!
Сряда, 19 Юни 2024
14
февр
 

У нас продължават да липсват основни лекарства за тежка епилепсия

С изложба на картини, рисувани от деца със заболяването, бе отбелязан Световният ден за борба с епилепсията

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 16:49:51


Продължават да липсват основни лекарства за тежка епилепсия на българския аптечен пазар. На това обърна внимание председателят на Българското дружество против епилепсия доц. д-р Петя Димова днес по време на отбелязването на Световния ден за борба със з

Продължават да липсват основни лекарства за тежка епилепсия на българския аптечен пазар. На това обърна внимание председателят на Българското дружество против епилепсия доц. д-р Петя Димова днес по време на отбелязването на Световния ден за борба със заболяването.

„Не се работи и за въвеждането на отдавна утвърдени и ефективни методи за лечение, които у нас все още се водят алтернативни. Един от тях е терапия с кетодиета. Все още на държавно ниво не се прави нищо за обучаването на специалисти, които да провеждат кетодиета за малките деца с епилепсия. Налага се да насочвам родителите да водят децата си при колеги в Солун, които за наше щастие се отнасят с разбиране и ни сътрудничат“, обясни доц. Димова.

Наскоро от българския аптечен пазар е изтеглено още едно основно лекарство за епилепсия. „Откакто съществува нашата Асоциация, от България производителите са изтеглили общо 17 лекарства. Затова призоваваме Министерството на здравеопазването и Здравната каса да осигурят фонд, който да гарантира за пациентите, дори да са малко на брой, изтеглените от българския пазар лекарства. Сега сме принудени да продължаваме да ги търсим и купуваме от чужбина. Куфарната търговия продължава“, отбеляза от своя страна председателят на АРДЕ Веска Събева.

По време на събитието за отбелязване на деня бяха засегнати и други теми, засягащи хората с епилепсия. Експертът от офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски изтъкна колко е важно здравното образование в училище, за  което вече е предвидено и финансиране в бюджета на МОН. Той разказа и че специално за младите хора с епилепсия е водил лично лекции по сексуално образование и здраве в единствения засега в България Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с епилепсия в София.

От АРДЕ от своя страна уточниха, че подготвят отварянето на нов център за хора с епилепсия в Търговище. От Министерството на труда и социалната политика пък увериха, че скоро ще бъде изработена национална карта за нуждата от социални услуги в страната и че ще съдействат за отварянето на нови центрове за социална рехабилитация и интеграция в страната. Това е предвидено в новия Закон за социалните услуги.

Евродепутатът и посланик на хората с епилепсия от България и Европа Цветелина Пенкова от своя страна обяви, че тази година в Европарламента ще се изработи директива, задължаваща до 2030 г. държавите членки да осигурят достъпност на социалната среда за всички хора с увреждания. 

Световният ден за борба с епилепсията – 14 февруари, бе отбелязан днес с изложба на картини, нарисувани от деца с епилепсия. Изложбата „Това е моята мечта, харесва ли ти, мамо?“ бе представена в Ларгото под купола в центъра на София. Инициативата е на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която тази година навършва 24 години.

Събитието събра в зала 1 на Ларгото деца с епилепсия и техните родители, като в него взеха участие също евродепутатът Цветелина Пенкова, епилептологът доц. Петя Димова – председател на Българското дружество против епилепсия, зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев, доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България, представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на труда и социалната политика, директорът на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София-град – Калоян Дамянов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hP1e


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...