!
Вторник, 25 Юни 2024
20
февр
12
 

Цветан Цветанов: Държавата изпълнява ангажиментите си към здравноосигурителните каси в чужбина

Вторник, 20 Февруари 2018 | 10:48:51
12

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветано заяви, че няма яснота откъде са дошли заплахите към проф. Плочев, за които

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветано заяви, че няма яснота откъде са дошли заплахите към проф. Плочев, за които управителят на НЗОК спомена вчера. „Тези, които говорят за подобни заплахи, не казаха никакви конкретни имена. Това е поредният начин да се търси дестабилизация. Самият подход на проф. Плочев не е съвсем адекватен от гледна точка, че парламентът няма правомощия по актуализация на бюджета, а това трябва да бъде направено от Министерски съвет“, заяви Цветанов.

По думите му един финансов въпрос вече се е превърнал в политически, тъй като опозицията се е възползвала от тази ситуация и тиражира неверни твърдения.

„Има две писма, за които се говори в последните няколко дни. Едното е от 2 февруари, другото – от 13 февруари. И се вижда, че двете писма – едното е до министъра на здравеопазването, другото – до парламента. Двете писма имат огромни различия и никой не си направи труда да види какво пише в едното писмо и какво – в другото“, каза Цветанов и допълни, че министерството на здравеопазването полага максимални усилия да бъдат изпълнени ангажиментите на държавата ни  към здравните каси в чужбина.

„Понеже снощи разговарях с Кирил Ананиев, който днес е поканен на парламентарна група, за да ни запознае и нас с всички тези детайли, които се тиражират в публичното пространство. Той ми каза, че с всички здравноосигурителни каси в ЕС са направени двустранните контакти и нямаме никакви притеснения относно изпълняването на ангажимента на страната ни във връзка с възстановяване на средства за лечение, което е проведено към български граждани в чужбина“, каза Цветанов.

„Проф. Плочев е предложение на тогавашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров и когато имахме заседание на парламентарната група, аз лично се обърнах към проф. Петров и казах: „Парламентарната група на ГЕРБ застава зад вас като част от кабинета „Борисов 3“. Вие сте предложение на премиера Борисов, вие правите предложение за проф. Плочев, ние заставаме зад вас, защото знаем как работи премиера Борисов. Той дава пълен картбланш на всеки един министър да си състави екип, с който да работи“, разказа Цветан Цветанов.

„До колкото знам проф. Плочев е един голям професионалист в средите на здравеопазването. Но НЗОК е сериозен административен капацитет, който трябва да носиш, за да можеш действително да отговориш на тези предизвикателства, които има днес“, допълни още той.

По думите на Цветанов не е сериозно февруари месец да се говори за актуализация на бюджета и това предложение да минава през парламента, вместо през Министерски съвет. Затова и можело да се търси политическа провокация в действията на проф. Плочев. „Вие видяхте, че до проф. Плочев не стои някой лекар или експерт, а приятеля му от детинство – Славчо Велков. Моля ви, нека да говорим сериозно, защото темата здравеопазване не е на приятелски и роднински познанства, кой може да застане до теб в студиото“, подчерта Цветанов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pMR6

Гост 20.02.2018 21:39:36

Цецо, ти ли си този със заплахите?

лекар-социалист(все още) 20.02.2018 19:33:21

Плочев е голямо недоразумение и въпросът е кой го сложи? БСП вместо да го защитават трябва да наблегнат на това.

Гост 20.02.2018 19:27:28

Цветанов каза 2 големи глупости, които показват, юе управляващите не са в час: 1. Задълженията към касите в Европейските страни................ Задължения може да има към лечебни заведения, но не и към каси. Освен това в някои страни, напр Холандия има застрахователни компании, а не солидарни каси. 2. По Конституция според него Плочев не можел да се обръща директно към Парламента. Нерде Каса, нерде Конституция. Един от лидерите на страната не знае какъв е обхвата на Конституцията Ха-Ха-Ха Егати държавата, Егати политиците

3ze# 20.02.2018 19:19:46

Егати и МЗ-то щом детската учителка от Грудово Янка Кюркчиева е съветник.

999 20.02.2018 15:42:54

Как може човек, който толкова малко разбира, да говори толкова много. За каква дестабилизация става дума, след като с това правителство не е възможна никаква стабилност в здравеопазването. Една от големите глупости е да се твърди, че шефът на НЗОК е част от екипа на министъра. НЗОК не отдел на МЗ. Изборът на управител се прави от Народното събрание, а не от министъра. НЗОК проста плаща по закона за бюджета, който й е гласуван от Парламента, за неща, които се определени с наредба но министъра. Проблемът е в наредбата за основния пакет и в позитивния лекарствен списък. С тях правителството обещава да плаща за неща, за които парите никога не могат да стигнат, защото популизмът цена няма. Накрая вината се лепва на лекарите, фармацевтите и НЗОК, а управляващите яхват белите коне.

Гост 20.02.2018 13:19:33

Ако не желаеш да плащаш и се позоваващ на конституцията ,че бюджетът не се променя вече ,толкова по-жалко за теб и тази комунистическа конституция. Всички сте за изхвърляне, даже не ставате за рециклиране. Изобщо физкултурник обяснява здравеопазване, финанси и принципи през призмата на популизма. Пълен абсурд.

Компетентен 20.02.2018 13:06:32

ГЕРБ нямат идея какво да правят в здравеопазването. Нищо не могат и нищо не разбират. Слагат професори и който им падне за министри и пр. Белким оправи нещо. Негодност

д-р 20.02.2018 12:37:59

Цецо, знаем, че си голям манипулатор! Знаем, че словоредът ти е объркан и избягваш конкретиката.Защо да не е сериозно да се говори за актуализация през февруари? Просто се поставя въпроса, а пък вие ако искате актуализирайте през декември. Ананиев каза, че не знаел за този голям дълг. Искате да изкарате виновен Плочев, че не ви е казал за дълга.

Един ОПЛ на 33 20.02.2018 12:26:53

Е, почти:):):)

Гост 20.02.2018 12:16:23

Е как ги изпълнява като трябва да плати 270 млн.а тя е предвидила само 70 млн. А,Цветанов??? И не дрънкай глупости, че са разсрочени.

Dr_Doolittle 20.02.2018 13:29:26

НЗОК да извади протоколите от срещите с германската делегация септември 2017 и с австрийската делегация октомври 2017 и да видим дали са РАЗСРОЧЕНИ. ДА, ама не. Предстaвяте ли си идват делегации от цивилизована Европа да питат туземците от бантустана защо не заплащат извършената медицинска дейност извършена от чуждите здравни системи . Минават 6 месеца и нищо не се случва. освен ,че туземците правят вътрешен политически скандал, но продължават да не плащат и били предвидили едва 25 % да платят за 2018 година, което вероятно са само лихвите до момента, а междувременно нови фактури се трупат .... И всичко това се представя за нормално. Само ,че нормално за туземците е едно ,за ЕС е друго...

агент-провокатор 20.02.2018 11:01:26

„До колкото знам проф. Плочев е един голям професионалист в средите на здравеопазването. Но НЗОК е сериозен административен капацитет, който трябва да носиш, за да можеш действително да отговориш на тези предизвикателства, които има днес“ добрутро Цецко, събуди ли се?


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...