Вторник, 27 Септември 2022
25
май
 

Според Българската Хънтингтън Асоциация

Хората с редки болести трябва да бъдат приоритетно ваксинирани

Вторник, 25 Май 2021 | 11:37:16


Хората с редки болести трябва да бъдат приоритетно ваксинирани. Такава позиция изразиха от Българската Хънтингтън Асоциация. „Смъртността от COVID-19 при хората с редки болести достига до 100%. Тази уязвима група беше неглижирана за поред

Хората с редки болести трябва да бъдат приоритетно ваксинирани. Такава позиция изразиха от Българската Хънтингтън Асоциация.

„Смъртността от COVID-19 при хората с редки болести достига до 100%. Тази уязвима група беше неглижирана за пореден път и много пациенти изгубиха живота си“, посочи Наталия Григорова, председател на асоциацията. От там допълват, че от началото на пандемията много пациенти с редки болести са загубили живота си, сред които такива с болест на Бехчет, атаксия на Фридрайх, фамилна амилоидна полиневропатия и пулмонална хипертония

В позицията си от Асоциацията припомнят, че още в началото на пандемията през 2020 година са входирали становище до Министерството на здравеопазването, с което настояват за изготвяне на Ръководство за превенция и лечение на хора с редки болести заразени с COVID-19. Отговор обаче не е последвал, поради което днес от там са входирали нова препоръка към МЗ относно спешността на включването на хората застегнати от редки болести в приоритетните групи за ваксиниране и осигуряването им на равен достъп до ваксинация. Откриването на „зелени коридори“ от понеделник до четвъртък не е достатъчно, за да гарантира равнопоставения достъп до ваксини на хората с тежки хронични  и редки заболявания. Тяхното ваксиниране следва да бъде планувано и извършвано според план за ваксиниране на най- уязвимите групи, смятат от Българската Хънтингтън Асоциация.

Те припомнят, че най-голямата организация за редки болести - EURORDIS призовава правителствата в цяла Европа да определят приоритетите на хората със съпътстващи заболявания и редки болести, както и на техните грижещи се лица, в националните стратегии за ваксиниране срещу COVID-19, като осигурят приобщаващ и основан на факти процес на ваксинация.

Според асоциацията в България не е бил изготвен работещ национален план за ваксинация.

Хората с редки заболявания са изложени на повишен личен риск от излагане на инфекция чрез директен контакт с техните болногледачи, медицински специалисти и други пациенти в здравните заведения, които посещават или чиито грижи използват в дома си. Бързовъзникващите варианти на инфекция с COVID-19 показват повишена честота на предаване и заразяване, представляващи предизвикателство и заплаха за уязвимите популации, включително хората с редки заболявания, допълват от там.

Те призовават здравните власти в България незабавно да изготвят работещ Национален план за ваксинация, както и да включат хората с редки заболявания и лицата, които се грижат за тях, като рискова популация от COVID-19 в списъци с приоритетни ваксинации. Друго тяхно искане е прилагане на препоръките на 24-те Европейски референтни мрежи за редки болести относно приоритетите и противопоказанията за ваксинация срещу хора с редки заболявания COVID-19. В тази връзка напомнят и че в България има одобрени от Комисията по редки болести и функциониращи редица експертни центрове - членове на Европейските референтни мрежи.

От асоциацията настояват и за включване на пациентските организации в процеса на вземане на решения и дейностите на политическо и програмно ниво, за да се осигури етичен и прозрачен процес за пациентите и населението.

„Липсата на работещ национален план за ваксинация доведе до повишена смъртност сред най-уязвимите групи от населението – хората с редки и хронични заболявания. Навременната и точна информация и ясната стратегия за предпазване на най-уязвимите трябва да е приоритет на здравните власти по време на пандемия. Неглижирането на високата смъртност вследствие на COVID-19, сред хората с редки болести е варварщина“, категорична е председателката на Българската Хънтингтън Асоциация.

В заключение от заявяват, че липсата на каквото и да е било приоритизиране на редките болести в здравните стратегии и мерки против пандемията показват ясно неглижиране на уязвимостта на стотиците хиляди живеещи с редки болести в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CL2%


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...