Събота, 06 Юни 2020
13
май
8
 

Проф. Асен Балтов:

Фармацевтичните продукти правят големия проблем в здравната система

За първи път болниците няма да са с дефицит

Понеделник, 13 Май 2019 | 12:49:05
8

„Тази година ще се види, че е достигнат праг на насищане и че в болничната помощ са отпуснати толкова парични средства от НЗОК, че болниците вероятно няма да могат да изпълнят лимитите си. За първи път системата в болнична помощ няма да излезе на

„Тази година ще се види, че е достигнат праг на насищане и че в болничната помощ са отпуснати толкова парични средства от НЗОК, че болниците вероятно няма да могат да изпълнят лимитите си. За първи път системата в болнична помощ няма да излезе на дефицит“. Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов вчера пред БНТ по повод допълните средства отделени от правителството и от резерва на НЗОК за болнична помощ.

По повод твърдението, че системата е „каца без дъно“ и парите, които се „наливат“ в нея, са източвани, проф. Балтов каза, че ако се говори за източване, трябва да се насочим към другата голяма група – тази на фармацевтичните продукти.

„Всъщност там е големият проблем в момента и там е пробива в системата. Знаете, че всяка години излизат нови медикаменти, които никак не са евтини, а ние искаме винаги да сме в крак с най-новото и най-модерното, но понякога най-модерното е прекалено скъпо и не можем да си го позволим. Това е проблема в момента“, каза проф. Балтов.

По думите му болниците са достигнали това, което е необходимо, от тук нататък само може да се повишава качеството, защото количеството вече няма да е от значение. „Усещането за финансови проблеми в системата идва от промяната на стандартите на лечение. Искаме да живеем по-добре, лечението да бъде еднодневна хирургия и след това да се връщаме максимално бързо на работните си места. Това струва много пари. Една иновативна техника и въвеждането й в една болница изисква огромен ресурс“, каза още директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов обаче подчерта, че в България има прекалено много болници. „400 болници на 7 млн. население мисля, че е прекалено много. Няма как да събереш този ресурс на едно място, след като си го разпилял в 400 болници. Германия в момента затваря около 100 болници, които не са ефективни. Ние не говорим за закриване, говорим за ново разпределение. Да имат различни възможности, на различно ниво“, каза той.

Според него проблемът с липсващите специалисти по места пък може да бъде решен чрез мобилни екипи от специалисти и от телемедицината. „Ние имаме една инициатива – „Детско здраве Пирогов“, обикаляме градовете и правим безплатни специализирани профилактични прегледи. За 7 години над 10 500 деца са минали на такива прегледи и нашата най-нова идея – мрежа от болници, които ще са обединени чрез телемедицина като „Пирогов“ ще е колцентър и по всяко време на денонощието ще можем да даваме необходимата консултация, така че да заместим по някакъв начин липсата на тези специалисти. Досега сме обиколили 15 населени места и областни болници и смятаме, че тази идея ще има добро развитие“, каза проф. Балтов.

Той подчерта и развитието на „Пирогов“. „През последните две години много неща в „Пирогов“ се обновиха. Прави се Клиниката по изгаряния, която ще е в изцяло нова сграда и на есен ще бъде открита. Детските клиники по хирургия също са напълно обновени. Нещата се случват, но се иска време“, каза проф. Асен Балтов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
udzw

Гост 14.05.2019 14:09:47

Mъжлето на Чилова, благодарение, на която стана шеф, когато нейният съпартиец беше премиер се отваря много. Той и мазния Коце от Александровска- любимци на властта.

Гост 13.05.2019 22:35:49

Уф, тоя капацитет по всички въпроси!Пироговци цъфнаха и вързаха с неговите кухи обещания и поголовни наказания!

Безименен 13.05.2019 17:18:39

БРАВО ЗА ИНТЕРВЮТО. СЕГА ФИЛОСОФЪТ Красимир Грудев като шеф на НСЧБ ТРЯБВА ДА ВИДИ КОИ ОТ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ В СОФИЯ , ПЛОВДИВ И ВАРНА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВАРЯТ.

Гост 13.05.2019 14:46:24

Тези искат да няма други, само те да са на хранилката и никой да не им се пречка. Не ги интересуват хората, най-малко пък тези от дълбоката провинция. Щял да ги лекува с мобилни екипи и с телемедицина... ПИРОГОВ - колцентър? Леле-леле...!

Гост 13.05.2019 14:41:19

МБАЛ-ите в България са не повече от 160.

Гост 13.05.2019 14:39:12

Вероятно за "Пирогов" е достигнат прага на насищане и се плашат, че вече няма да могат да усвоят лимита си.

Гост 13.05.2019 14:33:28

И този плямпа глупостите на управляващите, може би зашото е партийно назначението. Хей другарю в България няма 400 болници това са тиражирани лъжи с които кретените близки до властимащите се опитват на обяснят фиаското на Семашко. В България има около 293 болници, вижте регистрацията им поименно в РЗИ. Айде да видим поименнен списък на 400 болници (само вижте -400- кръгло число показващо тоталната недостоверност на тези данни ей така хвърлени в пространството) Престанете с простотиите на Бочко Тиквето и бандата му. Всеки който спряга 400 болници в България е КРЕТЕН. Хайде категоризирайте се като кретени без капка собствено мислене и набавяне на истински факти от истински източници. Папагали на правителството

Гост 13.05.2019 13:44:19

Е как го правят проблема фармацевтичните продукти, те да не се предписват сами от въздуха?!? И ако моралът на съсловието е такъв по отношение на фармацевтичните продукти, защо да смятаме, че е различен по отношение на болничното лечение?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа
05.06.2020 17:36:00 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа

Парламентът вчера прие окончателно измененията в Закона за донорството и трансплатациите, с к ...

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година
05.06.2020 17:07:20 Невена Попова

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година

Цените на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти у нас не са променяни от 2011 г., То ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...