Събота, 25 Май 2024
25
май
 

Според Българската Хънтингтън Асоциация

Хората с редки болести трябва да бъдат приоритетно ваксинирани

Вторник, 25 Май 2021 | 11:37:16


Хората с редки болести трябва да бъдат приоритетно ваксинирани. Такава позиция изразиха от Българската Хънтингтън Асоциация. „Смъртността от COVID-19 при хората с редки болести достига до 100%. Тази уязвима група беше неглижирана за поред

Хората с редки болести трябва да бъдат приоритетно ваксинирани. Такава позиция изразиха от Българската Хънтингтън Асоциация.

„Смъртността от COVID-19 при хората с редки болести достига до 100%. Тази уязвима група беше неглижирана за пореден път и много пациенти изгубиха живота си“, посочи Наталия Григорова, председател на асоциацията. От там допълват, че от началото на пандемията много пациенти с редки болести са загубили живота си, сред които такива с болест на Бехчет, атаксия на Фридрайх, фамилна амилоидна полиневропатия и пулмонална хипертония

В позицията си от Асоциацията припомнят, че още в началото на пандемията през 2020 година са входирали становище до Министерството на здравеопазването, с което настояват за изготвяне на Ръководство за превенция и лечение на хора с редки болести заразени с COVID-19. Отговор обаче не е последвал, поради което днес от там са входирали нова препоръка към МЗ относно спешността на включването на хората застегнати от редки болести в приоритетните групи за ваксиниране и осигуряването им на равен достъп до ваксинация. Откриването на „зелени коридори“ от понеделник до четвъртък не е достатъчно, за да гарантира равнопоставения достъп до ваксини на хората с тежки хронични  и редки заболявания. Тяхното ваксиниране следва да бъде планувано и извършвано според план за ваксиниране на най- уязвимите групи, смятат от Българската Хънтингтън Асоциация.

Те припомнят, че най-голямата организация за редки болести - EURORDIS призовава правителствата в цяла Европа да определят приоритетите на хората със съпътстващи заболявания и редки болести, както и на техните грижещи се лица, в националните стратегии за ваксиниране срещу COVID-19, като осигурят приобщаващ и основан на факти процес на ваксинация.

Според асоциацията в България не е бил изготвен работещ национален план за ваксинация.

Хората с редки заболявания са изложени на повишен личен риск от излагане на инфекция чрез директен контакт с техните болногледачи, медицински специалисти и други пациенти в здравните заведения, които посещават или чиито грижи използват в дома си. Бързовъзникващите варианти на инфекция с COVID-19 показват повишена честота на предаване и заразяване, представляващи предизвикателство и заплаха за уязвимите популации, включително хората с редки заболявания, допълват от там.

Те призовават здравните власти в България незабавно да изготвят работещ Национален план за ваксинация, както и да включат хората с редки заболявания и лицата, които се грижат за тях, като рискова популация от COVID-19 в списъци с приоритетни ваксинации. Друго тяхно искане е прилагане на препоръките на 24-те Европейски референтни мрежи за редки болести относно приоритетите и противопоказанията за ваксинация срещу хора с редки заболявания COVID-19. В тази връзка напомнят и че в България има одобрени от Комисията по редки болести и функциониращи редица експертни центрове - членове на Европейските референтни мрежи.

От асоциацията настояват и за включване на пациентските организации в процеса на вземане на решения и дейностите на политическо и програмно ниво, за да се осигури етичен и прозрачен процес за пациентите и населението.

„Липсата на работещ национален план за ваксинация доведе до повишена смъртност сред най-уязвимите групи от населението – хората с редки и хронични заболявания. Навременната и точна информация и ясната стратегия за предпазване на най-уязвимите трябва да е приоритет на здравните власти по време на пандемия. Неглижирането на високата смъртност вследствие на COVID-19, сред хората с редки болести е варварщина“, категорична е председателката на Българската Хънтингтън Асоциация.

В заключение от заявяват, че липсата на каквото и да е било приоритизиране на редките болести в здравните стратегии и мерки против пандемията показват ясно неглижиране на уязвимостта на стотиците хиляди живеещи с редки болести в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Sf*Q


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...