!
Петък, 19 Април 2024
03
февр
 

Чака се разрешение от АЯР за строителство на площадка за циклотрона на БАН

Апаратурата за над 10 млн. лв. отлежава в Института за ядрени изследвания от 2016 г.

Сряда, 03 Февруари 2021 | 15:03:00 Надежда Ненова


Чака се разрешение за строителство на площадка за разполагане на циклотрона на БАН от председателя на Агенцията по ядрено регулиране, за да може апаратът да влезе в употреба. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин А

Чака се разрешение за строителство на площадка за разполагане на циклотрона на БАН от председателя на Агенцията по ядрено регулиране, за да може апаратът да влезе в употреба. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутата от БСП д-р Десислав Тасков относно закупения за над 10 млн. лв. циклотрон от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на  БАН. Апаратът е най-мощният циклотрон, който би бил инсталиран на Балканския полуостров и ще може да произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни пациенти, но и за СПЕКТ диагностиката, става ясно от въпроса на д-р Тасков.

„Към настоящия момент Министерство на здравеопазването разполага единствено с информация, че през 2017 г. Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) в качеството си на компетентен орган към Министерство на здравеопазването е съгласувал площадка за разполагане (виза за проектиране) на обект „Циклотронна лаборатория с Бункер за разполагане на циклотрон ACS1TR 24 за производство на радиофармацевтици с приложение в медицинската практика и за научно-изследователска, развойна и образователна дейност в областта на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията, науките за живота и материалознанието към „Национален циклотронен център“, при ИЯПЯЕ-БАН. Процедурата съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия следва да бъде продължена с издаване от председателя на Агенцията по ядрено регулиране на Разрешение за строителство и монтаж на обекта. Министерство на здравеопазването нe разполага с информация дали такова има издадено“, казва министърът.

Министърът уточнява, че в правомощията на МЗ е да осъществява предварителен и систематичен здравно-радиационен контрол за спазване на установените нормативни изисквания за радиационна защита. В неговите рамки се установява спазването на здравните изисквания при проектиране, строителство, реконструкция, разширение, въвеждане в експлоатация.

Предварителният контрол включва както участие в процедурите по извършване на екологични оценки на планове и становища на оценки за въздействие върху околната среда на инвестиционни предложения, така и съгласуване на устройствени планове и определяне на местоположение (избор на площадка) за разполагане на обект с източник на йонизиращо лъчение за медицински и немедицински цели и последваща оценка на съответствието на инвестиционните проекти.

Припомняме, че идеята БАН да разполага със собствен циклотрон датира от 2013 г., а самата апаратура беше закупена и доставена през 2016 г. През 2018 г. пък беше обявена обществената поръчка за изграждане на идеен, технически и работен проект за Циклотронна лаборатория "Национален циклотронен център" към института на стойност 780 000 лв., чийто срок е 45 месеца и изтича догодина. Едва след това ще може да започне и самото изграждане на лаборатория, в която да се произвеждат радиоизотопи и радиофармацевтици за позитронно-емисионна компютърна томография (PET/CT) и еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT/CT).



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kqms


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ обяви първа порция конкурси за управители на болници
19.04.2024 15:49:34

МЗ обяви първа порция конкурси за управители на болници

Конкурс за управители на шест специализирани лечебни заведения обяви Министерството на здравеопаз ...

Д-р Христов: На фона на вълната от морбили в Европа един случай у нас е чудо
19.04.2024 15:28:47

Д-р Христов: На фона на вълната от морбили в Европа един случай у нас е чудо

„За морбили имаме един единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в ця ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...