!
Вторник, 23 Юли 2024
04
апр
10
 

Хасан Адемов: Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки

Сряда, 04 Април 2018 | 10:55:05
10

Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки. Това мнение изрази ефира на Bulgaria ON AIR председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов, който коментира

Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки. Това мнение изрази ефира на Bulgaria ON AIR председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов, който коментира темата за броя на здравнонеосигурените лица у нас заедно с председателя на центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Адемов изтъкна, че нито една осигурителна система не може да работи без доверие. „За съжаление доверието в системата и в реформите, които се провеждат, не е на необходимото ниво“, коментира той и посочи, че една група от лицата без здравни вноски не вярват в системата, а друга предпочитат да си плащат.

Като цяло според него е в условията на свободно движение на хора информацията по въпроса за броя на лицата без вноски никога не е коректна. „Само информацията от гранична полиция не е достатъчна, за да кажеш дали човекът има здравноосигурителни права или не“, заяви той. Адемов посочи, че неслучайно в момента в Европейската комисия има дискусия за създаване на единен осигурителен номер на европейските граждани, който ще даде възможност за по-пълна информация.

 Иначе, той отбеляза, че според националната статистика у нас работещите в България са 3,2 млн. 230 000 са регистрираните безработни, 2,7 млн. са  осигурените от държавата лица. Други 400 000 българи нито работят, нито учат и голяма част от тях според Адемов са без здравни вноски. „Така че тази дискусия е многопластова и трудно може да се стигне до абсолютната истина“, коментира той.

„Самата каса не вярва на себе си и на информацията на финансовия министър“, отбеляза още Адемов. Той посочи, че според данните на Горанов над 8 млн. българи подлежат на здравно осигуряване, а здравната каса прави разчетите за бюджета си на база 6,1 млн. „Те априори казват, че 2 млн. са извън системата“, посочи той.

Д-р Кацаров заяви, че увеличаването на периода, на база на който се изчисляват здравните права, тоест пет години, е дало нулев резултат. Според него, за да се увеличи броят на хората, които искат да се осигуряват, те трябва да виждат насреща качествена и безплатна медицинска услуга, както и различни стимули в медицинско отношение, ако са изрядни платци.

По негово мнение хората без вноски у нас са 2 млн. и 200 хиляди, което от своя страна води до загуби за бюджета на касата от 80 милиона месечно или един милиард годишно. Той изтъкна, че  българите с гражданска регистрация са 8 милиона и 300 хиляди, като осигурените са 6 млн. и 100 хил. По думите му финансовият министър Владислав Горанов сваля цифрата на неосигурените до 719 хил., изключвайки от осигуряването 1,5 млн. души, които смята, че не живеят в България. "Но той прави това не на базата на обективни данни, а на социологическо проучване“, заяви Кацаров.

Бившият здравен министър проф.  Радослав Гайдарски също посочи, че никой не знае колко точно са здравнонеосигурените. По думите му, ако е вярна цифрата, оповестена от министър Ананиев,  тя е по-приемлива. В случай обаче, че те са 2 милиона, това би било „убийствено за системата“.  Проф. Гайдарски коментира още, че здравнонеосигурените товарят най-много държавните и общинските болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
USZf

Гост 05.04.2018 09:43:56

Има един много сигурен начин на плащане на всякакви дъжими данъци.Както на здравните,така и на данък имоти,данък доход,данък МПС и пр.И този начина се казва съдия -изпълнител,драги ми Хасане.Не се прави на улав.

Гост 04.04.2018 18:50:46

Когато ДПС и остатъците на ДС, покрили се из всички партии в страната, бъдат изхвърлени от обществено-политическия живот у нас, нещата ще се случат и в здравеопазването.

Гост 04.04.2018 21:12:27

Едва ли .Всички днешни партийци са комуняги от втората и третата редица на БКП. Просто комунистическите функционери бяха заместени от техните милиционери охранители - справка Бочко Тиквата, Цецо Физкулта, Цецката от ОбКома и т.н

Компетентен 04.04.2018 15:20:04

Хората ще бъдат мотивирани да се осигуряват ако срещу осигуровките получат реални безплатни услуги. Условие за това е болниците работещи с касата да се намалят до 200, както и симповете да се редуцират с двайсетина процента . А вноските да станат поне 13 процента. Така касата ще може драматично да повиши цената на КП и в болниците няма да се доплаща. И хората ще ценят повече статуса си на осигурени

БЛС-Въоръжено Крило 04.04.2018 16:25:04

От кога чакам и ОПЛ работещи със НЗОК да се редуцират с 60 % и ти да си плащаш , когато те набутат с практика с 8000 души и не може да минеш там .Същото ще стане И СЪС СИМП ЩЕ ЧАКАШ ПО ТРИ МЕСЕЦА ДА МИНЕШ БЕЗПЛАТНО ПРИ КАРДИОЛОГ. Същото и с болниците - за херния ше чакаш 1 година за безплатно през НЗОК. Частните болници без договор с НЗОК ще са готови пък ошще утре да те иоперират ма няма да е безплатно Ох как чакам да ви набутат с двойни опашки при 2 от 10 практики , а останалите да си работят частно. Ха-ха-ха И при това положение ми дреме на фара колко ще са ви вноските

Гост 04.04.2018 18:47:54

Редовно плямпаш едно и също. Прочети и вникни какво ти е написал човекът!!!

Гост 04.04.2018 21:08:02

Е какво е написал другарят компетентен ? Цитат ако срещу осигуровките получат реални безплатни услуги. Ха-ха, какво е безплатното след като се внасят осигуровки ?!? Това комунетата това безплатно сте го налапали като негърски член. НИЩО НЕ Е БЕЗПЛАТНО НА ТОЗИ СВЯТ, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. Все някой го плаща. Ако за вас е безплатно ,то някой друг го е платил .Докога с тези комунистически тъпотии в съзнанието? И не вноската ще се увеличи на 13 % , А ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ И ДОПЛАЩАТЕ. Вноската и 20% да стане не отива при работещия лекар , а за кретените за които гласувате.

Гост 04.04.2018 19:52:40

Много вярно ти говори.Този компетентния го остави.

П.Стефанов 04.04.2018 12:28:04

В периода 2007-2009г.бях директор по лечебната дейност на Пирогов.Само в рамките на една година,по това време в болницата се приемаха средно,около 300 неосигурени.Също така,ако за всеки един от тях са изхарчени по 1000лв./а те са повече/,само за 5 болни плати социалното министерство.За останалите-от джоба на песонала.300000 чиста загуба,и това всяка година.Така,че измисленото търговско дружество,априори е на загуба.Така е с повечето болници.Тук не влизат правителствена,военна, МВР и частните,където неосигурен не може да припари.Така,че напълно ясно е накъде отиват нещата.

willy 04.04.2018 11:49:46

Човек трябва да е осигурен/застрахован за състояния в който е в най-висока степен безпомощен и увреден. Там трябва да пада акцента. И когато неосигурените по неизбежност попаднат в стационар , формират един многохиляден разход и впоследствие трябва да плащат сметката с имуществото си, ще им просветне за рационалността на осигуряването. Ако обаче един значителен дял от населението е фактически неплатежоспособно, сегашният осигурителен модел е безсмислен, непрактичен и разточителен. По- добре публичното здравеопазване да се финансира чрез останалите данъчни приходи, като паралелно си функционира и частната медицина. Ще се спестят средства от целия фарс със каси, надзори , планини от безполезни отчети, заплати за хрантутници и пр.


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...