Вторник, 20 Октомври 2020
05
апр
 

Фармацевтиката губи €10 млрд. годишно от фалшиви лекарства

Четвъртък, 05 Април 2018 | 11:57:04


По оценка на Световната здравна организация (СЗО) фалшифицираните лекарства в света годишно възлизат на около 100 милиона опаковки, 50% от продажбите на медикаменти с рецепта в интернет, или годишно това са около 10 млрд. евро загуби за фармацевтичната

По оценка на Световната здравна организация (СЗО) фалшифицираните лекарства в света годишно възлизат на около 100 милиона опаковки, 50% от продажбите на медикаменти с рецепта в интернет, или годишно това са около 10 млрд. евро загуби за фармацевтичната индустрия в глобален план, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Тези данни представиха от Байер България в контекста на предстоящото внедряване на европейската Директива срещу фалшифицираните лекарства от февруари 2019 година. Дотогава всички притежатели на разрешение за употреба в ЕС трябва да са готови с прилагането на директивата, която обхваща лекарства по лекарско предписание с малки изключения. Очаква се от началото на следващата година всички фармацевтични компании да предлагат на пациентите лекарства, които са автентични и безопасни, без съмнения, че са фалшиви.

В България към момента няма проблем с фалшифицирани лекарства, ако има такъв сигнал, става въпрос за спорадични случаи - чрез доставки по интернет или купени извън ЕС, както и доставени по интернет, каза Екатерина Карпузова, търговски директор Фармацевтични продукти в компанията.

Фалшифицираните лекарства нямат сертифициран произход – нямат сертификат за качество, не може да се види какъв е произходът на активната субстанция, в някои случаи са и вредни, защото не се знае какво съдържат, те могат да застрашат здравето и живота на хората, допълни Карпузова. Тя подчерта, че е много важно де се различават фалшифицираните продукти, каквито за радост в България няма.

Според европейската директива от февруари 2019 година на всяка една лекарствена опаковка ще има уникален бар код, така че във всяка аптека в България фармацевтите да могат да верифицират откъде идва опаковката – истинска ли е тя, и ако е съмнителна, сигнал ще бъде подаван директно в системата.

„Очаква се, че през първата половина на следващата година няма да има нито една фалшива опаковка на лекарства, която да не бъде забелязана. Това напълно обезпечава безопасността за пациентите, че получават лекарство с напълно гарантирано качество“, посочи тя.

По данни на Световната здравна организация загубите от фалшифицирани лекарства за оригиналните производители на медикаменти са в порядъка на 4,4%. Може би за Байер са около 5% глобално, поясни още Екатерина Карпузова. И допълни, че загубите не са само финансови, тъй като, ако се стигне до нежелан ефект, загубите за пациентите и техните семейства са неизмерими.

Очаква се внедряването на европейската директива за фалшифицираните лекарства да повлияе положително в световен мащаб и като съотносителни стойности би трябвало минимум 2-3% да намалеят загубите що се отнася до оригиналните медикаменти.

Фалшифицираните медикаменти представляват все по-голям риск в световен мащаб, посочи Галя Петрова, регулаторен мениджър в компанията. Лекарства се фалшифицират, защото печалбите са бързи и лесни, много повече от инвестицията. Единствената инвестиция, която се налага, е в оборудване, за да изглеждат фалшификатите като оригиналните, обясни тя.

Фалшивите лекарства идват най-често от държави извън Европа – от Индия, Китай и Пакистан.

От февруари 2019 г. ще бъде задължително прилагането на Директивата срещу фалшифицираните лекарства във всички страни-членки на Европейския съюз. След тази дата опаковките на всички лекарства по лекарско предписание трябва да разполагат с показатели за безопасност - средство, позволяващо проверка дали външната опаковка е била подправена, и уникален идентификатор, който съдържа: код на продукта, партиден номер, срок на годност и уникален сериен номер. Уникалният идентификатор се отпечатва върху опаковката като двуизмерен матричен баркод и във формат, който лесно може да се разчете електронно.

В аптеката ще може да се прави проверка на целостта на опаковката и с баркод четец да се установи дали кодът е активен в единната система за верификация. При отпускане на лекарството на пациента кодът трябва да се дезактивира от системата, за да не може същата опаковка да влезе отново в оборот.

У нас Българската организация за верификация на лекарствата е звеното, което работи в тясно сътрудничество с държавните институции за въвеждането на Директивата в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#9u*


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Маските на открито стават задължителни от четвъртък
20.10.2020 17:44:37

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването пр ...

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID
20.10.2020 17:10:07

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID

Да се въведе заплащане за: работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изиск ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...