!
Вторник, 16 Април 2024
25
апр
 

Хроничната венозна болест се "подмладява"

Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ с фокус върху навременното диагностициране на заболяването

Вторник, 25 Април 2023 | 13:24:39


За пета поредна година през април месец започва Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, съобщават организаторите. Тя се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и анги

За пета поредна година през април месец започва Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, съобщават организаторите. Тя се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) съвместно със сайта venite.bg. Своя поход продължава и инициативата „Пътешествие с мисия“, чийто #ОтборСМисия избира по-активен начин на живот като профилактика на хроничната венозна болест.

„Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ бележи големи успехи всяка година. Посланията ни за активен начин на живот и необходимостта от навременно лечение при поява на симптоми и признаци на хроничната венозна болест достигат до все по-голяма аудитория като ролята и ежегодното участие на съдовите специалисти и ангиолози в тази инициатива са ключови. Важно е да продължаваме да разясняваме пред обществото, че разширените вени не са само козметичен проблем, а сериозно заболяване, в основата на което стои хронично прогресивно възпаление и то трябва да се лекува“, коментира доц. д-р Димитър Петков, председател на БНДСЕХА.

„Пример за подкрепата на специалистите е приетият миналата година Консенсус, който постави акцент именно върху хроничния характер на заболяването и необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве, както при всички хронични заболявания като артериална хипертония, диабет, др. Приетите в консенсусното становище препоръки станаха част и от новото национално клинично ръководство за съдовите хирурзи и ангиолози. А тази година подготвяме практически наръчници за общопрактикуващите лекари и фармацевти с цел по-успешно диагностициране и насочване към лечение на пациентите с ХВБ. Кампанията също така се обръща и към широката публика с посланието, че промяната в начина на живот и консултацията със специалист е изпитаният начин за контрол на ХВБ и избягване на усложненията, които могат да бъдат сериозни, дори в някои случаи животозастрашаващи“, допълни той.

Тази година отново ще се проведат безплатни профилактични консултации при съдови хирурзи в цялата страна. За всички издания на кампанията досега над 4000 души са се възползвали от тях. Само през 2022 г. са прегледани над 1500 души, или с 20% повече от предходната година. С ХВБ са диагностицирани 15% повече пациенти в сравнение с 2021 г. Установено е, че 61% от прегледалите се са със симптоми на ХВБ с история от 1 до 5 години, а 50% не са се лекували медикаментозно до момента. Тревожен е и фактът, че се наблюдава подмладяване на заболяването, като нараства делът на хората на по-млада и средна възраст, диагностицирани в началните стадии на ХВБ. Хубавата новина е, че благодарение на кампанията все повече хора разбират, че ранната диагностика и адекватното лечение имат огромно значение. Чрез тях може да се намали рискът от прогресия и усложнения на така разпространеното заболяване, отбелязват организаторите.

Особено полезни за всеки, загрижен за здравето на краката си, са новите видео материали на уебсайта venite.bg от рубриката „Мит или истина за ХВБ“.

Тази година в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ от май до септември включително продължава успешната инициатива „Пътешествие с мисия“. В своята Фейсбук група тя предизвиква хората да се движат повече и да споделят извървените си крачки с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат във вдъхновен #ОтборСМисия. Новото е, че всеки месец в социалните мрежи на инициативата ще бъде оповестяван участникът, който е извървял и споделил най-много крачки за съответния месец. Той ще бъде удостоен с титлата #ПътешественикНаМесеца.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zhe5


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...