Неделя, 20 Октомври 2019
06
март
 

Хиляди излязоха на протест в защита на д-р Иван Димитров

Вторник, 06 Март 2018 | 10:55:09


Хиляди пловдивчани излязоха на протест в защита на пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров. Той е обвинен за убийството на рецидивиста Жоро Девизов-Плъха, извършено, по първоначална информация, при самозащита в нощта на 2 март. Протестиращите

Хиляди пловдивчани излязоха на протест в защита на пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров. Той е обвинен за убийството на рецидивиста Жоро Девизов-Плъха, извършено, по първоначална информация, при самозащита в нощта на 2 март.

Протестиращите излязоха с искания докторът да бъде освободен и законодателни промени в полза на лицата, които използват оръжие при самоотбрана в собствените си домове.

Случаят с д-р Иван Димитров предизвика широк отзвук и обществено напрежение. Към протестите се присъединиха жителите на София, Варна и Стара Загора. С декларация, в подкрепа на д-р Димитров излязоха Българският лекарски съюз и пациентски организации.

„Български лекарски съюз изразява своята безпрекословна подкрепа към д-р Иван Димитров, изключителен лекар-рентгенолог, добър и възпитан човек, който е задържан за убийството на рецидивист, осъждан многократно за грабеж, нахлул с взлом в дома му. За огромно съжаление, съдебната системата в България не действа ефективно, което често води до подобни крайни ситуации. Преди време, Прокуратурата излезе със становище, в което призна, че хванатите престъпници за грабеж са едва между 3 % и 5%. Логичният въпрос тук е как всички ние да бъдем спокойни, че живеем в правова държава, с работещи закони и има кой да ни защити? Престъпникът, който е нахлул в къщата на един добросъвестен и уважаван гражданин е човек, с няколко поредни присъди за грабеж, формен рецидивист, чието място е в затвора, а не на свобода“, се казва в декларацията на БЛС.

„С оглед излязлата информация в публичното пространство, спокойно можем да кажем, че действието на д-р Димитров е акт на неизбежна отбрана, съвсем естествена реакция на защита към неправомерното деяние на рецидивиста познат като Плъха, който нахлува в дома на д-р Иван Димитров посред нощ, когато той и семейството му спят. Ние, от Български лекарски съюз питаме, какво щеше да се случи с д-р Димитров, жената и децата му, ако лекарят не беше успял да защити семейството си?“, допълват от съсловната организация.

„БЛС настоява пред отговорните институции за справедливо разследване, вземайки предвид всички неоспорими факти за самозащита от страна на д-р Иван Димитров и позовавайки се на член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс за неизбежната отбрана“, завършва декларацията. 

БЛС апелира към всички граждани за активност в протестите, организирани в подкрепа на д-р Иван Димитров, както и за подписване на петицията в защита на медика от Пловдив на следния линк: https://www.peticiq.com/spasqvane_na_dokroa_koito_zastrelq_kradec.

УС на Районната лекарска колегия-Смолян също се присъедини към Декларацията на БЛС в подкрепа на д-р Иван Димитров.  "УС на РЛК Смолян застава зад позицията на БЛС за подписване на петиция в защита на д-р Димитров, лекар-рентгенолог от РЛК Пловдив, който е задържан за убийството на рецидивист, нахлул с взлом в дома му", се казва в декларацията на смолянската колегията.

Лекарят беше подкрепен и от ръководството и колегите си в УМБАЛ-Пловдив. "Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразяват своята подкрепа към колегата си от отделението по Образна диагностика д-р Иван Димитров и застават категорично зад него по повод инцидента, станал в жилището му в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. При опит да защити дома и семейството си, той прострелва известния рецидивист Жоро Джевизов-Плъха. Уверени сме, че българската съдебна система ще разреши справедливо казуса и много скоро д-р Димитров ще се прибере при близките си и ще бъде с тях за рождения ден на дъщеричката си. Специалистът по образна диагностика е много добър професионалист, уважаван от колеги и пациенти", пише в позицията на колектива на УМБАЛ-Пловдив.

Пациентски организации „Заедно с теб“ също изразиха подкрепа за арестувания д-р Иван Димитров. „Лекар, призван да спасява животи, не може да е убиец. Наши пациенти изразяват благодарност към д-р Димитров и всички се надяваме той  да бъде освободен“, заявяват от „Заедно с теб“.

Днес прокуратурата трябва да реши дали да постанови най-тежката мярка за неотклонение д-р Димитров – „задържане под стража“, или да го освободи с по-лека.

48-годишният лекар беше задържан за три денонощия в ареста, след като простреля фатално 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха. По предварителна информация миналата седмица четвъртък срещу петък през нощта Плъха нахлул в дома на Димитров, за да краде.

Д-р Димитров го усетил и между двамата последвало счепкване. Джевизов наранил медика с нож, а лекарят стрелял с незаконно притежаван пистолет. Куршумът проникнал в областта на гърдите. Тялото на 38-годишния ром било намерено на сутринта на капака на лек автомобил в района на Областна управа.

Убитият е с 9 присъди за кражби. По повдигнатото му обвинение в убийство законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gsuR


Още новини
Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот
19.10.2019 10:58:51

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, д ...

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни
19.10.2019 10:25:52

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни

"Предстои ни да работим по новия рамков договор. Това е изключително отговорна задача, но аз съм ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...