Понеделник, 20 Септември 2021
28
ноем
2
 

Финансовата комисия прие бюджета на НЗОК за 30 минути

Одобриха повече средства за ПИМП, СИМП и МДД

Четвъртък, 28 Ноември 2019 | 17:15:57 Надежда Ненова
2

За рекордно кратък срок беше гласуван на второ четене бюджетът на НЗОК 2020 г. на второ четете в парлментарната комисия по бюджет и финанси. Едва за 30 минути депутатите приеха измененията в проектозакона без никакви дебати. С измененията беше

За рекордно кратък срок беше гласуван на второ четене бюджетът на НЗОК 2020 г. на второ четете в парлментарната комисия по бюджет и финанси. Едва за 30 минути депутатите приеха измененията в проектозакона без никакви дебати.

С измененията беше гласувано исканото увеличение за първичната доболнична помощ – 6 млн. лв., които ще бъда заделени от резерва на Здравната каса. От резерва допълнително се отпускат по 3 млн. лв. за специализираната доболнична помощ и за медико-диагностични дейности. От ДПС се възмутиха, че тяхното предложение за увеличение по тези пера – за СИМП – 5 млн. лв, а за СИМП и МДД – 10 млн. лв., но бяха контрирани от председателя на комисията Менда Стоянова, че предложението им е прието, макар и не с тези суми.

В закона за бюджета на Касата беше записано още, че Националният рамков договор ще важи за три години, а не за една. От него отпадна обаче механизмът за отстъпки да не се прилага за лекарствените продукти за базова терапия, включени в списък, приет от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на НЗОК. Според определението, дадено от законодателя, това са лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, които нямат терапевтична алтернатива при лечение на заболявания за лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания с разнородни характеристики, прилагат се самостоятелно, в терапевтични схеми и са безалтернативни, гарантират живот, осигуряват лечение на критични състояния, застрашаващи живота и са налични в системата на здравеопазването по всяко време, в достатъчно количество, в подходяща форма и дозировка и с гарантирано качество.

Според депутата от ГЕРБ  Александър Иванов този списък не е готов и затова нямало смисъл да се приема изключението с бюджета за НЗОК 2020 г. „Това няма да ни даде окончателна сигурност“, заяви Менда Стоянова и целия член беше зачеркнат.

Прието бше обаче предложението на председателя на здравната комисия и на праламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова лечебните заведения, сключили договор през 2019 г. при условията и по реда на НРД за медицинските дейности за 2018 г. и анексите към него, да не могат през 2020 г. да сключват с НЗОК договори или допълнителни споразумения за дейности по нови клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, спрямо договореното от съответното лечебно заведение през 2019 г., освен когато  тези клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК; с дейностите по новите клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури не се надхвърлят утвърдените стойности. Това може да става по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Прието беше и предложението й до приключването на процедурата за определяне на стойността, до която НЗОК заплаща помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания, но не по-късно от 30 юни 2020 г., а за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания, изработени по поръчка не по- късно от 31 октомври 2020 г., НЗОК да заплаща тяхната стойност при досегашните условия и ред до размерите, определени към 31 декември 2019 г. Сумите за тези помощни средства ще се заявяват от лицата, осъществяващи дейности по предоставяне и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, пред Агенцията за социално подпомагане, която ще ги заплаща при досегашните условия и ред.

Записан беше и нов параграф, според който за изплащане на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания. Надзорният съвет на НЗОК по предложение на управителя на НЗОК своевременно ще одобрява компенсирани промени между показателите по бюджета на НЗОК в частта разходи и трансфери. „Това е необходимо, за да може да се изплатят съдебните такси и лихвите по делата, заведени и спечелени от болниците срещу НЗОК. Сумите към момента са в размер на 1 млн. лв. и могат да бъдат изплатени още сега и не е нужно да утежняваме бюджета за догодина“, аргументира предложението председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

По предложение на Менда Стоянова, пък в бюджета на Касата беше записано, че лечението на деца с онкохематологични заболявания, започнало преди 18 годишна възраст ще продължи и заплаща по реда на плащанията за лечение на деца, до приключване на лечението на мястото, където е започналото, дори и след навършване на 18-годишна възраст на детето.

Предстои бюджетът на Касата да бъде гласуван на второ четене и в зала във вторник.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dNGA

Радмила Кронева 29.11.2019 10:49:29

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата.

Гост 28.11.2019 19:55:43

Националният рамков договор ще важи за три години за същия период и лимитите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Бившият британски премиер Гордън Браун се включва в битката срещу COVID-19
20.09.2021 17:16:34

Бившият британски премиер Гордън Браун се включва в битката срещу COVID-19

Бившият министър-председател на Великобритания Гордън Браун бе обявен за посланик на СЗО за глоба ...

МЗ информира какви са реакциите след поставяне на ваксина срещу COVID-19
20.09.2021 17:09:34

МЗ информира какви са реакциите след поставяне на ваксина срещу COVID-19

МЗ информира какви са реакциите след поставяне на ваксина срещу COVID-19, като се позова на данни ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...