Вторник, 11 Август 2020
09
май
1
 

Светлана Йорданова:

Центърът по наркомании ще бъде преместен, а не закриван

Четвъртък, 09 Май 2019 | 11:22:29
1

„Намалява се чувствителността и чуваемостта по проблема, тъй като центъра се заличава изобщо, не фигурира никъде. Изчезва единствената лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит, сред инжекционно употребяващи

„Намалява се чувствителността и чуваемостта по проблема, тъй като центъра се заличава изобщо, не фигурира никъде. Изчезва единствената лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит, сред инжекционно употребяващите зависими и която дава консултации на родителите, близките и на самите зависими, когато те пожелаят, тя е анонимна. Второто е, че зад този проект на Министерски съвет прозира личностен, а не професионално и научно обоснован подход за закриване на центъра“. Това каза пред bTV директорът на Националния център по наркомании д-р Пламен Попов по повод проекта на постановление на МС, с който центъра се закрива и става звено към Национални център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Причината за коментара е появилите се твърдения в социалните мрежи, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма.

„Изключително съм изненадана от дебатите в общественото пространство, че нещо ще се закрива. Категорично в мотивите на министерството на здравеопазването сме посочили, че и двете специализирани дирекции заедно с техните функции, задължения и компетентност преминават в НЦОЗА. По отношение на лабораторията, която според директора д-р Попов ще се закрива, това е категорично невярно. Няма как да се закрие единствената лаборатория“, каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.  

„За първи път в управленската програма, проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението. Положили сме невероятни усилия да увеличим капацитета, който да ни помогне при реализацията на националната стратегия за борба с наркотиците. За съжаление, през последната година ние не можем да получим тази компетентност и това ниво на участие от страна на националния център и е необходимо да привличаме външни експерти, които да ни помогнат да изграждаме тези документи. Не сме съгласни и не приемаме факта, че се злоупотребява с такава болна за обществото тема”, каза още зам.-министър Йорданова.

Д-р Попов каза, че в центъра има достатъчно обучени специалисти, но призна, че след предходния опит за закриване на центъра са напуснали много специалисти, а привличането на млади кадри е затруднено от безкрайно ниското ниво на заплащане.

„Метадоновата програма няма никаква връзка с Националния център по наркомании нито ще бъде местена, нито ще бъде затваряна и хората ще бъдат лекувани и е напълно безотговорно да се твърди всичко противоположно на това“, каза още Светлана Йорданова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LpZH

Заинтересован 09.05.2019 15:23:52

Къде ще е Метадоновата програма - остава в сградата на ул.Симеон или поема в друга посока?????? Никаква информация не дадохте за нея.......


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 4 пъти са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари
10.08.2020 17:13:30

Над 4 пъти са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари

Драстично са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари месец на тази год ...

Регистрираха COVID-зараза в Център по хемодиализа в Добрич, няма да го затварят
10.08.2020 16:47:16

Регистрираха COVID-зараза в Център по хемодиализа в Добрич, няма да го затварят

Пациенти и медицински персонал в частен център за хемодиализа в Добрич са положителни на заболява ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...