Сряда, 20 Януари 2021
19
юни
4
 

ЦСМП - Пазарджик съди Инспекцията по труда

Вторник, 19 Юни 2018 | 11:31:55
4

Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик заведе дело срещу Инспекцията по труда. Искът е за 900 лева, информира Дарик. Съдебните спорове между двете институции продължават с години. Те са започнали в началото на 2016 година, когато при п

Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик заведе дело срещу Инспекцията по труда. Искът е за 900 лева, информира Дарик.

Съдебните спорове между двете институции продължават с години. Те са започнали в началото на 2016 година, когато при проверка трудови инспектори установяват, че медици работят извънредно в разрез с нормите на Кодекса на труда и съответно налагат първите принудителни административни санкции по Закона за безопасни и здравословни условия на труд.

Посочени са 9 нарушения – на лекари и сестри, сред които и ръководителката на филиала в Пазарджик д-р Благовеса Стоянова-Гайдарова. Според тях не е осигурена почивка между смените от 12 часа, нито междуседмична от 48 часа, извънредните отработени часове са над допустимите от 20 часа нощен и 30 часа дневен труд, като дежурствата сумарно надхвърлят 12 часа, и други.

Издадени са и задължителни предписания за спазване графика на смените и почивките, като е упоменато, че извънредният труд не може да бъде повече от 150 часа месечно.

От гледна точка на закона инспекторите са напълно изрядни, но въпреки това Центърът за спешна медицинска помощ обжалва санкциите и печели делата.

Тогавашната директорка на медицинското звено д-р Надка Пангарова е заявила пред магистратите, че нарушенията са продиктувани от форсмажорната ситуация – при дефицит на персонал и незаети 17-19 щата в региона и 8-9 само в пазарджишкия филиал, няма как да се организира задължителния 24-часов режим на работа без извънреден труд. Тя е посочила още, че е недопустимо да се оставят пациентите от цялата област без спешна помощ  с аргумента, че човешкият живот е над върховенството на закона. До решение на кадровия проблем не се стига и след наемане на пенсионери – те също се оказват недостатъчни. Така медиците доброволно дават нощни дежурства след 8-часов работен ден и само 4 часа почивка. При толкова остър недостиг на хора обаче няма какво друго да се направи поне за момента, е обяснила тя.

„Поех центъра с десетки висящи дела“, заяви от своя страна настоящият временен директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иван Стойнов, който ръководи звеното след пенсионирането на д-р Пангарова.

Също като нея д-р Стойнов счита, че ограничението от 150 часа годишно за извънредния труд не важи за дейности с изключително обществено значение като медицинската помощ, особено в критична ситуация като сегашната. А тя е такава не само в Пазарджик, но и в цяла България.

Настоящото дело е за връщане на похарчените за досегашните съдебни битки разноски, обясни д-р Стойнов.

Адвокатът по казуса Живко Колев припомни, че след като Инспекцията по труда губи в споровете пред всички инстанции, държавата е длъжна да овъзмезди пострадалата страна за щетите, понесени от неправомерно наложените актове.

Очаква се скоро да бъде внесена нова искова молба срещу Главната инспекция по труда.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qkGL

Dr_Doolittle 19.06.2018 16:48:47

'Ограничението от 150 часа годишно за извънредния труд не важи за дейности с изключително обществено значение като медицинската помощ, особено в критична ситуация като сегашната. Алоо що за простотии и идиотщини да нарушавате и ограничавате човешките права на колегите си ?!?!? В директива 2003/88/а Европейския Парламент от 04.11.2003 г се казва :` maximum weekly working time of 48 hours, including overtime` т.е. максималното работно време за работна седмица е 48 часа включително извънредния труд. Утре този медицински персонал, ако направи някаква грешка поради преумора, недоспиване и изтощение да не мислите ,че някой ще им прости в съда ? И Инспекцията по Труда трябва да провери и онези тъпанари в НЗОК, които си позволяват да включват 24 часов труд , кой когато свирне на личните лекари в НРД и индивидуалните договори. И няма значение ,че не били наемни работници , а подизпълнители каквито се явяват ОПЛ. И няма значение ,че тези клаузи са подписвани от изпълнителите. Един договор е нищожен ,ако нарушава човешките права , независимо ,че е подписан от някого по принуда Правото и условията на труд са равни по Конституция в тази държава, каквито и мутрокомунисти да са застанали начело, каквито и европейски лидери да са се лакирали за пред света. И има и задължителни европейски директиви по условията на труд,, които не се спазват на всичко отгоре. Само ,че и ИТ и МЗ и НЗОК и БЛС си траят в името на спокойствието на пролетарската кочина и правото на всеки червен потник да тормози денонощно лекаря по всяко време без значение на часовете положен труд и ползваната или не почивка. Докога с комунистическата експлоатация и с претенциите за европейска държава ?

Гост 19.06.2018 12:33:17

Ами ако няма нито един човек да работи , какво ще направи директорката ? Трябва да и се зададе този въпрос . Ще остави населението без помощ ли ? Нека да си признае че точно това ще направи .

Гост 19.06.2018 12:55:46

Защото кърпенето на графиците с пенсионери и извънреден труд не решава проблема , а го отлага . По този начин стои цялото здравеопазване - вместо да се намери някакво решение . Един ден резултатът от подобни действия ще е с трагични последствия .

Гост 19.06.2018 11:40:22

човешкият живот е над върховенството на закона --------------------------------------------------------------------- Човешкият живот включва и лекарския живот.Който е многократно по-ценен от живота на Сульо и Пульо. Значи докторите да ви подгъзуват денонощно и безплатно,а. Няма го майстора.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт
19.01.2021 17:21:06 Невена Попова

Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт

Най-малко 300 операции годишно, като 10 % от тях да са с „голям“ обем и сложност, сре ...

 Проф. Илко Гетов: Въведените срещу COVID мерки трябва да бъдат разхлабвани изключително внимателно
19.01.2021 16:57:50 Полина Тодорова

Проф. Илко Гетов: Въведените срещу COVID мерки трябва да бъдат разхлабвани изключително внимателно

Въведените срещу COVID мерки трябва да бъдат разхлабвани изключително внимателно. Това заяви пред ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...