!
Събота, 27 Юли 2024
13
февр
2
 

Футуролог: Изкуственият интелект е много полезен в медицината, но това не прави лекарите излишни

Вторник, 13 Февруари 2024 | 12:37:37
2

Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до 5 години напред да предвиди дали сърцето ни ще бъде извън ритъм, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак. Човекът обаче е този, който трябва да се произнесе и да каже финалната дума, тъй к

Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до 5 години напред да предвиди дали сърцето ни ще бъде извън ритъм, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак. Човекът обаче е този, който трябва да се произнесе и да каже финалната дума, тъй като става много грешки.

Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН пред Bulgaria ON AIR по повод създадения от Google генеративен изкуствен интелект за медицинско изследване AMIE. Създателите са обучили софтуерната машина на 100 000 реални диалога и много резюмета, които са писани от лекари.

„Изкуственият интелект е много полезен и в диагностиката, и в превенцията. Вече има чаши, които само отпивайки от тях, анализират нашия дъх и над 300 заболявания могат да бъдат превантивно прихванати. Има и такива умни огледала, които само по лицевата експресия, свързани с изкуствен интелект, виждайки някакви симетрии и асиметрии, също могат над 150 заболявания да идентифицират. Когато ние ползваме всякакъв такъв тип сензори, години преди да имаме някакъв проблем, ще знаем цялостния си статус и ще можем да действаме. Медицината ще се обърне от реактивна в проактивна“, заяви доц. Тодорова.

Тези платформи предлагат и варианти на лечение. Все още нивото е експериментално и задължително трябва да се консултираме с лекари.

„И AMIE, и Dr. Watson, и всички други съпоставени количествено с диагнозите, които правят човешките лекари, имат по-голяма успеваемост, но трябва да кажем, че това се случва, когато се диагностицират сравнително здрави хора. Платформите разполагат с огромно количество данни, обработват информация от цял свят и прецизността при поставяне на диагнозата е много голяма. Това обаче не прави лекарите излишни. Когато има хора с няколко хронични заболявания и те си взаимодействат, е много по-добре да се вземе мнението на лекарите“, добави каза доц. Тодорова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G6nv

Лекар 14.02.2024 23:39:31

Какво означава превантивно прихванати? Търся да си купя умна чаша или умно огледало. Тази е тотално изтрещяла. Може ли само експерти да говорят за изкуствения интелект?

Гост 14.02.2024 16:54:55

ПРОКЛЕТИ КРЕМЪЛСКИ ВАРВАРИ! Руски удар уби трима души в украинския град Селидове в Донецка област през изминалата нощ – сред жертвите има дете и бременна жена, съобщи сайтът Гордон. Поразени са болница и жилищен блок. 12 души са ранени, включително 4 деца, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко. Болницата е атакувана около 1.00 ч. след полунощ. Основният удар е нанесен срещу родилното отделение. Към момента в лечебното заведение е имало близо 200 души, десетки от които са пациенти в тежко състояние. Те са евакуирани в други болници в областта. Спасителите са успели да спасят шестмесечно бебе. Шестима от хората в болницата са пострадали – сред тях също има дете. Изпод отломките са извадени три тела – едното е на дете, родено през 2015 г.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...