Събота, 06 Юни 2020
16
май
4
 

У нас само 50% от астматиците са диагностицирани

Започва информационна кампания „СТОП на астмата!“

Четвъртък, 16 Май 2019 | 16:20:01
4

В България са диагностицирани само 50% от астматиците. Между 50 и 75% от пациентите имат лека астма и въпреки новите терапии, заболяването може да бъде неконтролирано. Това посочи началникът на алергологията в УМБАЛ „Александровска“ доц. Ма

В България са диагностицирани само 50% от астматиците. Между 50 и 75% от пациентите имат лека астма и въпреки новите терапии, заболяването може да бъде неконтролирано. Това посочи началникът на алергологията в УМБАЛ „Александровска“ доц. Мария Стаевска по време на пресконференция във връзка с предстоящата информационна кампания „СТОП на астмата!“, която ще се проведе съвместно от Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“, Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА),  Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и с подкрепата на АстраЗенека и GlaxoSmithKline.

От 10 години Клиниката по клинична алергология е един от най-активните експертни центрове за тежка астма, в която се лекуват около 150 човека (с тежка астма) годишно.

Пациентите с астма НЕ свързват симптомите си с лош контрол на заболяването.При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% от тях не приемат астмата си за сериозна.Високпроцент, 30 до 40% от всички астматични пристъпи в спешен центърса при пациенти, диагностицирани с лека астма. Типичните за заболяването симптоми (задух, продължителна кашлица, свиркащо дишане) не трябва да бъдат пренебрегвани! Заедно с  изследването на белодробната функция (спирометрия) те са триъгълен камък в ранната диагностика на бронхиалната астма.Прилагането на облекчаващ симптомите медикамент, преди да е поставена диагноза астма от специалист и да е оценена тежестта на астмата, е напълно погрешно. Все едно да лекуваме пневмония само с препарат за кашлица“, коментира доц. Стаевска .

10% от астматиците имат тежка астма.

Тя се свързва с чести пристъпи и повишен риск за смърт, а лечението със системни кортикостероиди увеличава още повече този риск и води до допълнителни заболявания. Алтернатива за пациентите с тежка неконтролирана астма е съвременното биологично лечение, което подобрява контрола на болестта като намалява значимо системната употреба на кортикостероиди, изострянията на заболяването и хоспитализациите. Освен това ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Председателят на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, доц.  Владимир Ходжев отбеляза, че всички пациенти с астма използващи >2 инхалатора с кратко действащ облекчаващ медикамент за година трябва да бъдат изпратени за преглед на терапевтичния план при специалист, независимо от тежестта на астмата. Използването на  кратко действащ облекчаващ медикамент маскира заболяването и не контролира възпалението като поставя астматиците в риск от животозастрашаващи астматични пристъпи. Доц. Ходжев подчерта необходимостта от програми за намаляване честота на астмата, насочени към намаляване замърсяването на въздуха, стриктен контрол на тютюнопушенето, здравословно хранене и намаляване употребата на антибиотици в детската възраст, раждане със секцио само по медицински показания.

Председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) Диана Хаджиангелова

обяви началото на Национална пациентска кампания

„Белодробно здраве във всички политики“. Тя ще обхване градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, и ще продължи 5 месеца до 25 септември, когато е Световния ден на спирометрията.

„Националната кампания, на която поставяме началото, е първата с такъв мащаб в България. Кампанията ще информира обществеността за социалната значимост на заболяванията на белия дроб и ще позволи на хората по места да направят изследване на белите дробове. Стартираме с дни на отворените вратив Клиниката по алергология на Александровска болница.В периода 20-23 май вкл. от 13 до 15ч. специалисти от клиниката ще правят безплатно спирометрии (измерване на дихателни обеми с електронен спирограф) на граждани, които имат интерес. Подробна информация за кампанията за останалите градове ще бъде налични на страницата на АББА, след съгласуване с двете научни дружества“, посочи Хаджиангелова.

Най-успешният български плувец Петър Стойчев подкрепи кампанията „Стоп на астмата!“ и изрази мнение, че при добър контрол астмата не пречи на физическата активност. Той сподели, че и сред спортистите

има много астматици, които  въпреки заболяването си, бележат значими успехи

в кариерите си и имат пълноценен и активен живот с астма!

Програмата, посветена на Световния ден на астмата приключи с изследване на дихателтните обеми (спирометрия) на всички желаещи журналисти и със засаждане на дръвчета в парка на болницата в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.

Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната инициатива за астма (GINA) с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. Мото на кампанията тази година е „СТОП на астмата!“ с фокус върху 4 важни клинични подхода при астмата: Симптоми, Тест, Оценка на резултата, Преоценка на терапията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WcAE

Гост 17.05.2019 09:55:59

".....те са триъгълен камък....." :D

Симидчиев 16.05.2019 21:32:35

Бай Богдан кога е виждал астма?

Хахаха 17.05.2019 05:01:08

Като студент.

Bravo 16.05.2019 16:40:49

Bravo!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа
05.06.2020 17:36:00 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа

Парламентът вчера прие окончателно измененията в Закона за донорството и трансплатациите, с к ...

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година
05.06.2020 17:07:20 Невена Попова

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година

Цените на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти у нас не са променяни от 2011 г., То ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...