!
Вторник, 23 Април 2024
21
окт
 

Физикални медици: Задълбочават се дисбалансите във финансирането на рехабилитацията

Реално твърде много хора у нас, които се нуждаят от рехабилитация, не успяват да я получат, отбелязват от АФМР

Понеделник, 21 Октомври 2019 | 14:02:30


Едва половината от пациентите, преминали през активно лечение по клинични пътеки у нас получават адекватна последваща рехабилитация, а цените на клиничните п пътеки във физикалната и рехабилитационната медицина, с малки изключения, не са променяни през

Едва половината от пациентите, преминали през активно лечение по клинични пътеки у нас получават адекватна последваща рехабилитация, а цените на клиничните п пътеки във физикалната и рехабилитационната медицина, с малки изключения, не са променяни през последните 8 години. Задълбочават се дисбалансите във финансирането, като намаляват средствата на утвърдени държавни лечебни заведения за сметка на новооткрити. За това алармират в отворено писмо до институциите в здравеопазването от Асоциацията по физикална медицина  и рехабилитация (АФМР).   

В него физикалните медици посочват данни от проучване на асоциацията за 2018 г., които сочат, че  по клинични пътеки през отделенията и клиниките по неврология и неврохирургия, ортопедия и травматология, кардиология,  неинвазивна кардиология, кардиохирургия и ревматология и неонатология на болниците за активно лечение преминават около 280 000 пациенти за една година. За същия период обаче рехабилитационно лечение са провели едва около 140 000 болни или приблизително половината.

„Последната цифра включва както случаи преминали през отделенията и клиниките за активно лечение, така и хронично болните, лекувани в амбулаторни условия и продължили лечението си в специализираните болници за рехабилитация (СБР). Тези резултати показват, че има голям брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитационно лечение, но

по едни или други причини те не са го провели,

отбелязват те.

Специалистите припомнят, че своевременното възстановяване на здравословното състояние на пациента е основен фактор за по-бързото му връщане на работното място, както  и за намаляване на временната му нетрудоспособност, а адекватната рехабилитация на тежко болните цели намаляване на тяхната загубена автономност, при което се освобождава ангажираността на близки и роднини за „отглеждането” им. 

Според физикалните медици крайно смущаващ е съществуващият

дисбаланс в разпределянето на лимитите за болнична помощ

между утвърдени болнични заведения, предлагащи качествена медицинска услуга и новопоявяващи  се такива в различни краища на страната, защото по този начин се формират чувствителни различия във финансирането на лечебните заведения, като непрекъснато се лимитират тези от държавният сектор.

„Общоизвестно е ,че има непрекъснат растеж на разходите за болнична помощ. На фона на тази статистика се оформя обратна тенденция за разходите за рехабилитация – те намаляват, съответно от 3.95% за 2014 г. - на 3.03% през 2017 г. Многократно сигнализираме, че  стойността на клиничните пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива около 43% от реално направените разходи (по данни на МФ от 2010 г.) Вероятно тези стойности са още по-неблагоприятни днес“, посочват от АФРМ.

Оттам оценяват като твърде притеснителен фактът, че средната възраст на лекарите специалисти по физикална и рехабилитационна медицина нараства с всяка изминала година, а броят на специализиращите няма да може да замести броят на пенсиониращите се, както и този на емигриращите.

„Рехабилитатори и кинезитерапевти напускат като емигрират

или започват да работят като масажисти в частни центрове и т.н. За тази нерадостна картина основната причина е липсата на остойностяване на медицинската услуга, критично ниските цени на клиничните пътеки и съответно ниското заплащане, на медицинския труд.  Неадекватните месечни възнаграждения, дължащи се на недоостойностяване на реалните разходи, които се правят за болничния престой и в доболничната помощ,   водят до редуциране на персонала, както в СИМП така и в болничната помощ, което от своя страна влошава  медицинската услуга в областта на рехабилитацията. Тази тревожна тенденция не може да бъде компенсирана бързо. Задоволяването на рехабилитационното направление в медицината с кадри е бавен и труден процес.Считаме, че политиката на прилагане на „историческия принцип” на определяне на лимитите, както и този на увеличаване на обемите на работа не дават добри резултати и водят до разширяване на злоупотребите“, се казва още в отвореното писмо.  

От асоциацията призовават институциите за адекватни мерки, насочени към подобряване на финансирането и условията на труд на специалистите, както и за улесняване на достъпа до качествена рехабилитация на пациентите.

Физикалните медици аргументират исканията си с данни от световни проучвания, които доказват, че

средствата вложени за рехабилитация и разходвани по предназначение, се възвръщат между 5 и 9 пъти,

а  болничната рехабилитация при пациенти с тежки неврологични заболявания води до очаквани годишни икономии от 50 000 евро на човек.

„За по-голяма ефективност и оперативност в повечето европейски държави цената се определя на ден болничен престой, а продължителността на лечението от състоянието на пациента. Комплексното физикално лечение и рехабилитация за повлияване на болката намалява с 42 дни отсъствията от работа за една година. Комплексната рехабилитация при заболявания на опорно-двигателния апарат поради пренапрежение води до 64 % икономия на медицински разходи“, цитират резултати на колегите си от Европа физикалните медици.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xCMr


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...