Четвъртък, 04 Юни 2020
20
апр
7
 

Федон Калотеракис: Употребата на канабис е като руска рулетка

Целта ни е в близко бъдеще в България да има центрове за превенция и лечение за тийнейджъри

Събота, 20 Април 2019 | 11:47:38 Надежда Ненова
7

Федон Калотеракис е доктор по психология. Президент е на Европейската федерация на терапевтичните общности и вицепрезидент на Световната федерация, вицепрезидент на ТО Кетея, Гърция, и експерт към Службата на ООН по наркотици и престъпност (UNODC).

Федон Калотеракис е доктор по психология. Президент е на Европейската федерация на терапевтичните общности и вицепрезидент на Световната федерация, вицепрезидент на ТО Кетея, Гърция, и експерт към Службата на ООН по наркотици и престъпност (UNODC). Хоноруван професор на Солунския и Калифорнийския унивеситети.

Националният център по наркомании проведе две обучения с преподавател Федон Калотеракис. Обучението на 16-17 април 2019 г. беше предназначено за лекари, психолози и други специалисти, работещи в сферата на лечение и психосоциална рехабилитация на лица със зависимост към наркотични вещества. Целта му беше да запознае участниците със съвременните практики и подходи при лечението и рехабилитацията с фокус върху интегративен метод на работа в лечебни и рехабилитационни програми.

Обучението на 18-19 април 2019 г. запозна участниците със съвременните практики и подходи за оценка на риска и осъществяване на индикативната превенция и беше предназначено за специалисти с квалификация по психология или социална работа, които притежават не по-малко от 3 години стаж в областта на зависимостите към наркотичните вещества.

Г-н Калотеракис, показахте ми брой от „Индипендънт“, в който вестникът на първа страница се извинява за канабиса. Каква е причината за това извинение?

Този брой е от 2007 г. Една неделя се връщах в Лондон от Гърция и на летище „Хийтроу“ видях вестника. Бях изумен, защото 10 години по-рано „Индипендънт“ започна кампания за декриминализация на канабиса. Организираха огромна демонстрация пред Бъкингамския дворец, в която участваха над 300 000 души. Десет години по-късно обаче научните доказателства показват вредата от канабиса. През 2006 г. 10 000 тийнейджъра са лекувани за зависимост към канабиса. Регистрирани са и много случаи на прояви на психически разстройства, отключени от канабиса като биполярно разстройства и шизофрения.  За мен това извинение е уникален случай и много смела изява.

Какво се промени в следващите 12 години?

Става по-зле. В Европа Холандия и Испания, са двете държави, които позволяват употребата на канабис за развлекателни цели, но по контролиран начин. В Холандия има кофишопове, а в Испания има т.нар. социални клубове. В Гърция и Чехия, в които марихуаната и канабиса са регистрирани за медицински цели. Държа да подчертая, че марихуаната и канабиса не са едно и също нещо. Активната съставка в растението канабис се нарича тетрахидроканабинол (ТНС). Това е активното вещество, с което се надрусваш. След това идва канабиниола (CBD), съставката, която помага при редица болести. Тези две съставки не могат да съществуват заедно в едно и също растение. В някои държави обаче хората използват разрешението за медицинска употреба като вратичка да се позволи и употребата за развлекателни цели. От 2017 г. Канада позволява употребата на марихуана за удоволствие. В Уругвай също е разрешено, както и в някои щати на САЩ - Колорадо, Калифорния, Масачузетс, Мейн, Вашингтон. Навсякъде по тези места човек може да си купи марихуана за удоволствие и това вече създава много проблеми. В момента има голяма битка в американските научни среди. Повечето учени поставят под съмнение данните, които идват от тези щати, тъй като от една страна те се опитват да изкарат, че всичко е наред, но от друга - имаме броя лица, които са на лечение. Ситуацията обаче е много политизирана - някои сенатори и конгресмени бяха избрани само, защото обещаха да легализират марихуаната. Другият проблем е, че тази индустрия стана огромна. В тези щати, особено в Колорадо, надвишава в пъти алкохолната индустрия, при това само за 6-7 години. Има над 1000 магазина, където се продава канабис. Миналият месец в ООН, един американски лекар от Денвър, Колорадо, ми показа карта на магазините. Оказа се, че всички те са в райони, в което не живеят бели хора. Там преобладават или афроамериканците, или испаноговорящите. Искаше да ми покаже, че маркетингът е много специфичен и таргетира определени групи от населението. Става въпрос за огромни пари.  Употребата на канабис не е невинна заигравка и може да бъде опасно и най-вече за тийнейджърите

Защо най-вече за тях?

Аз съм на 60 години и ако пуша един джойнт веднъж месечно, ще се напуша малко, но нищо няма да ми стане, ако не го правя всеки ден. Същото обаче не важи за тийнейджърите. Човешкият мозък се развива до 24-25-годишна възраст и има сериозни доказателства, че активното вещество ТНС засяга сериозно мозъка. Една от причините е, че днешният канабис е много по-мощен, в сравнение с този отпреди 12 години. Той е специално селектиран, защото производство се прави в лаборатории. Преди 10 години само 3% ТНС имаше в канабиса, сега процентът е 15-20, така че унищожителния ефект върху мозъка е много по-голям. Той разрушава интелигентността, паметта, бързината на реакциите. В повечето случаи това е необратим процес. По-опасното е, че може да отключи шизофрения, биполярно разстройство, тежка депресия  и е като руска рулетка, защото не знаеш какви гени са ти заложени. Има и още едно измерение на употребата на канабис при тийнейджърите, което е по-скоро поведенческо - той разбира, че използвайки субстанция, се напушва, нещо, което не може да постигне с тютюн. С алкохола също не е задължително да се опияниш, освен ако не прекалиш много. Т.е. учиш се на определено поведение, отваряш врата и това трябва също да се взима предвид. Има данни и за социални странични ефекти - например отпадане от училище заради употреба на канабис или участие в противообществени прояви.

Какви са целите на обучението, което провеждате тук?

В България идвам често - за обучение, за мониторинг, за наблюдение, от близо 30 години. Това обучение обаче е малко по-различно, защото, според мен и тукашните ми колеги, има две „черни дупки“ в България по отношение на лечението на зависимости и превенцията им. Едната са местата за лишаване от свобода. Повечето затворници използват наркотици. Това важи за целия свят, не само за България, но тук се прави изключително малко за затворниците и техните зависимости. Другата „черна дупка“ са програмите за тийнейджъри. Има програми, насочени към пълнолетните - метадонови програми или рехабилитация, но няма нищо систематизирано, което да е насочено към подрастващите, които вече употребяват субстанции. Това е целта на обучението - в близко бъдеще да има центрове за превенция и лечение за тийнейджъри.

Как намирате нашите експерти?

Имам тук колеги, които познавам от години. Има голямо подобрение откакто България е член на ЕС. Говоря най-вече за финансирането, не за научния аспект, защото той винаги е бил на ниво в България. Познавам хора, които са много добре обучени, с опит и най-важното - много отдадени, но нямат финанси. По-добре е отпреди 10 години, но все още имат нужда от финансова помощ. За първи път дойдох в България през 1992 г. и тогава се създаде Националния център по наркомании. Оттогава си сътруднича с всички директори - Филип Лазаров, Жоро Василев, Цвета Райчева и сега с Пламен Попов. Така че тази институция е много важна, но не можеш да вършиш велики неща с 10 души.  

В България е криминализирана самата употреба на марихуана, не толкова продажбата й. Как се отнасяте към това?

Смятам, че е глупаво да вкарваш хора в затвора, защото ползват наркотици. Не можеш да наказваш някого, защото той се саморазрушава. Не е етично. Различен въпрос е как трябва да се подходи законодателно, когато трябва да се защитят тийнейджърите. Но е недопустимо да осъдиш пълнолетен човек, защото е решил да се трови.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ScYP

Ник 05.05.2019 20:13:00

Хахаха, вие сте с промити мозъци! Живея в София и от всичките ми по-близки приятели, около 200 на брой набор след 80-та, марихуана пушат или са пушили точно 0 (нула). Ами ако някой смята че всички българи го правят от малки, явно е расъл в гето или обкръжението му е на брутално ниско ниво... и от двата разказа на очевидци за съквартирантите им които пафкали ежедневно, в момента и двамата са по лудниците - вие си правете изводите. Ясно е че тревоманите яростно ще защитават тая глупост от която ползата е 0 (нула) ама то е като при пушачите - не им увират главите, а после става прекалено късно...

Bai Svetlan 26.04.2019 12:22:22

В интерес на истината няма разлика в процента болни от шизофрения преди и сшед ерата на хипитата(бума на пушене на трева) пък и до днес. Тревата може да ускори развитието на психоза ако човека има конституционална предразположеност. За човек с генетична обремененост може да се яви рисков фактор за развитието но всъщност в световен мащаб употребата на трева не е свързана с епидемиологичен приръст

Do xaxa 25.04.2019 14:49:39

Откъде имаш тези "космически" статистики, умнико ?! Сигурно в началото на деменцията се привиждат подобни статистики на такива като тебе...за да могат да си кажат, че "им няма "нищо"...няма им го шлифера, няма им го часовника и т.н.

Я. 24.04.2019 00:21:22

Веднага отговорям - двама. ДВАМА мои приятели отключиха съответно биполярно разстройство и шизофрения в следствие на употреба на марихуана... Та, космически малкияг процент можеш да го изчислиш, ама на куково лято.

хаха 23.04.2019 19:14:19

хахахахаха, първо халюциногени и наркотици са две различни категории, а THC не спада към категорията на халюциногените, ама ти май много си чел :) :) само да вметна, че процентът развили шизофрения след употребата на "марихуана" е космически малък и в много от нарочените случаи е твърде възможно употребата на "марихуана" да няма отношение към развитото психическо разтройство (според много проучвания) за биполярното разтройство.. какво да кажем, някак си съм скептичен към това "заболяване", особено когато го третират в държави, където е нормално да искаш да си смениш пола не се брои за психическо разтройство.. и не на последно място, в България сме, всички пушат масово и безразборно от най-малки, колко случая сте чули на ваш познат, негов познат, познат на негов познат или т.н. да бъде хоспитализиран за психическо разтройство, развило се след употребата на "марихуана", м? НУЛА

Еми... 23.04.2019 16:14:08

Не си чел, не си учил, не си се интересувал, нямаш опит. Ми защо коментираш тогава? Още веднъж на всички, които си мислят че thc и cbd са едно и също нещо, пак се замислете! Едното е разрушаващ наркотик от рода на халюцигенните наркотици, а другото е лекарство!

Олеле 23.04.2019 15:11:20

По голяма глупост не бях чел скоро


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
EC дава 2,4 млрд.евро за ваксини срещу COVID-19 в процес на разработка
04.06.2020 16:10:24

EC дава 2,4 млрд.евро за ваксини срещу COVID-19 в процес на разработка

Европейският съюз се подготвя да вложи 2,4 милиарда евро за предварително закупуване на обещаващи ...

Специалистите по здравни грижи окончателно получиха право на самостоятелни практики
04.06.2020 15:09:56 Надежда Ненова

Специалистите по здравни грижи окончателно получиха право на самостоятелни практики

Специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, рехабилитатори могат да създа ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...