Понеделник, 28 Септември 2020
21
окт
 

Физикални медици: Задълбочават се дисбалансите във финансирането на рехабилитацията

Реално твърде много хора у нас, които се нуждаят от рехабилитация, не успяват да я получат, отбелязват от АФМР

Понеделник, 21 Октомври 2019 | 14:02:30


Едва половината от пациентите, преминали през активно лечение по клинични пътеки у нас получават адекватна последваща рехабилитация, а цените на клиничните п пътеки във физикалната и рехабилитационната медицина, с малки изключения, не са променяни през

Едва половината от пациентите, преминали през активно лечение по клинични пътеки у нас получават адекватна последваща рехабилитация, а цените на клиничните п пътеки във физикалната и рехабилитационната медицина, с малки изключения, не са променяни през последните 8 години. Задълбочават се дисбалансите във финансирането, като намаляват средствата на утвърдени държавни лечебни заведения за сметка на новооткрити. За това алармират в отворено писмо до институциите в здравеопазването от Асоциацията по физикална медицина  и рехабилитация (АФМР).   

В него физикалните медици посочват данни от проучване на асоциацията за 2018 г., които сочат, че  по клинични пътеки през отделенията и клиниките по неврология и неврохирургия, ортопедия и травматология, кардиология,  неинвазивна кардиология, кардиохирургия и ревматология и неонатология на болниците за активно лечение преминават около 280 000 пациенти за една година. За същия период обаче рехабилитационно лечение са провели едва около 140 000 болни или приблизително половината.

„Последната цифра включва както случаи преминали през отделенията и клиниките за активно лечение, така и хронично болните, лекувани в амбулаторни условия и продължили лечението си в специализираните болници за рехабилитация (СБР). Тези резултати показват, че има голям брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитационно лечение, но

по едни или други причини те не са го провели,

отбелязват те.

Специалистите припомнят, че своевременното възстановяване на здравословното състояние на пациента е основен фактор за по-бързото му връщане на работното място, както  и за намаляване на временната му нетрудоспособност, а адекватната рехабилитация на тежко болните цели намаляване на тяхната загубена автономност, при което се освобождава ангажираността на близки и роднини за „отглеждането” им. 

Според физикалните медици крайно смущаващ е съществуващият

дисбаланс в разпределянето на лимитите за болнична помощ

между утвърдени болнични заведения, предлагащи качествена медицинска услуга и новопоявяващи  се такива в различни краища на страната, защото по този начин се формират чувствителни различия във финансирането на лечебните заведения, като непрекъснато се лимитират тези от държавният сектор.

„Общоизвестно е ,че има непрекъснат растеж на разходите за болнична помощ. На фона на тази статистика се оформя обратна тенденция за разходите за рехабилитация – те намаляват, съответно от 3.95% за 2014 г. - на 3.03% през 2017 г. Многократно сигнализираме, че  стойността на клиничните пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива около 43% от реално направените разходи (по данни на МФ от 2010 г.) Вероятно тези стойности са още по-неблагоприятни днес“, посочват от АФРМ.

Оттам оценяват като твърде притеснителен фактът, че средната възраст на лекарите специалисти по физикална и рехабилитационна медицина нараства с всяка изминала година, а броят на специализиращите няма да може да замести броят на пенсиониращите се, както и този на емигриращите.

„Рехабилитатори и кинезитерапевти напускат като емигрират

или започват да работят като масажисти в частни центрове и т.н. За тази нерадостна картина основната причина е липсата на остойностяване на медицинската услуга, критично ниските цени на клиничните пътеки и съответно ниското заплащане, на медицинския труд.  Неадекватните месечни възнаграждения, дължащи се на недоостойностяване на реалните разходи, които се правят за болничния престой и в доболничната помощ,   водят до редуциране на персонала, както в СИМП така и в болничната помощ, което от своя страна влошава  медицинската услуга в областта на рехабилитацията. Тази тревожна тенденция не може да бъде компенсирана бързо. Задоволяването на рехабилитационното направление в медицината с кадри е бавен и труден процес.Считаме, че политиката на прилагане на „историческия принцип” на определяне на лимитите, както и този на увеличаване на обемите на работа не дават добри резултати и водят до разширяване на злоупотребите“, се казва още в отвореното писмо.  

От асоциацията призовават институциите за адекватни мерки, насочени към подобряване на финансирането и условията на труд на специалистите, както и за улесняване на достъпа до качествена рехабилитация на пациентите.

Физикалните медици аргументират исканията си с данни от световни проучвания, които доказват, че

средствата вложени за рехабилитация и разходвани по предназначение, се възвръщат между 5 и 9 пъти,

а  болничната рехабилитация при пациенти с тежки неврологични заболявания води до очаквани годишни икономии от 50 000 евро на човек.

„За по-голяма ефективност и оперативност в повечето европейски държави цената се определя на ден болничен престой, а продължителността на лечението от състоянието на пациента. Комплексното физикално лечение и рехабилитация за повлияване на болката намалява с 42 дни отсъствията от работа за една година. Комплексната рехабилитация при заболявания на опорно-двигателния апарат поради пренапрежение води до 64 % икономия на медицински разходи“, цитират резултати на колегите си от Европа физикалните медици.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FqAx


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...