Вторник, 01 Декември 2020
28
окт
1
 

Учени медици от БАН: Подкрепяме политиката на МЗ и НОЩ за ограничаване на COVID-19

Те призовават хората да проявят съзнание и дисциплина и да спазват изискванията на здравните власти

Сряда, 28 Октомври 2020 | 17:21:21
1

„Спазването на всички мерки, които досега активно се предлагат у нас, е единствената възможност за ограничаване на коронавирусната инфекция. Изразяваме нашата подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националн

„Спазването на всички мерки, които досега активно се предлагат у нас, е единствената възможност за ограничаване на коронавирусната инфекция. Изразяваме нашата подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент". Това заявяват в позиция учени от Отделението за медицински науки при БАН, което обединява едни от най-изтъкнатите наши специалисти в областта на медицината и здравеопазването.

В позицията си учените медици споделят, че са крайно разтревожени от застрашителното развитие на пандемията у нас и по света.

"Огромно е отрицателното въздействие на пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната. Специално трябва да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм“, казват те.

Медиците от БАН споделят тревогата си от факта, че, за съжаление, у нас все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и създават много трудности в правилната, научно и практически обоснована борба с нея. Според учените това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция.

„Наше професионално и морално задължение е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и овладяването на тази пандемия с голямо здравно, икономическо и социално значение. Огромна е информацията, която всеки ден се появява и обновява в публичното пространство, относно механизма на възникване на инфекцията, нейната диагноза и лечение и особено профилактика, която ние много внимателно следим и анализираме“, отбелязват те и призовават хората да спазват разпоредените мерки и да бъдат отговорни, да проявят съзнание и дисциплина.

Учените медици дават висока оценка на активността на колегите си от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея.

Позицията е подписана от акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор. Чавдар Славов.

С пълния й текст можете да се запознаете тук:Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bv4W

Прост асистент 28.10.2020 20:58:44

"Учени медици от БАН: Подкрепяме политиката на МЗ и НОЩ за ограничаване на COVID-19...." "СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ ОТ БАН"/КАКТО ГИ НАРЕЧЕ ДЯНКОВ/ НАЙ-ПОСЛЕ ИЗЛЯЗОХА ОТ КРОТКАТА СИ ДЕМЕНТНА ДРЯМКА, ОСЛУШАХА СЕ, И НЕ ДЕКЛАРИРАХА НИЩО РАЗЛИЧНО ОТ ОЧАКВАНОТО ОТ ТЯХ!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
2814 заразени и 221 починали
01.12.2020 07:56:44

2814 заразени и 221 починали

2814 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 6825 са PCR те ...

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...