Вторник, 25 Февруари 2020
19
юни
4
 

ЦСМП - Пазарджик съди Инспекцията по труда

Вторник, 19 Юни 2018 | 11:31:55
4

Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик заведе дело срещу Инспекцията по труда. Искът е за 900 лева, информира Дарик. Съдебните спорове между двете институции продължават с години. Те са започнали в началото на 2016 година, когато при п

Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик заведе дело срещу Инспекцията по труда. Искът е за 900 лева, информира Дарик.

Съдебните спорове между двете институции продължават с години. Те са започнали в началото на 2016 година, когато при проверка трудови инспектори установяват, че медици работят извънредно в разрез с нормите на Кодекса на труда и съответно налагат първите принудителни административни санкции по Закона за безопасни и здравословни условия на труд.

Посочени са 9 нарушения – на лекари и сестри, сред които и ръководителката на филиала в Пазарджик д-р Благовеса Стоянова-Гайдарова. Според тях не е осигурена почивка между смените от 12 часа, нито междуседмична от 48 часа, извънредните отработени часове са над допустимите от 20 часа нощен и 30 часа дневен труд, като дежурствата сумарно надхвърлят 12 часа, и други.

Издадени са и задължителни предписания за спазване графика на смените и почивките, като е упоменато, че извънредният труд не може да бъде повече от 150 часа месечно.

От гледна точка на закона инспекторите са напълно изрядни, но въпреки това Центърът за спешна медицинска помощ обжалва санкциите и печели делата.

Тогавашната директорка на медицинското звено д-р Надка Пангарова е заявила пред магистратите, че нарушенията са продиктувани от форсмажорната ситуация – при дефицит на персонал и незаети 17-19 щата в региона и 8-9 само в пазарджишкия филиал, няма как да се организира задължителния 24-часов режим на работа без извънреден труд. Тя е посочила още, че е недопустимо да се оставят пациентите от цялата област без спешна помощ  с аргумента, че човешкият живот е над върховенството на закона. До решение на кадровия проблем не се стига и след наемане на пенсионери – те също се оказват недостатъчни. Така медиците доброволно дават нощни дежурства след 8-часов работен ден и само 4 часа почивка. При толкова остър недостиг на хора обаче няма какво друго да се направи поне за момента, е обяснила тя.

„Поех центъра с десетки висящи дела“, заяви от своя страна настоящият временен директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иван Стойнов, който ръководи звеното след пенсионирането на д-р Пангарова.

Също като нея д-р Стойнов счита, че ограничението от 150 часа годишно за извънредния труд не важи за дейности с изключително обществено значение като медицинската помощ, особено в критична ситуация като сегашната. А тя е такава не само в Пазарджик, но и в цяла България.

Настоящото дело е за връщане на похарчените за досегашните съдебни битки разноски, обясни д-р Стойнов.

Адвокатът по казуса Живко Колев припомни, че след като Инспекцията по труда губи в споровете пред всички инстанции, държавата е длъжна да овъзмезди пострадалата страна за щетите, понесени от неправомерно наложените актове.

Очаква се скоро да бъде внесена нова искова молба срещу Главната инспекция по труда.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HYTB

Dr_Doolittle 19.06.2018 16:48:47

'Ограничението от 150 часа годишно за извънредния труд не важи за дейности с изключително обществено значение като медицинската помощ, особено в критична ситуация като сегашната. Алоо що за простотии и идиотщини да нарушавате и ограничавате човешките права на колегите си ?!?!? В директива 2003/88/а Европейския Парламент от 04.11.2003 г се казва :` maximum weekly working time of 48 hours, including overtime` т.е. максималното работно време за работна седмица е 48 часа включително извънредния труд. Утре този медицински персонал, ако направи някаква грешка поради преумора, недоспиване и изтощение да не мислите ,че някой ще им прости в съда ? И Инспекцията по Труда трябва да провери и онези тъпанари в НЗОК, които си позволяват да включват 24 часов труд , кой когато свирне на личните лекари в НРД и индивидуалните договори. И няма значение ,че не били наемни работници , а подизпълнители каквито се явяват ОПЛ. И няма значение ,че тези клаузи са подписвани от изпълнителите. Един договор е нищожен ,ако нарушава човешките права , независимо ,че е подписан от някого по принуда Правото и условията на труд са равни по Конституция в тази държава, каквито и мутрокомунисти да са застанали начело, каквито и европейски лидери да са се лакирали за пред света. И има и задължителни европейски директиви по условията на труд,, които не се спазват на всичко отгоре. Само ,че и ИТ и МЗ и НЗОК и БЛС си траят в името на спокойствието на пролетарската кочина и правото на всеки червен потник да тормози денонощно лекаря по всяко време без значение на часовете положен труд и ползваната или не почивка. Докога с комунистическата експлоатация и с претенциите за европейска държава ?

Гост 19.06.2018 12:33:17

Ами ако няма нито един човек да работи , какво ще направи директорката ? Трябва да и се зададе този въпрос . Ще остави населението без помощ ли ? Нека да си признае че точно това ще направи .

Гост 19.06.2018 12:55:46

Защото кърпенето на графиците с пенсионери и извънреден труд не решава проблема , а го отлага . По този начин стои цялото здравеопазване - вместо да се намери някакво решение . Един ден резултатът от подобни действия ще е с трагични последствия .

Гост 19.06.2018 11:40:22

човешкият живот е над върховенството на закона --------------------------------------------------------------------- Човешкият живот включва и лекарския живот.Който е многократно по-ценен от живота на Сульо и Пульо. Значи докторите да ви подгъзуват денонощно и безплатно,а. Няма го майстора.


Още новини
Допълнителни предпазни средства са раздадени на работещите в медицинските пунктове
25.02.2020 19:06:59

Допълнителни предпазни средства са раздадени на работещите в медицинските пунктове

Днес на 28-те регионални здравни инспекции отново бяха дадени подробни указания за координиране н ...

За пет години 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар
25.02.2020 17:09:41 Надежда Ненова

За пет години 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар

От 2014 до 2019 г. 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар. Само за миналата година те са ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...