!
Неделя, 23 Юни 2024
17
февр
 

Центърът за майчино и детско здраве към УМБАЛ „Св. Георги“ е помогнал на 347 пациенти за година

Консултирани са 276 деца с различни здравословни и психологически проблеми, отбелязват специалистите в Международния ден на „Доброто“

Четвъртък, 17 Февруари 2022 | 12:57:01


Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“

Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД за миналата година, съобщават от лечебното заведение. Центърът работи в съответствие с разработената Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве и предоставя информационни и специализирани медицински консултации, както и домашни посещения за деца с увреждания, с хронични заболявания или недоносени до 1 година, съобщи неговият координатор Константина Костова.

В Деня на „Доброто“, който се чества всяка година на 17 февруари по инициатива на международните благотворителни организации в света, тя отбеляза, че 276 от всички пациенти на Центъра са деца на възраст от 0 до 18 години с различни здравословни и психологически проблеми. Сред най-често наблюдаваните хронични заболявания са: епилепсия, белтъчно-калорийно недохранване, ДЦП, спинална мускулна атрофия, хиперактивно разстройство, умствена изостаналост, синдром на Даун, парализа на Белл и детски аутизъм.

Децата, които се нуждаят от психологична и социална подкрепа, са с девиантно поведение, с поведенческо разстройство, невроза или специфични разстройства на развтието, подчерта Костова. По думите й сред пациентите на Центъра са и деца, които са трудно отглеждани в домашна среда, както и с вредни навици като употреба на алкохол и наркотици, и суицидно поведение. Болшинството от тях се насочват и към Отдел „Закрила на детето” за дългосрочно проследяване и  подкрепа, ако е необходимо.

В Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив работят психолог и социален работник, както и медицински специалисти, сред които: детски кардиолог, пулмолог, ревматолог, невролог, ендокринолог, гастроентеролог, онкохематолог и хирург, както и акушер-гинеколог. През 2021 г. те са констатирали основно проблеми, свързани с  отглеждането в семейна среда и риск от изоставяне, подпомогнали са и родители при подготовката на документи за явяване на деца с увреждания пред ТЕЛК.

При заявени нужди от пациенти, техни близки или лекуващия лекар в Центъра се събира и анализира информация за бременни жени и деца в риск. Консултират се родители, които не са направили избор на личен лекар на новородено след изписване от родилното. Тези консултации се извършват както при хоспитализирани пациенти, така и при амбулаторно посетилите Центъра, уточняват от здравното звено. Целта е да надградим и осигурим интегрирани здравно-консултативни и социални услуги за родилки, бременни с патология и всички групи деца, които се нуждаят от по-високо квалифицирани медицински услуги, обясни Костова

Най-често към Центъра се обръщат пациенти за уточняване на диагнозата и проследяване на прилаганата медикаментозна терапия. Консултират се и деца с оплаквания, за които няма установена физикална причина. В тези случаи се налага фамилна консултация от психолог за оценка на емоционалното състояние на пациента и търсене на стресови фактори от социалната среда, подчертават от звеното. Специализирана помощ се оказва и при съобщаване на близките или на самите пациенти на тежки диагнози, при преодоляване на емоционалния стрес от предстоящото раждане и майчинство, при заболявания на бебето и др.

Организират се и домашни посещения на деца с увреждания, хронични заболявания и недоносени деца до 1 година, за които специалист от лечебното заведение е преценил необходимостта от провеждане на консултация в домашни условия. Въпреки че от началото на годината тази дейност е силно ограничена заради мерките, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19, целта е периодично наблюдение на здравословното и общо състояние на тежко болните деца, както и на семейства с нисък социален статус. Сред тях има и такива на апаратно дишане или трудно подвижни, подчертават от Центъра.

Центърът за майчино и детско здраве към УМБАЛ „Свети Георги“ се намира в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на адрес: Пловдив, бул. „Васил Априлов” 15а, ет. 5. Работи всеки делничен ден от 08:00 до 16:30 ч.

Защо 17 февруари?

Всяка година 17 февруари се отбелязва като Ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day), което е една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Тя има глобално значение и не зависи от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Организаторите призовават на този ден да се опитаме да бъдем по-състрадателни и добри, без да очакваме награда. За лекарите добрите дела са не само призвание и мисия, а и смисъл на живота им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X7Zd


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...