!
Понеделник, 15 Април 2024
20
ноем
29
 

Хеморагична пневмония и кръвоизливи в надбъбречните жлези са причинили смъртта на 3-годишното дете

Сряда, 20 Ноември 2019 | 18:08:01
29

Причината за смъртта на тригодишното дете е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - т

Причината за смъртта на тригодишното дете е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Това показват резултатите от предварителната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев", УБ „Лозенец" и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете, разпоредена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, съобщават от МЗ.

От министерството допълват, че с цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", УБ „Лозенец" и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов". Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ucG2

Elf 21.11.2019 17:43:41

Делото срещу лекарите (на руски: дело врачей, врачи-вредители или врачи-убийцы) е заведено в началото на 1953 г. по скалъпени обвинения в конспирация за елиминиране на съветското ръководство. Делото срещу лекарите се подготвя тайно още от лятото на 1951 г. То е замислено като обвинение срещу видни, приближени до Кремъл, лекари в престъпно лечение на съветските вождове. За съветските служби за държавна сигурност това не е първият случай: още през 1937 г., в процеса срещу Бухарин, подобни обвинения се отправят и към професор Д. Д. Плетньов, лекарите Л. Г. Левин, И. Н. Казаков (бесарабски българин). В този случай обаче, според текста на официалното съобщение за ареста се казва, че "мнозинството от участниците в терористичната група (Вовси М. С., Коган Б. Б., Фельдман А. И., Гринштейн А. М., Этингер Я. Г. и други) са свързани с международната еврейска буржоазно-националистическа организация „Джойнт“, създадена от американските разузнавателни служби уж за оказване на материална помощ на евреите в други страни". Делото на практика се подхранва от общата психоза на Сталин, от неговия страх от заговори, както и от подозрителността му към лекарите, особено при влошаването на здравето му през 1953 г. Вероятно тази подозрителност се е дължала на факта, че „вождът“ е вербувал лекари за наемни убийци, които са отстранявали жертвите му чрез отровни лекарства, както например случаят с Андрей Жданов. От друга страна обаче, повод за разследването е откритият от лекар Лидия Тимашук съмнителен метод при лечението на Андрей Александровеч Жданов, довел според нея до смъртта му.

Гост 21.11.2019 17:44:54

Арести, обвинения, обвиняеми[редактиране | редактиране на кода] Арестите на видни лекари започват още през септември 1952 г. Отначало биват арестувани 37 лекари, но броят им бързо нараства на стотици. Част от тях биват изпратени в ГУЛАГ или екзекутирани. Следствието се провежда с жестоки побои върху подследствените и повдигане на най-страшни обвинения: „шпионски терористичен заговор и връзка с чуждестранни разузнавания“, „американски наемници“, „диверсанти в бели халати“, „буржоазен национализъм“. Последното обвинение е насочено срещу лекарите-евреи. Макар че отначало делото срещу лекарите не представлява акт на антисемитизъм – обвиняеми по него са и видни руски лекари, впоследствие то се разраства в такъв. Сред главните обвиняеми по делото срещу лекарите са: театралният режисьор Соломон Михоелс (който умира при съмнителни обстоятелства още през 1948 г., наречен „известен еврейски буржоазен националист“), д-р Борис Шимельович (бивш главен хирург на Червената армия и директор на известната Боткинска болница), Мирон Вовси (личен лекар на Сталин, брат на С. Михоелс), Яков Етингер (световноизвестен кардиолог), Борис Коган (терапевт) и др. Лидия Тимашук е наградена от Президиума на Върховния Съвет на СССР с орден на Ленин „за помощта, оказана на правителството в делото за изобличаване на лекарите-убийци“

Истината 21.11.2019 18:32:29

Напълно удачна историческа препратка правите! Mедийната параноя и агресия срещу Лекарите минава всякакви разумни граници!

Гост 21.11.2019 17:45:47

Вълна на антисемитизъм[редактиране | редактиране на кода] Публичното разгласяване на делото срещу лекарите предизвиква широка вълна на преследвания срещу лекари-евреи в целия Съветски съюз. Органите на държавна сигурност фабрикуват аналогични дела в различни градове. Лекарите-евреи започват да се боят да ходят на работа, а пациентите се страхуват да се лекуват при тях. Появява се и слух, че Сталин готви масово изселване на евреите в Сибир. Много от обикновените хора в Съветски съюз през 1953 г. вярват в истинността на обвиненията, като широко разпространено е мнението, че лекарите, макар и неволно, са станали съучастници в чужд заговор. На 9 февруари 1953 г. в съветското посолство в Тел Авив е взривена бомба. На 11 февруари СССР скъсва дипломатическите си отношения с Израел. Вследствие на това, международният конфликт около делото срещу лекарите се изостря още повече. Краят на делото[редактиране | редактиране на кода] След съобщението на ТАСС за делото срещу лекарите Сталин живее още само 51 дни. На 3 април 1953 г. всички оцелели обвиняеми по делото срещу лекарите са освободени. На следващия ден това е обявено в пресата. Делото е закрито на 31 март 1953 г., а на 3 април 1953 г. Централният комитет на КПСС официално оправдава арестуваните. Главният следовател по делото, М. Рюмин, е обвинен за скалъпването на заговор, арестуван е и е екзекутиран.

лекар 21.11.2019 16:43:58

защо се крие името на лекаря от Правителствена болница,върнал детето вкъщи с капки за нос и изгубил ценно време за лечение му.Защо родителите не публикуват неговата снимка?Аможе би този човек е недосегаем,името му започва с Ф и по случайност е съпруг на една близка на сърцето на Борисов кметица

Гост 21.11.2019 18:20:35

Задавате отговори, колега...

БЛС-Въоръжено Крило 21.11.2019 09:51:49

Жалко ,че ЕС няма нито една институция, която да инспектира и контролира здравните системи на страните членки. Очевидно ,че ако имаше такъв механизъм жалката бочкова кочинка щеше да бъде шамарена всеки месец с унищожителни доклади върху лошото финансиране и осигуреност на тази социална система. Никаква национална и съюзна сигурност не може да има когато някакви пачи от една балканска дупка поставят под въпрос здравето на европейските граждани с някакви мизерни средства за здравеопазване -20-29 пъти под стандартите за финансиране на отделен европейски гражданин в общността. Онзи дембел ще ми се разхожда в европейските институции като някакъв бей с костюмчето и дори не го е срам. Ако имаше нормални контролни здравни институции в ЕС този щяха да го сочат по приемите като кретена със стадото обречено на доизживяване номинирани за наградите Дарвин . А защо ЕС не се интересува от геноцида тук ли ? Защото на тях им трябва квалифицираните лекари и медсестри от Източна Европа за техните здравни системи. И ще си ги вземат. А плебеите тук с претенции да не плащат нищо ще си мрат като мухи без медицинско обслужване. Само още 5--7 години

Гост 21.11.2019 09:40:09

Детското здравеопазване беше неглижирано от управляващите с години. Тиквата не знае какво прави.

гост 21.11.2019 09:29:34

При кръвозлив на надбъбречните жлези се прилага хидрокортизон. Да напомним, че от три години пациентска организация Хипофиза води кореспонднция да бъде регистриран. МЗ отказва това да стане по обелкчена процедура, макар че по ЗЛПХМ има такава. С пари от коледен базар се купи хидрокортизон ижекции от Турция, но бяха арестувани на Митница Варна и ИАЛ не позволи вноса им. При хеморагична пневмония е нужен и интравенозен рибавирин.. Това е капка в морето от проблеми в този случай наред с безумната организация на приема, лимитите, спешната помощ и финансирането на детското здравеопазване.

Гост 21.11.2019 09:20:36

ГЕРБ управляват държавата вече повече от 10 години. През всичките тези години не видяхме една правилно управленско решение по отношение на здравеопазването. Дори подходящ министър на здравеопазването не успяха да си намерят, затова ги сменяха като носни кърпички. Изгониха стотици лекари и сестри от България, създадоха сериозни дисбаланси, доведоха общинските и областните болници до фалит с натрупани огромни просрочени задължения, създадоха предпоставки десетки български села и малки населени места да останат без общопрактикуващи лекари и без какъвто и да е достъп до медицинска помощ. Съсипаха здравната система и сега им трябва виновник и оправдание пред гражданите. И естествено виновни са лекарите. Нищо старо не е забравено.

Гост 21.11.2019 09:31:48

Главанаците напротив намират винаги удобния министър политическа проститутка, която да задържи разходите за здравеопазване на дънни нива при които има жертви, но не толкова масови (засега).

Гост 20.11.2019 22:10:10

Моментална оставка на тримата сатрапи Боко, Киро и алхимичката Начева!!!

Гост 20.11.2019 21:36:33

Така се получава, когато системата се ръководи от немедицински лица и некадърни администратори.

Гост 21.11.2019 13:45:28

Нещо да кажете за съветгническия апарат и другарите от ФОЗ-а?

Гост 20.11.2019 21:20:13

Някой да обясни на достъпен език като за идиоти на Начева, Киро Тефтера и Боко какво значи това. Едно медицинско лице от политиците не се намери да го попитат за какво става въпрос, та да спре тази истерия. Или да чуят доц. Мънгаров, той го каса доста ясно като за профани.

Гост 20.11.2019 21:28:04

Дариткова да му каже за какво страшно заболяване иде реч! И че смъртността е над 50%.

Гост 20.11.2019 21:20:06

Правителството трябва незабавно да подаде оставка заради немощната си държавна здравна политика, която е истинската причина за смъртта на клетото детенце.

Гост 21.11.2019 09:29:03

При ежегодно смешния за европейска държава бюджет за здравеопазване тук трябва да влезе Военната прокуратура на Хагския трибунал, съд на място и НАТОвски войски да ги окачат по стълбовете на Цариградско Шосе. За назидание на останалите простаци от Балканите

Elf 21.11.2019 10:32:56

Otlichen komentar! I zashto ?Zaradi mnogo zennite balgari?!Zlobno i prosto pleme,bivsh narod,bivshi Hora?! Lekarite sa gilotinata,politizite tribunala.I talpata-sgan kojato kreshti ,,Smart,,......Dokato doide i tehnia red.Ama mai ,,opashkata,,varvi barzo.

d-r 20.11.2019 20:45:06

Сами сме си виновни да ни мачкат така.Когато колегите в Педиатричната болница си подаваха оставките, никой друг не ги подкрепи.Всички трябва да си подадат оставките- и сестри и доктори.Само тогава ще има някаква промяна.

Гост 20.11.2019 20:26:31

Хеморагична пневмония може да се развие при грипна инфекция. Обикновено тя е летална.Става въпрос за първична грипна пневмония,а не за тази която се развива като усложнение десетина дни след прекаран грип.

Гост 20.11.2019 20:50:38

И да добавя -тази първична грипна хеморагична пневмония протича с екстремна,неовладяема хипотония

Гост 20.11.2019 21:10:36

Е да ама няма грипа епидемия и подобни случаи. Вирусна инфекция може да е довела до смесена бактериална инфекция.А системната хипотоня е вероятно само елемент от септичния шок. Но така или иначе няма никакви лекарски грешки. Може би неефективна организация ,която пък е закономерна за това ниво на финансиране ,което жалко финансиране герберастките главанаци естествено няма да свържат със случая. И е ще си легнат като спокойни пръчове. Смърдящи пръчове.

Гост 21.11.2019 16:26:23

Че няма обявена грипна епидеми не означава,че няма циркулиращи грипни вируси.

Гост 20.11.2019 20:17:55

Чета имената на тези колеги, застанали с имената си в подкрепа на нападнатите лекари, това са и моите Учители! Хора почтени, възпитани, ерудити и хуманисти, професионалисти и безкрайно компетентни! Току що гледах по ТВ хашлашкото, просташко и абсолютно мутренско поведение на мръсната, проклета, сикаджийска МУТРА, съдружника на Маджо и Пашата, пазвантина на правешкия престъпник! МЛЪКНИ БЕ, МУТРО ПРОКЛЕТА, КАК ЩЕ КАЗВАШ НА ДОКАЗАНИ ЛЕКАРИ СПАСИЛИ ХИЛЯДИ ЖИВОТИ НА БЪЛГАРИ "МАХАЙТЕ СЕ, ДА СЕ МАХАТ!" Мръсна проклета МУТРА!!! Tова да не ти е събрание на SIC бе, изверг?

БЛС-Въоръжено Крило 20.11.2019 19:39:18

Ами тогава най-вероятно детето е развило пневмония от Str pneumoniаe -> септичен шок ->синдром на Waterhouse–Friderichsen .Смъртността в развития западен свят е 62 % . Говорим за страни с 22 пъти по-високи разходи за здравеопазване включващо ресурси и организация .Така,че в бочковата кочина смъртността е 100% без право на обжалване. Има ли учудени ? И дали галфоните в МЗ и правителство ще си направят изводи как всеки фатален случай кореспондира с финансирането или тоя пак ще се провиква Аз колкоу пари съм дал

Elf 21.11.2019 16:10:38

Da no Meningokoki ne sa izolirani,nito Hemuphilus ,nito Pneumokoki,samo Virus .Niama ,,petna ,,harakterni za tova ili tempetatura nad 39,5 C..Inache za smartnosta-da taka e,da ne dava Gospod.Immunen defekt?Kortizon ?

Така е 20.11.2019 20:11:23

Точно за този Синдром - на Waterhouse–Friderichsen - си помислих и аз. Разбира се, това, че смъртността при него е изключително висока даже и в държави като Канада, Норвегия и САЩ, няма абсолютно никакво значение за S.I.C.аджийските капацитети!

Гост 20.11.2019 20:08:29

На оружие братья!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...