Сряда, 31 Май 2023
14
септ
1
 

Фелдшерите протестират, че са приравнени към медицинските сестри по заплащане

Сряда, 14 Септември 2022 | 17:47:18
1

Фелдшерите/лекарски асистенти в ЦСМП се готвят за протест заради приравняването им по заплати към медицинските сестри. Това става ясно от подписка, инициирана от работещите в ЦСМП Пазарджик. „Лекарските асистенти /фелдшери са медицински с

Фелдшерите/лекарски асистенти в ЦСМП се готвят за протест заради приравняването им по заплати към медицинските сестри. Това става ясно от подписка, инициирана от работещите в ЦСМП Пазарджик.

„Лекарските асистенти /фелдшери са медицински специалисти, предоставящи диагностично-консултативна медицинска и терапевтична дейности, ясно обусловени в съответните законови и подзаконови нормативи. От единните държавни изисквания, квалификационната характеристика на професията и от длъжностната характеристика на професионалистите лекарски асистенти/фелдшери, практикуващи в ЦСМП Пазарджик, е видно, че медицинските им функции и дейности далеч надхвърлят понятието “Здравна грижа”, което е приоритет на професията медицинска сестра. Имайки предвид посочените обстоятелства и уважавайки труда, достойнството и усилията на всички медицински специалисти от съответните професии, вярваме че ще направите необходимото стойността на месечните ни възнаграждения нормално и логично да бъдат по средата между тези на медицинска сестра и тези на лекар без специалност, по подобие на настоящата практика на заплащане“, се казва в подписката, адресирана до директора на ЦСМП Пазарджик, министъра на здравеопазването, премиера и омбудсмана.

Според фелдшерите по този начин ще се постигне необходимата справедливост, ще бъде коригиран пропуск и ще се постигне баланс в междуколегиалните и обществените отношения, които ги касаят.

„При игнориране на повдигнатите важни за нас въпроси, смятаме че е логично при практикуването си в ЦСМП и ФСМП да изпълняваме само функциите и дейностите, записани в длъжностните характеристики на медицинските сестри, отговарящи на съответното за тази дейност възнаграждение. Запазваме правото си на последващи действия, реципрочни на отношението спрямо професията ни“, казват още фелдшерите.

Те подчертават, че с одобрените допълнителни разходи за персонала и колективно договаряне в ЦСМП, които ги изключват като отделна професия и категория персонал в КТД, са ощетени и дискриминирани като „медицински специалисти, предоставящи самостоятелна и квалифицирана лекарска помощ, единствени след лекарите“.

„В повечето филиали на ЦСМП в страната екипите на Спешна помощ са съставени единствено от фелдшер/лекарски асистент и шофьор. Предвид гореизложеното, моля за спешни мерки и евентуален анекс към КТД за договаряне и постигане на нужното заплащане на нашият квалифициран труд. Ние, лекарските асистенти-фелдшери, сме „гръбнакът“ на Спешната помощ и при неудовлетворяване на исканията ни сме готови за ефективни стачни действия и оставки, което сериозно би застрашило функцията и дейността на Спешната помощ в страната!“, казват от ЦСМП-Пазарджик в отворено писмо.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QLcG

Гост 15.09.2022 17:27:51

Прави са!


Всичко за коронавируса
Още новини
Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията
30.05.2023 17:29:18

Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията

Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това посочва омбудсманът ...

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена
30.05.2023 17:13:11

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена

Две сложни операции, при които беше направена резекция на дебелото черво, беше извадена стома на ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...