!
Четвъртък, 13 Юни 2024
29
март
1
 

Учредиха Съвместна онкологична национална мрежа

Вторник, 29 Март 2022 | 13:11:28
1

На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на Национална ракова мрежа в Република България, наречена Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ). СОНМ е неправителствено сдружение с нестопанска цел, работещо в обществена полза. В социа

На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на Национална ракова мрежа в Република България, наречена Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ).

СОНМ е неправителствено сдружение с нестопанска цел, работещо в обществена полза. В социален аспект е замислена като модерна екосистема от медицински и немедицински дружества, включваща широк спектър от мултидисциплинарни връзки в областта на онкологията.

Официални учредители на СОНМ са престижни български медицински сдружения: Българско дружество по генетика и геномика на човека, Българско медицинско сдружение по хематология, Българска асоциация по психоонкология, Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина,  Българско дружество по кардиоторакална рентгенология, Българска група по бронхология и интервенционална пулмология, Българско дружество по трансплантология, Сдружение Жените в онкологията, фондация Победи рака, фондация МОРЕ-Дарзалас и Национална пациентска организация и др. В процес на включване са: Българско дружество по патология, Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология, Българско дружество по детска хирургия, Джуниър Ачийвмънт България и Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

Като физически лица учредители участват 50 авторитетни български експерти в областта на онкологията, между които трима академици, 24-ма професори и 9-има доценти, информират организаторите, без да споменават имена.

Главни цели на СОНМ са синергия в експертните функции на отделните медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; оптимизиране на сътрудничеството между браншовите дружества и „триъгълника“ на социалното знание (университети, индустрия, правителство); иницииране и разработване на иновации за онкологични грижи в България, включващи скрининг и превенция, диагноза и лечение, психосоциална подкрепа и качество на живот и дигитализация.

Стратегическа цел на СОНМ е да партнира на политическите институции в концептуалното и практическото изграждане на Национален раков план съгласно Европейския план за борба с рака от 03.02.2021 г.

В учредяването на СОНМ е вграден устойчивият модел и 12-годишната традиция на неправителствения национален проект МОРЕ (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти). Той е първата и единствена засега инициатива за неформален синергизъм и мултидисциплинарния подход в българската онкология. Чрез МОРЕ са съставени и публикувани 19 клинични ръководства, основани на доказателства, и 12 учебни книги за продължаващо медицинско обучение; за първи път в българската наука е въведен подхода GRADE за оценка на доказателства и формулиране на препоръки; проведени са 12 годишни национални конференции МОРЕ.

 Проектирани са и в ход е реализацията на дигитални платформи за онлайн съставяне и обновяване на клинични ръководства и за кредитиране на продължаващо медицинско обучение (е-Guidelines & CME-O) в партньорство с Български лекарски съюз. В партньорство с българска стартъп компания инициира неинтервенционално проспективно проучване за скрининг на карцином на гърда. 

В качеството си на автори на горепосочените документи и събития досега са взели участие 194 авторитетни български експерти (медицински специалисти и психолози) от 34 браншови сдружения, от които 4 академици, 79 професори и 54 доценти. От тях четирима са ректори на медицински университети и осем са изпълнителни директори на университетски болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WasF

Гост 29.03.2022 13:33:57

Нека са само 2 лагерите. И много мощно фармата да се набърка също - Рош, Новартис и останалите “умници”.


Всичко за коронавируса
Още новини
Реновирана клиника по урология откриха в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
13.06.2024 09:31:00

Реновирана клиника по урология откриха в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

С официална церемония и водосвет бе открита изцяло ремонтираната Клиниката по урология към УМБАЛ ...

1,1% положителни проби, няма починали
13.06.2024 08:51:14

1,1% положителни проби, няма починали

7 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при направени 612 теста, което прави ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...