Събота, 06 Юни 2020
10
май
5
 

Д-р Бойко Пенков:

Финансовите средства за увеличаване на работните заплати са налични

Получихме нужните доставки от изотопите, с които да покрием нуждите за месец май

Петък, 10 Май 2019 | 13:03:22
5

Необходимите стъпки за повишаването на работните заплати на медицинските сестри са предприети, налични са и необходимите финансови средства. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНТ във връзка с новия предстоящ протест на

Необходимите стъпки за повишаването на работните заплати на медицинските сестри са предприети, налични са и необходимите финансови средства. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНТ във връзка с новия предстоящ протест на професионалистите по здравни грижи на 15 май.

„Стартова заплата от 950 лв. на всички медицински сестри може да се случи веднага, само ако министърът беше работодател на всички сестри в България. Стъпките в тази посока се реализират една след друга. Първата стъпка беше да се вземе решение, което се случи на Надзорен съвет, беше тези 50 млн. лв. от резерва чрез тях да бъдат повишени цените на клинични пътеки. Това трябва да се случи поради дългогодишното им подценяване и през тези допълнителни средства, които се вливат в лечебните заведения, да бъдат повишени заплатите на персонала“, каза д-р Пенков.  

Той допълни, че първата стъпка са заложените нива в Колективния трудов договор, които трябва да се постигнат от всички лечебни заведения. Следват преговорите на НЗОК и министерството с БЛС

кои клинични пътеки да бъдат увеличени

и тези пари да се усвоят медиците, а третата стъпка е прозрачността на определяне на работната заплата.

„Те си знаят как точно да бъде формирана и никой няма да бъде подценен. Ние търсим диалог с колегите. Знаем, че им е трудно. Затова се стремим да създаваме възможности за инвестиции в здравеопазването, създаване на по-добра работна среда и условия, даваме възможност за кариерно развитие – правят се хиляди стъпки“, каза д-р Пенков.

Зам.-министърът отговори и по темата за трансплантациите на бял дроб във Виена. „16 човека чакат за трансплантация на бял дроб, четирима лекари се обучават във Виена. В началото на есента

още два екипа ще бъдат там дългосрочно

за по шест месеца“, каза д-р Пенков.

Колкото до липсващите изотопи за диагностика на онкоболни, д-р Пенков заяви, че в Министерството нямат пророчески дарби, за да знаят кога може да се случи гаф от страна на търговеца. „Имаше договор, който беше изпълняван съвсем регулярно и стриктно. В един момент търговецът прекрати доставките. Но вече направи една доставка на 7-и, очакваме втора доставка на 4 големи генератора и 5 малки на 13-и, с което ще покрием нуждите за месец май. В същия момент, доколкото разбрах, в момента други две български компании са във Варшава и преговарят за поемане на договор за доставка на лекарства“, каза той.

„Надзорният съвет на НЗОК взе решение никой български гражданин да не бъде спиран и да бъдат използвани всички възможни алтернативни методики за образна диагностика, така че да му се помогне.

Няма значение дали ще бъде по-скъпа алтернативата

За нас е важен болният човек. Щом има нещо, което е необходимо, ние ще му го предоставим. Вчера беше обявен конкурсът отново, чакаме нов договорен партньор. Който има права, да дойде, да заповяда, за да започнем доставките. Срокът е 2 месеца и половина“, каза още д-р Бойко Пенков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fWQN

НЗОК 11.05.2019 14:54:24

Срамно е в НЗОК ДИРЕКТОРИ И НАЧАЛНИЦИ НА ОТДЕЛИ ДА ПОЛУВАТ ОТ 2600ЛВ. ДО 4500 ЛВ. ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, ТЕЗИ КРАДЦИ БЕЗ ДА РАБОТЯТ ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ ЗАПЛАТИ, А ХОРАТА КОИТО РАБОТЯТ ПОЛУЧАВАТ 3 ПЪТИ ПО МАЛКО. А ЛЕКАРИТЕ И СЕСТРИТЕ В БОЛНИЦИТЕ - 90В НАЙ МНОГО. СРАМ

Потресен 10.05.2019 17:14:32

"правят се хиляди стъпки" ????? - лицемер и лъжец, кажи поне 3 конкретни успешни стъпки.

БЛС-Въоръжено Крило 10.05.2019 16:00:13

се стремим да създаваме възможности за инвестиции в здравеопазването, създаване на по-добра работна среда и условия, даваме възможност за кариерно развитие – правят се хиляди стъпки“, каза д-р Пенков.'' ЕВАЛА НА ТАЗИ МЕКИЦА МАЗНА, как са усвоили лицемерния бюрократичен мазен изказ а ? Направо професионалисти бе. Тиквата направо да ги изкара пред избирателите с тези мазнотии и думи без покритие да баламосва простия му пролетарски електорат. Щото на лекарите тези мазнотии не ни минават алоо чички ОСТАВКА !

Гост 10.05.2019 15:46:32

ДЕТСКИТЕ ЛЕКАРИ ЗАПЛАШИХА СЪС СТАЧКА Медиците блокираха булеварда пред болницата и предупредиха, че ще подадат колективна оставка. Лекарите и сестрите от единствената педиатрична болница "Проф. Иван Митев" предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще подадат колективна оставка. Преди да напишат предизвестията си обаче, те смятат да обявят ефективна стачка и да преглеждат само спешните случаи. Това заявиха медиците по време на третия им протест, който се проведе днес. Екипът на болницата блокира натовареното кръстовище на светофара на бул. "Иван Гешов". Лекарите повториха, че са недоволни от ниското заплащане и липсата на достатъчно персонал в клиниките. ЕДНО ОТ ОСНОВНИТЕ ИСКАНИЯ НА МЕДИЦИТЕ Е И ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ, ПРИ КОЙТО ТО ДА НЕ Е РЕГИСТРИРАНО ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН. Въпреки решението на Надзорния съвет на здравната каса лимитите по легла в болницата да отпднат, лекарите са категорични, че протестите ще продължат, докато не се видят конкретни промени. Те не са съгласни с мнението на здравните власти, че проблемите идват от лошата комуникация. Медиците смятат, че в продължение на години детското здравеопазване е неглижирано и е крайно време това да се промени. Затова дадоха срок от 10 дни да видят реални решения.

Гост 10.05.2019 13:43:48

"а третата стъпка е прозрачността на определяне на работната заплата.................Те си знаят как точно да бъде формирана и никой няма да бъде подценен. " - това е добра прозрачност , няма нужда от повече . Между другото днес е 10 май .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа
05.06.2020 17:36:00 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа

Парламентът вчера прие окончателно измененията в Закона за донорството и трансплатациите, с к ...

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година
05.06.2020 17:07:20 Невена Попова

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година

Цените на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти у нас не са променяни от 2011 г., То ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...