!
Събота, 27 Юли 2024
03
февр
 

Февруари'2022 - сбогом на ограниченията в повечето страни на Европа

Четвъртък, 03 Февруари 2022 | 16:36:08


Февруари, по всичко личи, ще бъде месецът, в който ще бъде поставено началото на края на много ограничения, свързани с СOVID пандемията. Разхлабване на мерките и дори пълната им отмяна вече е факт в някои европейски страни, други се готвят за тази стъп

Февруари, по всичко личи, ще бъде месецът, в който ще бъде поставено началото на края на много ограничения, свързани с СOVID пандемията. Разхлабване на мерките и дори пълната им отмяна вече е факт в някои европейски страни, други се готвят за тази стъпка.

Дания е първата страна в ЕС, която смята да премине през вълната от омикрон почти без рестрикции.

Въпреки рекордния брой инфекции скандинавската държава сваля почти всички ограничения срещу коронавируса. От началото на февруари остават в сила само някои малобройни правила за влизане в страната. Отпада задължението за носене на предпазни маски, а хората вече няма да са длъжни да показват сертификати, че са ваксинирани, преболедували или тествани. Вече са разрешени и масовите мероприятия, включително посещенията на барове и дискотеки.

И Норвегия ще се откаже от повечето от все още действащите ограничения заради пандемията. Според местните здравни експерти е малко вероятно продължаващо нарастване на случаите на коронавирус да застраши функционирането на здравната система.
На ресторантите отново ще бъде разрешено да сервират алкохол след 23 ч. Вече няма да е задължително да се работи от вкъщи, а сегашното ограничение от до 10 посетители в частни домове се отменя.

Още една скандинавска страна – Швеция, върви по същия път. Там през следващата седмица ще бъдат премахнати пандемичните ограничения, въпреки рекордните нива на инфекции, тъй като се разчита на бустерни ваксини и високия процент на минали инфекции с COVID-19. Настоящите ограничения, включват барове и ресторанти, които трябваше да затварят рано и намален брой от 500 души в по-големите закрити заведения, но тези изисквания отпадат. „Време е да отворим отново Швеция“, каза шведският премиер Магдалена Андерсон на пресконференция. „Гледайки напред, процентът на заразяване ще остане висок още известно време, но доколкото можем да преценим, най-тежките последици от заразата вече са зад гърба ни“, каза тя.

Ирландия и Нидерландия също предприеха стъпки в тази посока, а Великобритания направи първата крачка още на 20 януари, като си взе "сбогом" с ограниченията

Една от страните, в които рестрикциите предизвикваха най-силна съпротива – Франция обяви, че започва поетапно да вдига рестрикциите, в това число и задължителното носене на маски на открито.

Ограниченията за капацитет на публиката за концертни зали, спортни мачове и други събития също бяха премахнати и въпреки че работата от дома вече няма да бъде задължителна, тя все още се препоръчва. Франция ще може да премахне повечето от ограниченията, взети за ограничаване на епидемията през февруари благодарение на новия ваксинационен пропуск, който замени здравния пропуск, обеща премиерът Жан Кастекс още през януари. Очаква се и втория етап от плана на правителството - отваряне на нощните клубове на 16 февруари, разрешаване на местата за правостоящи на концерти и спортни събития. Париж не постави облекчаването на ограниченията в зависимост от развитието на здравната ситуация. „Виждаме слабо обръщане на тенденцията през последните няколко дни, като всеки ден се установяват по-малко случаи, отколкото седем дни по-рано“, каза говорителят на правителството Габриел Атал пред радио France Info.

Чешката република ще спре да изисква пропуски за COVID за влизане в ресторанти и други места за обслужване или развлечения от следващата седмица, като ще ги отвори и за неваксинирани хора, каза премиерът на страната. От 9 февруари отпада необходимостта да се покаже доказателство за ваксинация или наскоро преболедуване от COVID-19, за да се влезете в ресторант и на други публични места. Слага се край на задължителните тестове във фирми и училища от 18 февруари. Мерките, изискващи носене на маски на закрито, и ограничения за броя на хората на публични събития ще останат. Ходовете следват облекчаване, планирано в други европейски страни. Съседна Австрия ще позволи на магазините и ресторантите да останат отворени по-дълго и също така ще облекчи ограниченията за неваксинираните от следващата седмица. Италианският министър-председател Марио Драги каза, че Италия скоро ще обяви график за премахване на ограниченията за COVID-19.

Швейцария започва да облекчава мерките от днес, след като не се оправдаха страховете, че силно заразният вариант омикрон ще доведе до претоварване на здравната система.
От полунощ отпада карантината за контактни лица на заразени с коронавирус, съобщи правителството.  Властите препоръчват при възможност хората да продължат да работят от вкъщи, но това вече няма да е задължително. Остава обаче изискването хората, които имат позитивен резултат от тест за коронавирус, да останат в изолация в продължение на 5 дни. Правителството предложи да се преустанови тестването и събирането на данни за пътници, пристигащи от чужбина, които не могат да докажат, че са ваксинирани или са преболедували коронавируса. До 9 февруари ще бъдат обсъдени още облекчения с местните власти. Окончателното решение за по-нататъшните действия на правителството ще бъде взето на 16 февруари.

По-резервирана е позицията на Германия. Въпреки бързото разпространение на варианта омикрон на последното правителствено заседание в края на януари канцлерът Олаф Шолц и премиерите на 16-те германски провинции решиха да не затягат антиCOVID меркитe, поне на първо време. Той подчерта, че е необходимо германците да останат бдителни и че следващите решения ще бъдат взети в съответствие с развитието на ситуацията.  Федералното и регионалните правителства решиха да се споразумеят за по-нататъшните стъпки за контрол на инфекциите, ако възникне риск от претоварване на болниците. Те се договориха също да очертаят перспективи за облекчаване на мерките веднага щом рискът от претоварване на здравната система отпадне.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G5#s


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...