Четвъртък, 20 Февруари 2020
27
авг
 

Четирима пострадали при катастрофата в Своге още са с опасност за живота

Понеделник, 27 Август 2018 | 12:11:36


Трима пациенти, настанени в  „Пирогов“ остават с опасност за живота след тежката катастрофа с автобус край Своге, заяви на брифинг днес директорът на Института за спешна помощ проф. д-р Асен Балтов. В лечебното заведение са настанени о

Трима пациенти, настанени в  „Пирогов“ остават с опасност за живота след тежката катастрофа с автобус край Своге, заяви на брифинг днес директорът на Института за спешна помощ проф. д-р Асен Балтов. В лечебното заведение са настанени общо шестима души. От шестимата пострадали, приети в столичната болницата „Св. Анна“ с опасност за живота е 52-годишна жена.

 „Трима са с опасност за живота, но те се лекуват адекватно. Те са в изкуствена кома и на апаратно дишане. Имат тежки белодробни контузии. Предстоят им още наблюдения, а на и някои операции. На пациентката, която е в неврохирургия, ще й бъдат извършени допълнителни изследвания и най-вероятно й предстои оперативна интервенция в областта на лицевите кости. Останалите три пациентки остават в същото състояние. Те са на командно дишане и все още има опасност за техния живот. Остават стабилни и не се нуждаят от допълнително подпомагане на сърдечната дейност. Затова смятаме, че най-острият период е овладян”, заяви проф. Балтов.

„Нещата са много динамични, пациентите се наблюдават. Надяваме се всичко да тръгне в правилната посока“, допълни той и припомни, че една от причините за възможни усложнения при лекуването е възрастта на пострадалите.

Според него все пак остава въпросителна, защото гръдните травми са много тежки. Той посочи, че те се развиват постепенно в рамките на 4 до 7 дни. „Предстои процес на възпаление, който е задължителен при такива тежки травми. Прави се всичко, което е необходимо, за да се преодолее това”, допълни директорът на "Пирогов".

Проф. д-р Балтов призова да се дари кръв за пострадалите при тежката катастрофа. От кръв обаче не се нуждаят само във ВМА, тъй като болницата разполага със собствена кръвна банка. „Още, щом ни сигнализираха за инцидента, направихме необходимите разчети и сме подготвени”, каза на брифинг днес началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че предстоят серия от операции за най-младия пострадал край Своге, който е настанен в реанимацията на Военномедицинска академия. Консилиум от специалисти днес очертава плана за лечение на 30-годишния мъж.

Пострадалият е със счупване на черепа и мозъчна контузия, фрактура на дясното рамо и 4 прешлена в поясната област – без засягане на гръбначния мозък, както и със сериозна белодробна контузия, допълни проф. д-р Мутафчийски. През първите 24 часа след инцидента младият мъж е претърпял една кратка операция, свързана с възстановяването на дишането му. „Контактен и адекватен е, с ясно съзнание за случилото си. Състоянието му е средно тежко и няма опасност за живота му”, обясни началникът на ВМА.

Днес от реанимацията в конвенционално отделение ще бъде преместена и другата пострадала, която се лекува във Военномедицинска академия. 62-годишната жена е с множество травми по главата, лицето и тялото, но без счупвания на кости и засягане на жизненоважни органи. „Засягането на белия дроб е минимално, няма опасност за живота й”, обясни бригаден генерал проф. д-р Мутафчийски. Ако възстановяването й продължи без усложнения, вероятно ще бъде изписана до края на седмицата.

Състоянието на шофьора на автобуса при инцидента край Своге е стабилно, без опасност за живота, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоана“- ИСУЛ. За момента той остава под наблюдение в болницата.

Припомняме, че при автобусната катастрофа край Своге, станала на 25 август, загинаха общо 16 души, а други 23 тежко пострадаха. Всички пътници в автобуса са се връщали към Своге от еднодневна екскурзия до манастир „Света Богородица“, известен с името „Седемте престола“. До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Днес е обявен Ден на национален траур.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KjnY


Още новини
От печата: ДАНС влезе в МБАЛ-Раднево, коронавирус, единен пазар на данни в ЕС
20.02.2020 09:01:09

От печата: ДАНС влезе в МБАЛ-Раднево, коронавирус, единен пазар на данни в ЕС

Влизането на прокурори и агенти на ДАНС в болницата на Раднево, за да проверят сигнал от кмета д- ...

Касата започва преговори за доставка на медицински изделия на най-ниска цена
19.02.2020 17:57:29

Касата започва преговори за доставка на медицински изделия на най-ниска цена

 НЗОК стартира процедурата за договаряне на отстъпки за медицинските изделия, заплащани от К ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...