Вторник, 11 Август 2020
20
февр
12
 

Цветан Цветанов: Държавата изпълнява ангажиментите си към здравноосигурителните каси в чужбина

Вторник, 20 Февруари 2018 | 10:48:51
12

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветано заяви, че няма яснота откъде са дошли заплахите към проф. Плочев, за които

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветано заяви, че няма яснота откъде са дошли заплахите към проф. Плочев, за които управителят на НЗОК спомена вчера. „Тези, които говорят за подобни заплахи, не казаха никакви конкретни имена. Това е поредният начин да се търси дестабилизация. Самият подход на проф. Плочев не е съвсем адекватен от гледна точка, че парламентът няма правомощия по актуализация на бюджета, а това трябва да бъде направено от Министерски съвет“, заяви Цветанов.

По думите му един финансов въпрос вече се е превърнал в политически, тъй като опозицията се е възползвала от тази ситуация и тиражира неверни твърдения.

„Има две писма, за които се говори в последните няколко дни. Едното е от 2 февруари, другото – от 13 февруари. И се вижда, че двете писма – едното е до министъра на здравеопазването, другото – до парламента. Двете писма имат огромни различия и никой не си направи труда да види какво пише в едното писмо и какво – в другото“, каза Цветанов и допълни, че министерството на здравеопазването полага максимални усилия да бъдат изпълнени ангажиментите на държавата ни  към здравните каси в чужбина.

„Понеже снощи разговарях с Кирил Ананиев, който днес е поканен на парламентарна група, за да ни запознае и нас с всички тези детайли, които се тиражират в публичното пространство. Той ми каза, че с всички здравноосигурителни каси в ЕС са направени двустранните контакти и нямаме никакви притеснения относно изпълняването на ангажимента на страната ни във връзка с възстановяване на средства за лечение, което е проведено към български граждани в чужбина“, каза Цветанов.

„Проф. Плочев е предложение на тогавашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров и когато имахме заседание на парламентарната група, аз лично се обърнах към проф. Петров и казах: „Парламентарната група на ГЕРБ застава зад вас като част от кабинета „Борисов 3“. Вие сте предложение на премиера Борисов, вие правите предложение за проф. Плочев, ние заставаме зад вас, защото знаем как работи премиера Борисов. Той дава пълен картбланш на всеки един министър да си състави екип, с който да работи“, разказа Цветан Цветанов.

„До колкото знам проф. Плочев е един голям професионалист в средите на здравеопазването. Но НЗОК е сериозен административен капацитет, който трябва да носиш, за да можеш действително да отговориш на тези предизвикателства, които има днес“, допълни още той.

По думите на Цветанов не е сериозно февруари месец да се говори за актуализация на бюджета и това предложение да минава през парламента, вместо през Министерски съвет. Затова и можело да се търси политическа провокация в действията на проф. Плочев. „Вие видяхте, че до проф. Плочев не стои някой лекар или експерт, а приятеля му от детинство – Славчо Велков. Моля ви, нека да говорим сериозно, защото темата здравеопазване не е на приятелски и роднински познанства, кой може да застане до теб в студиото“, подчерта Цветанов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BT9E

Гост 20.02.2018 21:39:36

Цецо, ти ли си този със заплахите?

лекар-социалист(все още) 20.02.2018 19:33:21

Плочев е голямо недоразумение и въпросът е кой го сложи? БСП вместо да го защитават трябва да наблегнат на това.

Гост 20.02.2018 19:27:28

Цветанов каза 2 големи глупости, които показват, юе управляващите не са в час: 1. Задълженията към касите в Европейските страни................ Задължения може да има към лечебни заведения, но не и към каси. Освен това в някои страни, напр Холандия има застрахователни компании, а не солидарни каси. 2. По Конституция според него Плочев не можел да се обръща директно към Парламента. Нерде Каса, нерде Конституция. Един от лидерите на страната не знае какъв е обхвата на Конституцията Ха-Ха-Ха Егати държавата, Егати политиците

3ze# 20.02.2018 19:19:46

Егати и МЗ-то щом детската учителка от Грудово Янка Кюркчиева е съветник.

999 20.02.2018 15:42:54

Как може човек, който толкова малко разбира, да говори толкова много. За каква дестабилизация става дума, след като с това правителство не е възможна никаква стабилност в здравеопазването. Една от големите глупости е да се твърди, че шефът на НЗОК е част от екипа на министъра. НЗОК не отдел на МЗ. Изборът на управител се прави от Народното събрание, а не от министъра. НЗОК проста плаща по закона за бюджета, който й е гласуван от Парламента, за неща, които се определени с наредба но министъра. Проблемът е в наредбата за основния пакет и в позитивния лекарствен списък. С тях правителството обещава да плаща за неща, за които парите никога не могат да стигнат, защото популизмът цена няма. Накрая вината се лепва на лекарите, фармацевтите и НЗОК, а управляващите яхват белите коне.

Гост 20.02.2018 13:19:33

Ако не желаеш да плащаш и се позоваващ на конституцията ,че бюджетът не се променя вече ,толкова по-жалко за теб и тази комунистическа конституция. Всички сте за изхвърляне, даже не ставате за рециклиране. Изобщо физкултурник обяснява здравеопазване, финанси и 'принципи' през призмата на популизма. Пълен абсурд.

Компетентен 20.02.2018 13:06:32

ГЕРБ нямат идея какво да правят в здравеопазването. Нищо не могат и нищо не разбират. Слагат професори и който им падне за министри и пр. Белким оправи нещо. Негодност

д-р 20.02.2018 12:37:59

Цецо, знаем, че си голям манипулатор! Знаем, че словоредът ти е объркан и избягваш конкретиката.Защо да не е сериозно да се говори за актуализация през февруари? Просто се поставя въпроса, а пък вие ако искате актуализирайте през декември. Ананиев каза, че не знаел за този голям дълг. Искате да изкарате виновен Плочев, че не ви е казал за дълга.

Един ОПЛ на 33 20.02.2018 12:26:53

Е, почти:):):)

Гост 20.02.2018 12:16:23

Е как ги изпълнява като трябва да плати 270 млн.а тя е предвидила само 70 млн. А,Цветанов??? И не дрънкай глупости, че са разсрочени.

Dr_Doolittle 20.02.2018 13:29:26

НЗОК да извади протоколите от срещите с германската делегация септември 2017 и с австрийската делегация октомври 2017 и да видим дали са РАЗСРОЧЕНИ. ДА, ама не. Предстaвяте ли си идват делегации от цивилизована Европа да питат туземците от бантустана защо не заплащат извършената медицинска дейност извършена от чуждите здравни системи . Минават 6 месеца и нищо не се случва. освен ,че туземците правят вътрешен политически скандал, но продължават да не плащат и били предвидили едва 25 % да платят за 2018 година, което вероятно са само лихвите до момента, а междувременно нови фактури се трупат .... И всичко това се представя за нормално. Само ,че нормално за туземците е едно ,за ЕС е друго...

агент-провокатор 20.02.2018 11:01:26

„До колкото знам проф. Плочев е един голям професионалист в средите на здравеопазването. Но НЗОК е сериозен административен капацитет, който трябва да носиш, за да можеш действително да отговориш на тези предизвикателства, които има днес“ добрутро Цецко, събуди ли се?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 4 пъти са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари
10.08.2020 17:13:30

Над 4 пъти са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари

Драстично са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари месец на тази год ...

Регистрираха COVID-зараза в Център по хемодиализа в Добрич, няма да го затварят
10.08.2020 16:47:16

Регистрираха COVID-зараза в Център по хемодиализа в Добрич, няма да го затварят

Пациенти и медицински персонал в частен център за хемодиализа в Добрич са положителни на заболява ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...