!
Събота, 20 Април 2024
03
авг
1
 

Финансова, логистична и организационна подкрепа за докторантите в МУ – Пловдив

Понеделник, 03 Август 2020 | 13:47:50
1

Медицински университет – Пловдив като лидер на медицинското образование в Южна България осигурява устойчиво научно развитие на своите кадри и постоянно привлича млади перспективни учени, похвалиха се от там. Докторантското обучение е крайъгълен к

Медицински университет – Пловдив като лидер на медицинското образование в Южна България осигурява устойчиво научно развитие на своите кадри и постоянно привлича млади перспективни учени, похвалиха се от там. Докторантското обучение е крайъгълен камък в това направление и от висшето училище смятат, че това е ключът към успеха им.

В момента в МУ-Пловдив има 78 докторанти, за последната академична година са защитени 41 докторски дисертации. В Университета се обучават редовни докторанти и такива на самостоятелна подготовка, като, независимо от формата, те получават пълна институционална подкрепа. Тя бива както финансова, така и логистична, и организационна. Всеки редовен докторант разполага с лимит от 5000 лв., а докторантите на самостоятелна подготовка с – 1000 лв. за разработване на избраната научна тема. При необходимост от допълнителни средства, такива могат да бъдат осигурени чрез участие във вътреуниверситетски проектни сесии, които се провеждат два пъти в годината, като само за изминалата учебна година са класирани 34 проекта на млади учени с участие на докторанти на обща стойност 506 752 лв.

От Медицинския университет –Пловдив дават трибуна за споделяне на резултатите от научните изследвания на младите медици, като всяка година организират  традиционната конференция „Наука и младост“, на която гостуват студенти и докторанти от другите медицински висши училища в страната. Това издига авторитета на научните изследвания, които провеждат и спомага за изграждане на общност от посветени на науката млади хора, партниращи си в създаваните междууниверситетски мрежи и клъстери. В тази насока е и поощряването на докторантите да публикуват резултати от своите научни разработки в международното списание Folia Medica, реферирано в световните бази данни Web of Science и Scopus.

Част от финансовата подкрепа за докторантите се осъществява и чрез серия от допълнителни регламенти за поемане на разходи за участие в научни конгреси и конференции в България и чужбина, заплащане на разходи по публикуване на статии и монографии с отворен достъп, както и за регистриране на патенти. Веднъж годишно се провежда конкурс за висока публикационна активност, като средствата, които МУ – Пловдив предоставя, се „реинвестират“ в активности, свързани с научната дейност на авторите и колективите. 

В Медицински Университет – Пловдив залагат на интензивна проектна дейност, насочена към подобряване на методиката на докторантското обучение. Вече успешно са завършени два проекта, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси“ - ДОКОТРАНТ и ДОКТОРАНТ-2 на обща стойност – 1 220 000 лв. В резултат на дейностите по тези проекти бяха финансирани научните разработки на над 65 докторанти и постдокторанти и бяха развити структурите на Докторантското училище. То беше първото сред медицинските университети в страната и примерът на МУ-Пловдив скоро беше последван в София, Плевен и Варна. Изправени пред предизвикателствата на пандемията от COVID-19 лекциите и семинарите на Докторантското училище бяха успешно трансферирани в електронна среда и това увеличи интерактивността, а посещаемостта скочи с 30 %. Венецът на ДОКТОРАНТ-2 беше създаването на Преподавателската академия на МУ – Пловдив. Един пионерски проект, концентриращ усилия върху усъвършенстване на преподавателите за успешно извеждане на докторантите до защита. Не на последно място в резултат на проектите бяха създадени серия от пътеводители и наръчници за докторанти и преподаватели, съдържащи полезни обучителни и справочни материали. 

МУ – Пловдив не само че непрекъснато инвестира в модернизация на изследователските си структури, но и изгражда нови бази на своя територия. Съвсем наскоро приключи мащабно обновяване на научно-изследователските лаборатории по фармация в Медицински колеж, а скоро ще бъде завършен новият корпус за фундаменталните катедри по биология, химия, биохимия и физика с иновативно лабораторно оборудване, което ще се ползва и от докторантите.

Устойчивото научно развитие не е възможно без далновидна кадрова политика. Предстои обявяването на конкурси за нови асистентски места, както във връзка с достигане на пенсионна възраст на преподаватели, така и с увеличаване на учебната натовареност с англоезично обучение. Това ще даде възможност за обявяване на нова вълна от докторантури.  В момента в Университета тече подготовка за участие в мащабен проект по ОП НОИР „Модернизация на висшето образование", който предвижда надграждане на дейностите в Докторантското училище и Преподавателската академия.

Бъдещето ни изправя  пред нови и все по-сложни условия. Медицински университет – Пловдив повече от 75 години устоява на предизвикателствата на времето и след всяко изпитание се изправя още по-силен и успешен, отбелязват от висшето учебно заведение. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eNyM

Гост 03.08.2020 15:00:31

Браво на МУ-Пловдив! Произвеждат докторанти на конвейр и с тези 1 000 лева на докторант можете да си представите за каква наука иде реч.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...