!
Сряда, 24 Април 2024
11
февр
 

Фелдшерите за пореден път поискаха собствена съсловна организация

СМФБМБ иска среща с министъра, заплашва с протест, ако такава не се състои

Понеделник, 11 Февруари 2019 | 16:37:54


Създаване на самостоятелна професионално-съсловна организация – за това настояват за пореден път от Сдружението на фелдшерите в България в писмо до здравния министър Кирил Ананиев. Основните мотиви за настояването на фелдшерите са липса н

Създаване на самостоятелна професионално-съсловна организация – за това настояват за пореден път от Сдружението на фелдшерите в България в писмо до здравния министър Кирил Ананиев.

Основните мотиви за настояването на фелдшерите са липса на равнопоставеност с другите професии в съсловната асоциация (Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в която в момента са задължени да членуват и фелдшерите, б.р.), необходимост от адекватна защита на правата на фелдшерите/лекарски асистенти, осигуряване на реални възможности за квалификация и продължаващо обучение на кадрите от съсловието, обективни възможности за кариерно развитие, възможност за саморегулация и самоуправление.

„С десетки писма сме сезирали МЗ за принудителното членство на фелдшерите/лекарски асистенти в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – БАПЗГ. Асоциацията бе създадена със закон, без да е спазено демократичното право на мнение на всички включени в нея професионални съсловия“, посочват в писмото си от Сдружението на фелдшерите.

„За пореден път отговорно декларираме, че ръководството на БАПЗГ през годините на членуване на фелдшерското съсловие в организацията пренебрегва и не търси решаване на важни за нашето съсловие професионални проблеми с негативни последици за цялата здравна система. Правата на фелдшерите и на последователите им – лекарски асистенти, не са защитени. Поставянето на съсловието в неравностойно положение спрямо другите професии не е от полза както за нас, професионалистите, така и за пациентите в България. Категорично се противопоставяме на неуважителното отношение към професията фелдшер/лекарски асистент и настояваме за справедливост“, се казва още в писмото на СМФБМБ.

От там припомнят, че за последен път среща по темата е проведена през юни 2018 г., като от страна на МЗ в нея е взел участие зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. „По време на срещите виждахме разбиране по разисквания проблем – има единомислие, но за съжаление никой не желае да поеме отговорност и да реализира справедливите промени“, отбелязват от Сдружението.

От там припомнят, че със законови промени наскоро бяха създадени съсловни организации на зъботехниците и на помощник-фармацевтите и искат същото и за фелдшерите, като заявяват, че те имат „морално и демократично право на самостоятелна професионално-съсловна организация“.

СМФБМБ изразява неудовлетворение от писмо на министър Ананиев до омбудсмана, в което се изразява одобрение на настоящото статукво, и отново призовава за създаване на самостоятелна съсловна организация на фелдшерите. „Министерството на здравеопазването, като държавна институция пряко ангажирана със здравната политика на страната и принципал на държавни болници, доболнични лечебни и здравни заведения, учреждения и ведомства, в които основно практикуват фелдшери/лекарски асистенти, трябва да вземе под внимание справедливите искания на съсловието и адекватно да помогне за решаване на проблемите“, пишат още от Сдружението до министъра и искат среща с него в рамките на този месец. В случай, че такава среща не се състои, фелдшерите декларират протестна готовност от 1 март. „Действията ни ще бъдат съобразени със закона и ще обхванат медицински заведения в цялата страна, където практикуват фелдшери/лекарски асистенти: Центрове за спешна медицинска помощ, филиали на ЦСМП, учебни и социални заведения, места за лишаване от свобода и други“, заявяват от Сдружението и допълват, че протест ще бъде организиран и пред Министерството на здравеопазването.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v68M


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...