!
Събота, 20 Април 2024
14
апр
 

Урсула фон дер Лайен: Над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани

Сряда, 14 Април 2021 | 17:07:53


В момента над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани. Това става ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно развитието на стратегията за ваксините, информират от Европейската комисия. Тя посо

В момента над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани. Това става ясно от изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно развитието на стратегията за ваксините, информират от Европейската комисия.

Тя посочва, че към вчерашна дата държавите членки са получили над 126 милиона дози ваксини. „И съм щастлива да кажа, че днес достигнахме 100 милиона ваксинации в ЕС. Това е ключов етап, с който можем да се гордеем. Повече от една четвърт от тези 100 милиона ваксинации са с втора доза, което означава, че в момента над 27 милиона души в Европа са напълно ваксинирани“, заявява фон дер Лайен.

По думите й пандемията от COVID-19 продължава да бъде сериозна заплаха за здравето и поминъка на хората. Ние сме в надпревара с времето. Колкото по-бързо постигнем целта си 70 % от възрастните в Европейския съюз да бъдат ваксинирани, толкова по-големи са шансовете за ограничаване на вируса, категорична е тя. Лаейн допълва, че ваксинирането се ускорява в цяла Европа. Тя обаче посочва, че все още има много фактори, които могат да нарушат планирания график за доставка на ваксините и дава пример с вчерашното съобщение на Johnson & Johnson. „Поради това е важно да се действа бързо, да се предвижда и адаптира винаги, когато е възможно. Правим всичко по силите си, за да подпомогнем разпространението на ваксините в Европа, включително чрез увеличаване на доставките през следващите седмици и месеци“, посочва председателят на Европейската комисия.

Тя информира, че е постигнато споразумение с BioNTech-Pfizer за ускоряване, още веднъж, на доставката на ваксини. 50 милиона допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози първоначално са били предвидени за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 г. Сега те са налични през второто тримесечие.  По този начин общите дози, доставени от BioNTech-Pfizer, ще достигнат 250 милиона дози през второто тримесечие. Тези дози ще бъдат разпределени пропорционално на населението между всички държави членки и това ще спомогне значително за разгръщането на нашите кампании за ваксинация, пояснява фон дер Лайен.

По думите й BioNTech-Pfizer са се доказали като надежден партньор. От думите й става ясно, че ЕК започва преговори с компанията за трети договор. В него ще се предвижда доставката на 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2021-2023 г. Това ще означава, че не само производството на ваксини, но и всички основни компоненти ще се намират в ЕС, посочва Урсула фон дер Лайен.

Според нея в определен момент „може да се нуждаем от допълнителна ваксина, за да подсилим и удължим имунитета“.  „Ако се появят варианти, които не се повлияват, ще трябва да разработим ваксини, които са адаптирани към новите варианти и ще се нуждаем от тях на ранен етап и в достатъчни количества. Като се има предвид това, трябва да се съсредоточим върху технологии, които са доказали качествата си. Ваксините иРНК са ясен пример“, заявява председателят на ЕК.

 Могат да последват и други договори с други дружества. Ние сме заедно в това. И заедно ще спечелим тази борба с пандемията, завършва фон дер Лайен.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JckU


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...