!
Вторник, 23 Април 2024
02
ян
29
 

Фармацевтите ще дават съвети за здравословен начин на живот

Само магистър и помощник-фармацевтите ще имат право да приготвят лекарства

Четвъртък, 02 Януари 2020 | 12:48:58 Надежда Ненова
29

В аптеките ще бъдат давани консултации за минимизиране на рисковете за здравето, свързани с болестта, както и консултации, насочени към защита, превенция и намаляване на вредата за здравето от рискови фактори и поведение сред населението, особено сред

В аптеките ще бъдат давани консултации за минимизиране на рисковете за здравето, свързани с болестта, както и консултации, насочени към защита, превенция и намаляване на вредата за здравето от рискови фактори и поведение сред населението, особено сред младите хора, свързани с развитието на социално значими хронични незаразни болести. Това става ясно от приетите по време на общественото обсъждане предложения в Правилата за добра фармацевтична практика. Правилата представляват система от насоки и принципи, които описват професионалните ценности, знания, умения и поведение, които магистър-фармацевтите може да прилагат в съответствие с опита си и професионалната си преценка.

Магистър-фармацевтите ще предприемат дейности за насърчаване на здравословния начин на живот в съответствие с националната здравна стратегия на Република България и ще предоставят съвети на пациентите по важни въпроси, свързани с превенция на социално значими заболявания, като отказване, превенция и намаляване на вредата от тютюнопушене, и др. Според мотивите на вносителя проф. Георги Момеков, председател на Научното дружество по фармация, предложенията прецизират рамката за извършване на дейностите на аптеката по отношение консултирането относно минимизиране на рисковете за здравето, свързани с болестта, популяризиране на по-здравословен начин на живот и промоция на здравето. „Най-ефективният подход за намаляване на смъртността и заболеваемостта от редица ХНБ, съответно и на тяхното бреме за обществото е премахване или редуциране на основните рискови фактори за развитието им чрез превенция (профилактика), в рамките на програми за интегрирани подходи и действия за намаляване нивото на факторите на риска, ранна диагностика, лечение и рехабилитация на заболелите, и осигуряване на здравословна среда за живот. Интегрираният подход комбинира различни стратегии, включително развитие на политики, изграждане на капацитет, партньорство и информационна подкрепа на всички нива. Високият процент на смъртни случаи в България, дължащ се на хронични незаразни болести (80%) изисква увеличаване на усилията на медицинските специалисти, включително и на фармацевтите, с цел повишаване осведомеността на пациентите население като цяло за разпространението на рисковите фактори и ролята на превенцията посредством образователни мерки и консултации. По този начин българските фармацевти като доставчици на фармацевтични грижи, освен предоставяне на консултации относно минимизиране на рисковете за здравето, свързани с болестта, популяризиране на здравословен начин на живот и промоция на здравето, ще бъдат припознати като партньори на Министерството на здравеопазването по изпълнение на дейностите от Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020“, пише проф. Момеков.

Министерството на здравеопазването е приело и предложението на Асоциацията на помощник-фармацевтите, според което лекарствените продукти се приготвят в крайна форма за употреба от пациента в аптеката на лечебното заведение от магистър-фармацевт или от помощник-фармацевт под ръководството на магистър-фармацевт. Според Асоциацията конкретизацията ще преодолее празнотата в правната уредба, която иначе би породила риск от субективно тълкуване, а изричното посочване на компетентните специалисти ще способства за преустановяване на порочните практики в много болнични аптеки (и не само) фармацевтични дейности да се извършват от кадри без нужното образование и квалификация.

Според мотивите на МЗ към проекта, Правилата за добра фармацевтична практика създават рамка за извършване на дейностите и изработване на професионални стандарти относно управление на аптеката и спазването на добрата документална практика в цялостната дейност на аптеката; консултиране относно популяризиране на здравословен начин на живот, промоция на здравето и подобряване на използването на лекарствени и други продукти; правилно и точно консултиране относно вида и дозата на предписаните или свободно потърсените в аптеката лекарствени и други продукти със значение за здравето; информираност на пациента относно неговото състояние и свързаната с това лекарствена терапия, както и наличието на лекарствени и други взаимодействия и възможността от поява на нежелани лекарствени реакции, инциденти и странични действия; консултиране на лекарствената терапия, включително консултации под формата на обучение и подпомагане на пациентите за отговорно самолечение, както и управление на болестното състояние; навременно отпускане на лекарствени продукти и други стоки от магистър-фармацевтите, включително правилното приемане на предписанията, подготовката или приготвянето на лекарствения продукт, етикетирането и отпускането на пациента; приготвяне и отпускане на лекарствени продукти по магистрална и по фармакопейна рецептура; принципи на работа на болничния и клиничен магистър-фармацевт и взаимоотношенията му с другите звена на лечебното заведение; консултации за минимизиране на рисковете за здравето, свързани с болестта; повишаване на знанията и квалификацията на магистър-фармацевтите.

Пълния текст на Проекта на Правила за добра фармацевтична практика може да видите тук.

Пълния текст на направените предложения към Проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@CPu

Zdrave.net 12.01.2020 18:00:00

Забележка:
Коментарите, подписани от "Антон Вълев", не са на действителното лице. Уточнението е на маг. фарм. Антон Вълев в мейл до редакцията.
Zdrave.net реши да не ги изтрива, тъй като те не противоречат на правилата на форума, но държим да внесем това уточнение, за да не се насажда неприязън спрямо определени лица.

Пом.Фармацевт 12.01.2020 14:42:47

Да не говорим за магистрите от Украйна. Ще ги пратя при Г-н Вълев ......Да си приготвят лекарства и хапчета в лабораторията

Гост 09.01.2020 22:27:20

Кога в рецептите лекарите ще започнат да изписват имената на молекулите/активното в-во/ вместо търговските имена на лекарствата? И най-евтиният представител от една молекула да се заплаща 100% от НЗОК, а пациентът да си доплаща за по-скъп еквивалент, ако лекарят му изрично е препоръчал и го е убедил в изричната необходимост?

Антон Вълев 10.01.2020 11:27:07

Колега при мен генеричната замяна се практикува ежеминутно и постоянно. С НЗОК - тия тъпаци, НЕ РАБОТИМ. Ако ви е писнало шибаните ВЕРИГАРИ да ви третират като продавачи на кутийки ела при мене на работа и ще работите като истински фармацевт било в аптеката, било в галеновата лаборатория. Правим уникални неща, такива който ги няма на пазара не само в бг, но и в чужбина. И да ви кажа маржовете са много добри на приготвените л - ва. СРедно по 50 %, даже някой път повече. Един сироп Нитрофурантоин го правим за 15 лв а го продаваме за 30 . И въобще не се съобразяваме с наредбата за цени и реимбурсиране. Праскаме си квито искаме и квито ние прецениме надценки на приготвените л - ва и вадиме яки кинти. Един път свивам рязко разходите за персонал Втори път работиме с супер добри надценки. Тва начина да ти върви бизнеса, а не като другите. СТоин и чакат НЗОК и блистерчето с аналгин и сашенцето с Аулин да им храни аптеката. Тва беше преди 15 год. Сега вече модела е друг.

до Антон Вълев 09.01.2020 16:33:24

Г-н Вълев, безкрайно много съм разочарована от Вас! Третирате пом-.фармацевтите по същия начин и със същото пренебрежение, както лекарите третират фармацевтите. Не ви харесва нали?? Не бъдете толкова тесногръд. всяко стадо си има мърша, а сред магистър фармацевтите тя е не по малко от всяко друго съсловие. И не сте вие човека който ще реши "кой да разкара от пейзажа", докато МУ -тата продължават да обучават кадри от "излишното " за Вас звено, всеки управител на аптека сам ще реши кого да наеме. Пък вие си работете както желаете. Успех!

Антон Вълев 10.01.2020 11:21:01

Защо пом. фармацевтите са излишни 1 Сте някаво жалко подобие на нас магистрите. 2 Подготовката ви е ужасно слаба. 3 В моята аптека има стажанти, които продават на гише под надзора на управителя или друг магистър и така хем ги тренираме, както ние искаме, хем ни излиза по - евтино. Плащаме им по 3 лв на час чисто, като са без договори, докато са стажанти и без осигуровки и без тва те се поемат от университета. 4 Ако наема пом - фармацевт ще трябва да плащам бая осигуровки и поне 1000 лв нето. За същата работа доста по - скъпо. Но в бг така е прието. Да се пести от персонал, щото иначе ще изнемогваме от такси и глупости. Отделно редовите магистри ги карам да подписват договори на МРЗ за 610 лв а останалите 1000 лв на ръка под масата, тва също пести много пари. Истината е, че само най - големите фирми в даден бранш могат да си позволят лукса да осигуряват служителите си на пълна заплата. За малкия и среден бизнес тва е мираж просто. Отделно пестиме пари като си купуваме разни неща уж за фирмени цели, а ги ползваме за лични. Така ни връщат ДДС - то и все едно сме ги взели с 20 % отстъпка. И аз така правя и да си призная доста спестявам. Е , вярно на гърба на работниците си и на държавата, ама кво ме интересува. Тва го правят много хора.

С.Иванов 03.01.2020 17:53:18

Г-н Вълев,как точно решихте,че пом.фармацевтите са излишни в работата на една аптека?Защо сте толкова агресивно настроен към тях?Така както има некадърни пом.фармацевти,така има и некадърни маг.фармацевти,които не знаят,къде се намират.Не може маг.фармацевт да отпуска NaCl 0,9%-банки и Фурантрил тб. и да обяснява на пациента,че най-вероятно Фурантрилът ще се стрива и ще се слага в банката......./извинете ме,но това го обяснява маг.фармацевт/.Така че не бъдете толкова краен във вашите квалификации към дадено съсловие.И защо трябва маг.фармацевта да работи с обикновен среднист,който няма никакво място в една аптека?Аз ще ви кажа защо.За да му плащате по-малко пари,като неквалифициран персонал.Много от пом.фармацевтите могат да ви заместват на 100% и го правят не по-лошо от вас.Лошото е,че това не се признава.Има управители на аптеки,които разчитат много повече на пом.фармацевтите си,отколкото на маг.фармацевтите си.Те им правят всичко и са безпогрешни.Да не говоря пък за старите маг.фарм..Нямам нищо против,но положението е плачевно.Почти нищо не е останало от сивото им вещество. Това е много опасно за пациентите и клиентите.Така че никак не е лошо пом.фармацевтите да работят редом с маг.фармацевтите,да имат повече права.Те не са заплаха за вашия бизнес,напротив могат само да са ви в помощ.Не разбирам лошото ви отношение към съсловието на пом.фармацевтите и не го толерирам.

Антон Вълев 03.01.2020 20:01:33

Така си и мислех. Нещо великия пом. - Хаптекар нещо рязко даде назад. Не можа да отговори на нещо, което се учи 4 - ти курс. ООО да забравих. Вие нямате 4 - ти курс. Ама все пак С. Ивонов надявам се ще си е научил урока и ще си напише домашното, че помощника е там за да помага и да изпълнява квото му се нареди, както му се нареди. Като не му отърва. Да бъде така добър да си доучи 5 год и тогава да раздава акъли и претенции, че можел да замести магистър на 100 %. Да ти кажа често в моята аптека на Ботев 122 в София и в галеновата ми лаборатория няма помощници, а само магистри и стажанти магистри. Вие сте ИЗЛИШНО ЗВЕНО и определено много усилено работим в посокада ви разкараме от пейзажа. И повярвайте ми. Това ще се случи.

Антон Вълев 03.01.2020 18:16:59

Като сме започнали да си вадим кирливите ризи, дайте да продължим. Като се имаш за толкова компетентен и можеш да работиш с рецептиш я да вземеш да ни светнеш, ако имаш следния случай. Изписани са фуроземид и дигогсин за ЗАСТОЙНА А НЕ ОСТРА сърдечна недостатъчност на рецептата и ти трябва да я изпълниш. Но нещо не е наред.. Къде е грешката??? Айде сега. Нали сте много вещи по фармакотерапия и токсикология. Конкретно предизвикателсто за професионалнитеви умения г - н Иванов....... Вие сте на ход и само не ми се скатавайте, а бъде така любизен да ни отговорите. Щом имате претенциите, че можете да ни изместите на 100 %. Айде да ги видим с кво са подплатени тия претенции.

Антон Вълев 03.01.2020 11:33:47

А тая простотия с пом. - фармацевтите просто няма да я коментирам. Да си призная, честно пом. - фармацевтите са едно напълно излишно звено в цялата система. Тяхната работа може да се поема от обикновен среднист, който да работи под вадзора на магистър. И без това в смотания им колеж нищо не ги учат. Идват при мене за работа, питам ги кво са адювантни аналгетици - тоя ми вика не знам. Питам го пак, тиоктовата киселина кво представлява и за кво се използва - мълчание. Е как да сложиш такъв човек да дава л - ва. Било то и без рецепта. Банда неграмотници, ама навсичкото отгоре кресливи и нагли до безобразие.

Антон Вълев 03.01.2020 11:20:13

Ще те помоля да не съпеш обиди и квалификации. Тука в бг така и не ви увря главата, че фармацевтът, подобно е лекаря е равен по - ранг и престиж. Докторът е експерт по диагнозите, фармацевта по л - вата. И се допълват, и си сътрудничат. Тука няма такова нещо. Навряни сме в някъв хипермаркет за хапчета и всеки само те юрка - продавай. Защо и тука аптеткаря да няма такса консултация, както в Германия, която е 8 евро, в Франция 5 евро, а в Щатите 30 мин индивидеална консултации с фармацевт 60 долара. ОООО, даа. Забравих. Тва са нормални държави, с нормални правила, където всичко е измислено и балансирано, а тука всеки гледа да захапе кокала и като бесен питбул не пуска. И да ни кажа, редовно правя генерична замяна на л - ва по рецепта. Ако някои ми е изписал Азакас 500 мг и го нямам му давам Сумамед 500 мг. Хак да ти е. В цял свят тва е разрешено, само тука ми се правите на интересни, само за да може да се приберат паричките от търг - представител. Само, че аз ви стопирам далаверата. И като давам често пъти по - евтините аналози, печеля редовна и сигурна клиантела.

Гост 03.01.2020 12:36:52

+++++++

Elf 03.01.2020 09:39:31

Doktorcheta,na Koleda i Nova godina pochti 100 % ot vas jadoha i piha s parite dareni ot nas i otkradnati ot kasata s nadpisvane na falshivi pateki i pregledi. Vkusno li vi beshe ? O,daaaa!!!Aide sega si zatvorete alchnite chovki. Hem ste kradci i korumpeta ,hem iskate uvajenie.Ne stava !Kovra ne se uvajava.

Антон Вълев 03.01.2020 13:47:58

РАЗГЕЛЕ ЕДИН НОРМАЛЕН КОМЕНТАР. ЗНАЧИ ДОКТОРИТЕ МОГАТ ДА СЕ ОЯЖДАТ КАТО ШОПАРИ, А НИЕ ЩЕ РАЗЧЕТАМЕ НА ЕДНИТЕ МИЗЕРНИ 15 % НАДЦЕНКА НА Л - ВОТО. А ТИЯ ДОКТОРИ С ЧАСТНИТЕ КАБИНЕТИ ДЕТО ЗА 20 МИН ПРЕГЛЕД ТИ ВЗИМА 60 ЛВ И НЯМА НИТО КАСОВА БЕЛЕЖКА, НИТО НИЩО. ВЗИМА ЕДНИ 60 ЛВ НЕТНА ПЕЧАЛБА САМО ЗАЩОТО И ОТВАРЯ УСТАТА, А АЗ В АПТЕКАТА ЗА ДА ГИ ИЗКАРАМ ТИЯ 60 ЛВ НЕТО ТРЯБВА ДА СИ СКЪСАМ ЗАДНИКА ДА БУТАМ КУТИЙКИ, ЩОТО СРЕДНАТА МИ ПЕЧАЛБА НА ЕДНО Л - ВО Е ОКОЛО 2 ЛВ. ЗНАЧИ 30 КУТИЙКИ ТРЯБВА ДА ПРОДАМ И ТО СРЕДНО ЗА 1 - 1 И 30 ЧАС ЗА ДА МОГА ДА ГИ ИЗКАРАМ ТИЯ ПАРИ. И ПОСЛЕ ВРЯКАТ СРЕЩУ МЕНЕ ЩО ИСКАМЕ ДА ПРИБИРАМЕ ТАКСА КОНСУЛТАЦИИ ПРИ ОТПУСКАНЕ НА РЕЦЕПТА. МИ , ЧЕ ТО В ПОЛОВИН СВЯТ ТВА СИ Е РЕДОВНА ПРАКТИКА, ТУКА СЕ ПРАВИТЕ НА УЩИПАНИ МОМИ.

Лекар ДО АНТОН ВЪЛЕВ 03.01.2020 22:22:53

Някъде по надолу някой е написал:"Всяка жаба да си знае гьола"! Да си станал лекар Антончо! Гушкай си 15-те % и благославяй, че никой не те развява по съдилища! А аз за 20 минути преглед взимам 250-300 лв - иначе как ще си докарам 57 000 лв. заплата месечно и то само по ведомост! Но не ме питай как ме дерат застрахователи, адвокати, съдии, колко ми струват ферарито и празниците по Карибите.... Ех, живот ли е да го опишеш! Мъка, мъка, мъка-а-а-а....!

ПАЦИЕНТ 03.01.2020 00:06:35

Аптекарите умират да се изявяват като доктори! Чудя се къде са Маджаров и другите тюмбели от БЛС, Парламентарната комисия по здравеопазване/Дариткова/ и Министерство на здравеопазването уж загрижени да се предоставя на пациентите качествена здравна грижа!! Дано вразумят Ананиев при подписването и поставят аптекарите на правилното им място. Представеният "Проект на Правила за добра фармацевтична практика" е пълно безумие узаконяващо престъпното извършване на диагностична и лечебна дейност в аптеките превърнати в амбулатории, където "докторува" всякаква сволоч!! Почти навсякъде зад гишетата се вихрят студенти, медицински сестри, фелдшери и какви ли не..... Магистър-фармацевтите не достигат поради огромния брой аптеки, разхвърляли са дипломите си на няколко места и на никое от тях не стъпват, камо ли да извършват диагностична и лечебна дейност, които съвсем не са тяхна работа! Във всички "бели държави" фармацевтът е прост изпълнител на лекарската рецепта, която не случайно е в заповедна форма - вземи, дай, означи!!! И без рецепта не можеш да купиш каквото и да е лекарство, а подтикването към само лечение е престъпление! Не е работа на простия продавач на лекарства да умува, коригира, допълва и компрометира последния етап от лечението включващ диета, начин на живот, фармако-терапия, фитотерапия, хомеопатия.... "Всяка жаба трябва да си знае гьола"!!!! Особено когато се касае за здравето, към която обществото е много чувствително!! И с право !

Антон Вълев 03.01.2020 13:31:05

И НА ИДЕЯ СИ НЯМАШ КОЛКО МНОГО НЕ СИ ПРАВ.

До Антончо 05.01.2020 20:34:06

ХА-ХА-ХА! Само това заслужаваш да ти отговорят, другото би било губене на време...

Кари 02.01.2020 22:35:18

Всички фармацевти са бандити Дадоха им достатъчно власт в болниците.Това е безумие Какво правят там само Бог знае.Сестрата прилага лекарство приготвено от фармацевт.Как да му имат доверие.От както свят светува те са го приготвили Сега се оказва,че са прости и не могат.Ей глупаци.Как да направя нещо на пациента и да се доверя на УМНИЯ фармацевт.Доверие имам само на себе си.Те не са лекари.Измислят се нечувани неща - от глупави,по- глупави.

Антон Вълев 03.01.2020 13:35:56

А ВИЕ НЕ СТЕ БАНДИТЕ, ДЕТО САМО СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА ИЗТОЧИТЕ ЗДРАВНАТА КАСА И ДА ОБЕРЕТЕ ПАРИТЕ ОТ ТЪРГ ПРЕДСТАВИТЕЛ. КВО ЗНАЧИ ВЛАСТ БЕЕ???? БОРБАТА Е ЗА КОКАЛА И ДАЛАВЕРАТА. ТАМ Е ЗАРОВЕНЕ КУЧЕТО. И ЗАЩО ФАРМАЦЕВТА ДА НЯМА ПОВЕЧЕ ВЛАСТ И ПРАВОМОЩИЯ. МАЙ МНОГО ТИ СЕ ИСКА САМО ДА МИШКУВАМЕ НАВРЕНИ ЗАД НЯКОЙ ШКАФ НА ГИШЕНЦЕТО И БЕЗРОПОТНО ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ КВОТО НИ СЕ НАРЕДИ. ТВА ВРЕМЕ ОТМИНА. ДОЙДЕ ВРЕМЕ НИЕ ДА СИ ВЗЕМЕМ ОТ БЮДЖЕТА. ДОЙДЕ ВРЕМЕ И НИЕ ДА НАДИГАМЕ ГЛАВИ И ЗА ПРЕКЪРШИМЕ ВРАТОВЕТЕ НА ОНИЯ ДЕТО НИ ПРЕЧАТ. А ТОЯ СПИСЪК Е ДЪЛЪГ. КАТО ПОЧНЕМЕ ОТ НАГЛИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ВЕРИГИ И СТИГНЕМЕ ДО ОЛИГОФРЕНА ИЛКО ГЕТОВ И СВЕТОСЛАВ КРУМОВ, ДЕТО РАБОТЯТ СРЕЩУ НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ.

Гост 02.01.2020 16:06:02

да не се измъкват с глупавото им -"в присъствието на", защото, ако е там магистърът ще го приготви сам, нали?

Гост 02.01.2020 15:44:07

Да ги консултират лекарите! Нали получават такса от държавата за всеки пациент, всеки месец, независимо дали го е посетил!?

Гост 02.01.2020 17:27:14

Каква такса е левче на месец от държавата, бе? Абе толкова ли сте с ниско IQ да прецените , кога една професия е заплатена като труд и отговорност и кога не е ? Да не говорим, че няма такова животно ;държавата-парите са от данъкоплатците ,но са жалки пари за да се говори ,че лекарите получавали нещо си. А иначе -да - никой не може да назначава терапия без медицински преглед на пациента. Така ,че фармацевтът лекар е нещо от средните векове и няма място в нормална здравна система. Само в тъпи прокомунистически национални здравни стратегии може да съществува на някакви чички , които са си го изсмукали от пръстите само и само да представят нещо писмено, макар и куцо

Крилце! 02.01.2020 22:51:39

Пак си се натаралянкал до козирката! Спри се малко, бе човек! Побърка я тази твоя алкохор дехидрогеназа! Уж сега си на Курвозие, па пак пишеш, все едно си се налюскал с домашна ичкийка 40 градуса.... Дано барем да ти се услажда повече и царската туршийка! А, наздравичката! Аз си карам на червено вино и кюфтаци. Фармацевти не ми трябват!!! Я, да си духат глухарчетата, дето напроследък все ги рекламират! Баааа.. фармацевт ша ма лекува - на марта в сряда!

Гост 02.01.2020 14:29:33

По всички ТВ всяка втора реклама е за лекарство!!!

До Гост 02.01.2020 22:52:59

Плащаш - рекламираш! Много е просто!!!

Булгаристанец 03.01.2020 00:16:46

До горните двама: " ВСЯКА РЕКЛАМА, КУПУВАНЕ И ПРОДАВАНЕ НА ЛЕКАРСТВО БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ И ПОДТИКВАНЕТО КЪМ САМО ЛЕЧЕНИЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" Само в Булгаристан не е така!!!

Антон Вълев - до "До Булгаристанец" 06.01.2020 13:17:56

Абее, пич. Ти май не може да схванеш, че точно работата на фармацевта се изразява в контролиране на л - ското предписание. Което означава, че като кажеш или напишеш някоя глупост до дойде да ти шибне два шамара, та да не си повтаряш повече грешките. Я се замисли, ако въобще фармацевта не оказва контрол в/у рецептите за чий ху***й трябва да учи 6 год. Да си назначи продавачка тип Лидл и да бута кутийки там. В Хановер, където съм завършил клинична фармация 1 клиничния фармацевт дава акъл на лекаря кво как и защо на кого ще се изписва, Докторът поставя само ДИАГНОЗАНА И НИЩО ПОВЕЧЕ. 2 ако фармацевта ва аптеката прецени, че едно л - во не е подходящо за даден човек аАНУЛИРА рецептата, та доктора ако ще да се търкаля отвънка се тая. НИКОЙ не може да се меси на фармацевта в работата му. Е тва точно не можете да си го набиете в главите тукашните лекари, особено ото по - дъртото поколение, дето са свърнали все да командват парада. Тва време вече свърши.

До Булгаристанец 05.01.2020 20:31:11

Абсолютно си прав! А този смешник Антон Вълев, явно се е взел много на сериозно?! Повечето магистър -фармацевти са такива мегаломани- жалка работа. Гола вода кладенчова иначе. Говорят на пациентите ни против нас и много ще съм доволен, ако един ден има осъден поне един магистър-фармацевт. Коментират дозите ни, предписанията. Една тъпа гъска се бе осмелила да ме плюе пред пациентка, защо съм бил изписал Хексорал за пръскане при болки в гърлото, с диагноза тонзилит, като съм трябвало да изпиша Тантум Верде?! Да се смееш ли, да ревеш ли с тези недоразумения??? Какво печели тази персона, така и не мога да проумея?! Едно фучкатне пред пациентка, ама че това нищо не и носи - няма значение. Не сакам на мен да ми е добре, нека на Вуте му избяга пациентелата! Смешници!


Всичко за коронавируса
Още новини
Безплатните зъбни протези за пенсионерите се отлагат отново
23.04.2024 15:10:30

Безплатните зъбни протези за пенсионерите се отлагат отново

Заплащането от страна на НЗОК на тотални зъбни протези за пенсионери се отлага за пореден път. То ...

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност
23.04.2024 14:28:38

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност

32 дела, заведени от болници, се водят понастоящем срещу Националната здравноосигурителна каса за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...