!
Сряда, 24 Април 2024
27
февр
15
 

Експерти:

Частни здравни каси и държавна конкуренция на НЗОК ще решат проблемите в здравеопазването

Вторник, 27 Февруари 2018 | 16:31:37 Надежда Ненова
15

Съвременното здравеопазване изисква много средства. В Германия сърдечните трансплантации през 1975 са били една, а през 2009 – 363, чернодробните трансплантации през 1975 са били нула, а през 2009 – 1179. Не може вече да се говори за богати

Съвременното здравеопазване изисква много средства. В Германия сърдечните трансплантации през 1975 са били една, а през 2009 – 363, чернодробните трансплантации през 1975 са били нула, а през 2009 – 1179. Не може вече да се говори за богати и бедни държави, тъй като няма как да има разлика в ценообразуването на дейността. Това каза доц. д-р Димо Кюркчиев, доверен лекар на посолствата на Германия, Австрия и Швейцария в София в презентацията си по време на конференцията „Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС“, която се проведе вчера.

Въпреки това западните държави отделят много повече средства за здравеопазване, отколкото тези от Източна Европа. Разликата обаче идвала не от процента от брутния вътрешен продукт, който се отделя – по думите му, за България – 5,5-6%, а за Германия – около 10%. Проблемът бил в това колко реално е този процент в парична стойност на глава на населението. „Разликата е в пъти. В България и Румъния той е около 500 евро на човек, а в Германия – около 4400 евро“, каза д-р Кюркчиев.

Другият проблем за българското здравеопазване, по думите на д-р Кюркчиев, е недофинансирането на системата от здравни вноски. „Около 4 млрд. лева се дават за здравеопазване. 2/3 са от вноските на пациентите, останалото от държавата. Здравната вноска е 8%, но сумата, от която се удържат те е различна, а освен това има и таван. Недофинсирането пък води до намаляване на стойността на лекарския труд и до увеличаване на доплащането. За допустимо е прието 12-15% доплащане, но в България е 45-50%. Лекарският труд пък е оценен на 100-200 лева, но една тазобедрена става е над 3000 лв.“, обобщи д-р Кюркчиев.  

Според д-р Кюркчиев третият проблем в България е монополът на НЗОК. „Броят на здравните каси не е панацея, но всяка една система, ако няма конкуренция, няма как да се развива благоприятно. За момента здравните каси в Германия са 110. Там също имаше процент на редуциране – през 1970 г. там е имало 1815 държавни здравни каси. Здравнонеосигурените в Германия са 40-50 000 при население 80 млн. души. В България никой не знае дали са милион и половина-два. И се оказва, че балансираме с цифри от порядъка на милиони, но явно Касата не се притеснява, че 500 000 души не си плащат здравните вноски. Нека има три каси, но да има конкуренция“, каза д-р Кюркчиев.

По думите му ситуацията може да се промени или чрез увеличаване на вноската, или чрез засилване на конкуренцията. „Липсва и системата на частните здравни каси. Тук има различни фондове, но те не са равнопоставени на Касите. Частните каси в Германия са двойно на държавните. Тези пациенти, които имат повече пари, могат да си позволят повече неща – включително и естетически операции. Освен хората да бъдат задължени да си плащат здравните вноски чрез различни санкции, трябва да бъде засилена конкуренцията, както и да се допуснат частните здравни каси“, заключи д-р Кюркчиев.

Според проф. д-р Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна“-ИСУЛ, решението е да се обвърже количеството с качеството. „Например броят на интервенциите да бъде докладван в регистър, заедно с техния изход. Примерно колко пейсмейкъри са имплантирани. Тези, които отказват да дават информация, трябва да бъдат санкционирани за това. Трябва да има яснота дали една интервенция е оправдана или не. И когато е неоправдана, да не се заплаща“, каза д-р Гудев.

Той подкрепи думите си със статистика, отпечатана във водещото американско кардиологично списание Journal of the American College of Cardiology от 2012 г., която показва екстремно нарастващия брой на катетъризациите и на интервенциите в САЩ. „Проблем, който съществува и у нас. У нас обаче разликата между направени катетъризации, (които струват по 750 лв.) и интервенции (по 3700 лв.) е много по-малка. Това, което те дискутират, е, че начинът да има повече печалба болницата, е като се раздуе обемът дейност. Проблемът не е само в застаряващото население, а и в липсата на контрол спрямо най-подходящите интервенции. В Холандия има много по-малко интервенции, отколкото в Германия при едни и същи здравни показатели. Т.е. броят на интервенциите и процедурите не определя по-добри здравни показатели. Това, което стана клише, че се наливат милиарди в здравеопазване, а няма подобрение на здравния статус на нацията, се оказа, че не е само наш проблем“, каза д-р Гудев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$U9A

Компетентен 28.02.2018 11:21:21

Много ми цитирате немските сто каси ! Добре е да знаете, че същите нямат право да генерират печалба. Ясно ? Частно осигурените в Германия са под 9 % ! Ха сега ми кажете ако у нас новите каси няма да могат да печелят или им фиксират печалба до 3 %,колко желаещи ще има

Гост 28.02.2018 17:20:19

Ми то в нормалния западен свят по цялата верига от производител до продавач имат да си разпределят общо 10% печалба , а не като тук в кочината всеки препродавач да си слага по 15 % и накрая стоката да поскъпне с 300%. Така ,че свиквайте. Печалби от 300% са само при трафика на наркотици, оръжие и проститутки. И изобщо кво плачете за Нероден Петко .Въведете конкуренция на здравни каси и ще видим. Тук има седалиша и на чужди застрахователи .Не ми е зор за комунистическите перачници като тази на Виткова комунистката. Ще търся западен фонд да се застраховам. Ако там печалбата им е 3% и тук ще работят.

Гост 27.02.2018 21:08:37

Познавам и двамата говорили. И двамата са интелигентни и добри лекари, емоционално се различават. Кюркчиев изглежда по-кротък и хрисим, докато Гудев е по-експресивен. Бил съм с последния на редица срещи с международни светила и винаги е правил отлично впечатление. Изобщо не е шлосер. Проблемът е, че и двамата не са достатъчно навътре в организацията и управлението на макро ниво. Но то кой ли е в България. Солидарният модел изисква огромен ресурс. В Германия има повече каси но Германия е 15 пъти по голяма от България, а един осигурен средно плаща 10 пъти по-голени вноски. Така че спокойно може да има 10по15= 150 каси. Това с конкуренцията са мантрите на ДПС и Стойчо кацаров. Само че не казват че при 5 каси административните разходи ще се вдигнат 5 пъти, а парите ще се вземат от същите 3.8 млрд лева. Да не говорим за печалбата на тези частни каси. Идеята за регистрите е хубава, но примерно Генчо Начев и другите пенсионери ще я подкрепят ли? Никога, защото ще им лъснат резултатите.

Гост 27.02.2018 22:17:12

Те ДПС говорят за демонополизация, единствено когато са в опозиция. Когато са на власт забравят, а скоростно техните депутати чрез подставени лица откриват лечебни заведения и точат крадат като за последно

Гост 27.02.2018 22:13:10

Западняците плащат средно 15-20 пъти по-високи вноски , не 10 пъти, А това за административните разходи са глупости. Първо общия бюджет няма да е 3.8 милиарда ако някой иска качество и германски обем здравни услуги. НЗОК няма просто да се раздроби в 150 боклуци пропорционални парчета огледален образ на същата тази НЗОК. Вече писах: НЗОК има огромен раздут персонал Не ми разправяйте смешки ,как Ганьо и Андрешко са по-умни от Ханс и Томас със 110те каси.. Всиките ганьовски ако и дали, ама са просто неща свързани с нежелание да се правят европейски реформи и да се въвеждат отдавна работещи неща. Най обичам педалското комунистическо клише Здравеопазването е консервативна система ТОЕСТ НЯМА ДА ПРАВИМ РЕФОРМИ НИКОГА.

Гост 27.02.2018 19:48:30

След доцент Кюркчиев, Гудев изглежда като шлосер-монтьор коментиращ цеха си и брака в производството му в контекста на борбата между цеховете , социалистическия труд и преходното Червено знаме...

Гост 27.02.2018 18:31:53

СКО касите са на Кой и Сие сигурно по стар български обичай ще е така. За съжаление повечето български капиталисти са назначени на работа като такива.

Сзок 27.02.2018 17:47:47

Е, мили мои Договорни партньори, при частните Каси, трудно ще ви минат номерата,за усвояване на пари, ей така, както е при държавната КАСА. Докато фактурирате, през уши на игла ще трябва да минете,докато частника Ви плати. Ама той ще гледа под лупа. Няма далавера в частни Каси.

Гост 27.02.2018 19:55:01

Мухъл , НЯМА ДА ВИ МИНАВАТ БРЪТВЕЖИТЕ ЗА КРАДЕНЕ НА НЗОК С ГОДИНИ. Това ще е разликата. Нямаш далавера ТИ с частни каси, щото си някой шушляк от НЗОК, който глобява доктори за ампули с изтекъл срок, а нищо не разбира от анамнеза ,статус и още по-малко от лечение за да коментира проверявания. ЗАЩОТО ПРОВЕРЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ЗНАНИЯ ПОНЕ КОЛКОТО НА ПРОВЕРЯВАНИТЕ , а не да са от музикалното училище секция тъпани И дано си прочел тук се писа как германския доктор си фактурира и телефонните консултации с пациентите,. Да, германските каси плащат и това, защото е труд. И никой не му вика ,че е надписвал, щото за клевети там се ходи в затвора ,а не се ходи в жълтите редакции и партийните централи за инструктаж и опорни точки как да не се плаща на лекарите с тиражиране на инсинуации

СЗОК 27.02.2018 21:50:20

Стари мой приятелю, голям залък лапни, голяма дума не казвай. Поздрави.

Специалист 27.02.2018 18:34:24

Ама ти какво си мислиш,бе другарю.Че аз ще чакам частната каса няколко месеца ли.Нищо подобно.Плащаш си при мен в брой,а после с фактурата,за която все плачеш отивай където когато искаш.

Доктора 27.02.2018 18:03:06

Нищо,предпочитам да има конкуренция и между няколко Здравни каси,нека има контрол!!!

Компетентен 27.02.2018 17:19:46

НЗОК има административни харчове към 40 милиона годишно . Ако се пуснат частните каси няколкостотин милиона ще отидат за администрация, коли, курви, кока, печалби на честните здравни застрахователи и пр. НЗОК поне разплаща всичко що има. Отделно от това на българската народопсихология повече пасва една каса. Най добре е да има разделение на дейността на два пакета и основният да се плаща от НЗОК, а допълнителният да е доброволен и предмет на застраховане

Гост 27.02.2018 20:01:42

Глупости. НЗОК има към 3000 назначени всякакви кияци. Няма по-разплута администрация от държавните недоносчета. Не ми разправяй смешки ,как Ганьо и Андрешко са по-умни от Ханс и Томас със 110те каси.... Поне това трябва да ви светне газения фенер в тиквите

Az 27.02.2018 18:36:42

Специалистът отгоре ти е обяснил как ще работят лекарите тогава.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...