерашното съобщение на Johnson & Johnson. „Поради това е важно да се действа бързо, да се предвижда и адаптира винаги, когато е възможно. Правим всичко по силите си, за да подпомогнем разпространението на ваксините в Европа, включително чрез увеличаване на доставките през следващите седмици и месеци“, посочва председателят на Европейската комисия.

Тя информира, че е постигнато споразумение с BioNTech-Pfizer за ускоряване, още веднъж, на доставката на ваксини. 50 милиона допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози първоначално са били предвидени за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 г. Сега те са налични през второто тримесечие.  По този начин общите дози, доставени от BioNTech-Pfizer, ще достигнат 250 милиона дози през второто тримесечие. Тези дози ще бъдат разпределени пропорционално на населението между всички държави членки и това ще спомогне значително за разгръщането на нашите кампании за ваксинация, пояснява фон дер Лайен.

По думите й BioNTech-Pfizer са се доказали като надежден партньор. От думите й става ясно, че ЕК започва преговори с компанията за трети договор. В него ще се предвижда доставката на 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2021-2023 г. Това ще означава, че не само производството на ваксини, но и всички основни компоненти ще се намират в ЕС, посочва Урсула фон дер Лайен.

Според нея в определен момент „може да се нуждаем от допълнителна ваксина, за да подсилим и удължим имунитета“.  „Ако се появят варианти, които не се повлияват, ще трябва да разработим ваксини, които са адаптирани към новите варианти и ще се нуждаем от тях на ранен етап и в достатъчни количества. Като се има предвид това, трябва да се съсредоточим върху технологии, които са доказали качествата си. Ваксините иРНК са ясен пример“, заявява председателят на ЕК.

 Могат да последват и други договори с други дружества. Ние сме заедно в това. И заедно ще спечелим тази борба с пандемията, завършва фон дер Лайен.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Dy4@


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...