!
Петък, 21 Юни 2024
14
септ
1
 

Фелдшерите протестират, че са приравнени към медицинските сестри по заплащане

Сряда, 14 Септември 2022 | 17:47:18
1

Фелдшерите/лекарски асистенти в ЦСМП се готвят за протест заради приравняването им по заплати към медицинските сестри. Това става ясно от подписка, инициирана от работещите в ЦСМП Пазарджик. „Лекарските асистенти /фелдшери са медицински с

Фелдшерите/лекарски асистенти в ЦСМП се готвят за протест заради приравняването им по заплати към медицинските сестри. Това става ясно от подписка, инициирана от работещите в ЦСМП Пазарджик.

„Лекарските асистенти /фелдшери са медицински специалисти, предоставящи диагностично-консултативна медицинска и терапевтична дейности, ясно обусловени в съответните законови и подзаконови нормативи. От единните държавни изисквания, квалификационната характеристика на професията и от длъжностната характеристика на професионалистите лекарски асистенти/фелдшери, практикуващи в ЦСМП Пазарджик, е видно, че медицинските им функции и дейности далеч надхвърлят понятието “Здравна грижа”, което е приоритет на професията медицинска сестра. Имайки предвид посочените обстоятелства и уважавайки труда, достойнството и усилията на всички медицински специалисти от съответните професии, вярваме че ще направите необходимото стойността на месечните ни възнаграждения нормално и логично да бъдат по средата между тези на медицинска сестра и тези на лекар без специалност, по подобие на настоящата практика на заплащане“, се казва в подписката, адресирана до директора на ЦСМП Пазарджик, министъра на здравеопазването, премиера и омбудсмана.

Според фелдшерите по този начин ще се постигне необходимата справедливост, ще бъде коригиран пропуск и ще се постигне баланс в междуколегиалните и обществените отношения, които ги касаят.

„При игнориране на повдигнатите важни за нас въпроси, смятаме че е логично при практикуването си в ЦСМП и ФСМП да изпълняваме само функциите и дейностите, записани в длъжностните характеристики на медицинските сестри, отговарящи на съответното за тази дейност възнаграждение. Запазваме правото си на последващи действия, реципрочни на отношението спрямо професията ни“, казват още фелдшерите.

Те подчертават, че с одобрените допълнителни разходи за персонала и колективно договаряне в ЦСМП, които ги изключват като отделна професия и категория персонал в КТД, са ощетени и дискриминирани като „медицински специалисти, предоставящи самостоятелна и квалифицирана лекарска помощ, единствени след лекарите“.

„В повечето филиали на ЦСМП в страната екипите на Спешна помощ са съставени единствено от фелдшер/лекарски асистент и шофьор. Предвид гореизложеното, моля за спешни мерки и евентуален анекс към КТД за договаряне и постигане на нужното заплащане на нашият квалифициран труд. Ние, лекарските асистенти-фелдшери, сме „гръбнакът“ на Спешната помощ и при неудовлетворяване на исканията ни сме готови за ефективни стачни действия и оставки, което сериозно би застрашило функцията и дейността на Спешната помощ в страната!“, казват от ЦСМП-Пазарджик в отворено писмо.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SdD9

Гост 15.09.2022 17:27:51

Прави са!


Всичко за коронавируса
Още новини
Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса
21.06.2024 16:37:40

Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса

Само един кандидат е подал документи за директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Т ...

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...