Вторник, 16 Август 2022
04
апр
10
 

Хасан Адемов: Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки

Сряда, 04 Април 2018 | 10:55:05
10

Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки. Това мнение изрази ефира на Bulgaria ON AIR председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов, който коментира

Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки. Това мнение изрази ефира на Bulgaria ON AIR председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов, който коментира темата за броя на здравнонеосигурените лица у нас заедно с председателя на центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Адемов изтъкна, че нито една осигурителна система не може да работи без доверие. „За съжаление доверието в системата и в реформите, които се провеждат, не е на необходимото ниво“, коментира той и посочи, че една група от лицата без здравни вноски не вярват в системата, а друга предпочитат да си плащат.

Като цяло според него е в условията на свободно движение на хора информацията по въпроса за броя на лицата без вноски никога не е коректна. „Само информацията от гранична полиция не е достатъчна, за да кажеш дали човекът има здравноосигурителни права или не“, заяви той. Адемов посочи, че неслучайно в момента в Европейската комисия има дискусия за създаване на единен осигурителен номер на европейските граждани, който ще даде възможност за по-пълна информация.

 Иначе, той отбеляза, че според националната статистика у нас работещите в България са 3,2 млн. 230 000 са регистрираните безработни, 2,7 млн. са  осигурените от държавата лица. Други 400 000 българи нито работят, нито учат и голяма част от тях според Адемов са без здравни вноски. „Така че тази дискусия е многопластова и трудно може да се стигне до абсолютната истина“, коментира той.

„Самата каса не вярва на себе си и на информацията на финансовия министър“, отбеляза още Адемов. Той посочи, че според данните на Горанов над 8 млн. българи подлежат на здравно осигуряване, а здравната каса прави разчетите за бюджета си на база 6,1 млн. „Те априори казват, че 2 млн. са извън системата“, посочи той.

Д-р Кацаров заяви, че увеличаването на периода, на база на който се изчисляват здравните права, тоест пет години, е дало нулев резултат. Според него, за да се увеличи броят на хората, които искат да се осигуряват, те трябва да виждат насреща качествена и безплатна медицинска услуга, както и различни стимули в медицинско отношение, ако са изрядни платци.

По негово мнение хората без вноски у нас са 2 млн. и 200 хиляди, което от своя страна води до загуби за бюджета на касата от 80 милиона месечно или един милиард годишно. Той изтъкна, че  българите с гражданска регистрация са 8 милиона и 300 хиляди, като осигурените са 6 млн. и 100 хил. По думите му финансовият министър Владислав Горанов сваля цифрата на неосигурените до 719 хил., изключвайки от осигуряването 1,5 млн. души, които смята, че не живеят в България. "Но той прави това не на базата на обективни данни, а на социологическо проучване“, заяви Кацаров.

Бившият здравен министър проф.  Радослав Гайдарски също посочи, че никой не знае колко точно са здравнонеосигурените. По думите му, ако е вярна цифрата, оповестена от министър Ананиев,  тя е по-приемлива. В случай обаче, че те са 2 милиона, това би било „убийствено за системата“.  Проф. Гайдарски коментира още, че здравнонеосигурените товарят най-много държавните и общинските болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j6KN

Гост 05.04.2018 09:43:56

Има един много сигурен начин на плащане на всякакви дъжими данъци.Както на здравните,така и на данък имоти,данък доход,данък МПС и пр.И този начина се казва съдия -изпълнител,драги ми Хасане.Не се прави на улав.

Гост 04.04.2018 18:50:46

Когато ДПС и остатъците на ДС, покрили се из всички партии в страната, бъдат изхвърлени от обществено-политическия живот у нас, нещата ще се случат и в здравеопазването.

Гост 04.04.2018 21:12:27

Едва ли .Всички днешни партийци са комуняги от втората и третата редица на БКП. Просто комунистическите функционери бяха заместени от техните милиционери охранители - справка Бочко Тиквата, Цецо Физкулта, Цецката от ОбКома и т.н

Компетентен 04.04.2018 15:20:04

Хората ще бъдат мотивирани да се осигуряват ако срещу осигуровките получат реални безплатни услуги. Условие за това е болниците работещи с касата да се намалят до 200, както и симповете да се редуцират с двайсетина процента . А вноските да станат поне 13 процента. Така касата ще може драматично да повиши цената на КП и в болниците няма да се доплаща. И хората ще ценят повече статуса си на осигурени

БЛС-Въоръжено Крило 04.04.2018 16:25:04

От кога чакам и ОПЛ работещи със НЗОК да се редуцират с 60 % и ти да си плащаш , когато те набутат с практика с 8000 души и не може да минеш там .Същото ще стане И СЪС СИМП ЩЕ ЧАКАШ ПО ТРИ МЕСЕЦА ДА МИНЕШ 'БЕЗПЛАТНО' ПРИ КАРДИОЛОГ. Същото и с болниците - за херния ше чакаш 1 година за безплатно през НЗОК. Частните болници без договор с НЗОК ще са готови пък ошще утре да те иоперират ма няма да е безплатно Ох как чакам да ви набутат с двойни опашки при 2 от 10 практики , а останалите да си работят частно. Ха-ха-ха И при това положение ми дреме на фара колко ще са ви вноските

Гост 04.04.2018 18:47:54

Редовно плямпаш едно и също. Прочети и вникни какво ти е написал човекът!!!

Гост 04.04.2018 21:08:02

Е какво е написал другарят ' компетентен' ? Цитат ' ако срещу осигуровките получат реални безплатни услуги. ' Ха-ха, какво е безплатното след като се внасят осигуровки ?!? Това комунетата това 'безплатно ' сте го налапали като негърски член. НИЩО НЕ Е БЕЗПЛАТНО НА ТОЗИ СВЯТ, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. Все някой го плаща. Ако за вас е безплатно ,то някой друг го е платил .Докога с тези комунистически тъпотии в съзнанието? И не вноската ще се увеличи на 13 % , А ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ И ДОПЛАЩАТЕ. Вноската и 20% да стане не отива при работещия лекар , а за кретените за които гласувате.

Гост 04.04.2018 19:52:40

Много вярно ти говори.Този компетентния го остави.

П.Стефанов 04.04.2018 12:28:04

В периода 2007-2009г.бях директор по лечебната дейност на Пирогов.Само в рамките на една година,по това време в болницата се приемаха средно,около 300 неосигурени.Също така,ако за всеки един от тях са изхарчени по 1000лв./а те са повече/,само за 5 болни плати социалното министерство.За останалите-от джоба на песонала.300000 чиста загуба,и това всяка година.Така,че измисленото търговско дружество,априори е на загуба.Така е с повечето болници.Тук не влизат правителствена,военна, МВР и частните,където неосигурен не може да припари.Така,че напълно ясно е накъде отиват нещата.

willy 04.04.2018 11:49:46

Човек трябва да е осигурен/застрахован за състояния в който е в най-висока степен безпомощен и увреден. Там трябва да пада акцента. И когато неосигурените по неизбежност попаднат в стационар , формират един многохиляден разход и впоследствие трябва да плащат сметката с имуществото си, ще им просветне за рационалността на осигуряването. Ако обаче един значителен дял от населението е фактически неплатежоспособно, сегашният осигурителен модел е безсмислен, непрактичен и разточителен. По- добре публичното здравеопазване да се финансира чрез останалите данъчни приходи, като паралелно си функционира и частната медицина. Ще се спестят средства от целия фарс със каси, надзори , планини от безполезни отчети, заплати за хрантутници и пр.


Всичко за коронавируса
Още новини
БЛС благодари на лекарите спасители от АМ „Тракия“
16.08.2022 13:37:42

БЛС благодари на лекарите спасители от АМ „Тракия“

Българският лекарски съюз изказва огромната си благодарност към спасителите от АМ „Тракия&l ...

Надяваме се да не изпуснем срока България да бъде включена в ЕРФ по редки болести
16.08.2022 12:48:59

Надяваме се да не изпуснем срока България да бъде включена в ЕРФ по редки болести

300 млн. души в света живеят с редки болести, от които 30 млн. са в Европа, а около 450 000 са в ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...