!
Петък, 26 Април 2024
24
ноем
27
 

Четирите партии се споразумяха за промени в здравния сектор до края на 2022 г.

ДСГ ще бъдат пилотно тествани през 2023 г., а подготовка за промяна на статута на държавните болници ще има след анализ

Сряда, 24 Ноември 2021 | 16:23:37 Надежда Ненова
27

След петчасови дебати четирите партии – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, постигнаха консенсус по голяма част от идеите си за промени в здравните системи. &bdqu

След петчасови дебати четирите партии – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, постигнаха консенсус по голяма част от идеите си за промени в здравните системи.

„Всички големи решения да минават през такъв тип обсъждане. Няма как да бъде обсъдено абсолютно всичко, но се надяваме това, което сме пропуснали сега, да го обсъдим по-нататък в същия коалиционен формат“, каза на финала на срещата бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Групата за преговори в сектор „Здравеопазване“ беше в доста по-широк формат от първоначално обявените по трима души от всяка формация. От „Продължаваме промяната“ в дискусията участваха Боряна Алексиева, Антон Тонев и Виолета Лорер. От страна на БСП участниците бяха проф. Георги Михайлов, доц. Георги Йорданов, проф. Бойко Коруков, проф. Невена Цачева, д-р Динко Странски. „Има такъв народ“ беше представена от д-р Ивайло Христов, д-р Иван Лютаков, проф. Андрей Чорбанов и доц. Силви Кирилов, а „Демократична България“ – от д-р Александър Симидчиев, д-р Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров участва в преговорите по покана на „Продължаваме промяната” в качеството си на председател на съсловната организация и експерт.

Споразумението условно беше разделено на две части –

краткосрочни мерки, свързани с COVID кризата, и краткосрочни мерки за промяна в системата

По отношение на COVID кризата партиите се споразумяха, че наличието на протоколи за диагностика и лечение е задължително, а спазването им е по преценка на лекаря при леглото на болния. Те приеха още да бъде конституиран кризисен щаб за статистическа обработка на данните, както и че ваксинацията е доброволен акт.

Сред главните приоритети до края на 2022 г. беше записано електронното здравно досие и електронна здравна система, включително със съответните законодателни промени; коригиране в дисбаланса на остойностяване на клиничните пътеки и първи стъпки към преминаване към диагностично-свързани групи. До 2023 г. ДСГ трябва да бъдат въведени пилотно и да се направи анализ на разходите, разбраха се преговарящите.

През следващата година трябва да бъде ефективно преобразувана ИАМН с цел оптимизиране на разходите в системата и качеството на медицинските услуги, както и да бъдат извършени законодателни промени за повишаване на ефективността на Етичните комисии към съсловните организации. Протоколите за лечение и диагностика по специалности също трябва да бъдат готови до декември 2022 г.

Болниците в труднодостъпните райони, инфекциозните отделения и болници, родилните и детските звена и отделения ще бъдат финансирани не на база дейност, а на база капацитет и потребност, решиха представителите на партиите. „Второстепенно е дали да се смени начинът им на функциониране. Това е защитено здравеопазване, тъй като този тип структури и звена трудно функционират на пазарен принцип“, каза Асен Василев.

Прието беше лекарствата за деца до 14 години за остри заболявания да бъдат 95% заплатени от НЗОК с предвидени механизми за контрол и след въвеждането на електронната здравна система, както и стимулиране на профилактични програми за деца, изграждане на Национална детска болница след подробен анализ, превенция и профилактика в детското здравеопазване, започвайки от бюджет 2022 г.

Ще бъде преразгледана Националната здравна карта по отношение на броя на леглата и кадрите до края на 2022 г.

Ще бъде направена подготовка за промяна на статута на държавните и общински лечебни заведения от търговски дружества след анализ.

„Смяната на статута не е решение за изтичане на парите

Доколко това прехвърля фокуса върху пациента? Ако лекарят знае, че ще вземе два пъти повече пари с два пъти повече манипулации, ще продължи да гледа на пациента като на торба с пари“, коментира Асен Василев.

Д-р Симидчиев подчерта също, че принципал на тези лечебни заведения са държавата и общините и ако има печалба, печели държавата, а ако има проблем, той е в липсата на контрол на управлението.

В споразумението беше записано още въвеждане на рамкова система с минимална почасова ставка; приемане на Наредба за детайлна оценка на труда на медицинските специалисти, базирана на минимална почасова ставка и надградена; болниците да бъдат категоризирани по нива на база на реални приоритети, определени от Здравната карта, и на база на качеството.

Парите, които влизат в частните болници по линия на НЗОК или МЗ, трябва да подлежат на обществен финансов контрол като при държавните и общинските болници, категорични са четирите партии.

Между санитаря и шефа на болницата трябва да има максимално съотношение в базовото заплащане в лечебните заведения, които ползват обществен ресурс, като това съотношение вероятно ще бъде 1:20, уточниха още преговарящите.

Освен това в новия Закон за лечебните заведения ще залегне медиците, които ползват обществен ресурс, да имат само един договор с НЗОК, тъй като сегашната система позволява един лекар да работи и в болничната, и в специализираната извънболнична помощ.

Няма да се допуска заемане на управленски позиции в две различни структури –

началник на катедра в университет не може да бъде началник на отделение в болница, приеха още представителите на партиите, с допълнението, че заеманата управленска длъжност може да бъде не повече от два мандата.

Прие се и от следващата година да има разширяване на скрининговите и ваксинационните програми за социално значими и редки заболявания. Освен това партньорите са разбраха да се заложи оптимизиране на националната система за спешна помощ с готови решения по въпроса до юни 2022 г., както и да се направят промени на наредбата за специализациите, като тя се хармонизира със системите за специализация в ЕС.

Преговарящите обсъдиха и включването на специализантите като изпълнители по клинични пътеки. Те се съгласиха една пътека да може да бъде изпълнявана задължително от лекар със специалност и двама лекари специализанти, като последните да бъдат включени като изпълнители на дейност по НЗОК.

Парамедици и лекарски асистенти и фелдшери да бъдат интегрирани в здравната система, т.е. да имат самостоятелни практики, решиха още представителите на партиите, като в добавка ще се даде възможност за регистриране на техни съсловни организации.

В програмата за здравеопазване беше записано, че

предстои да се направи анализ на най-добрия модел на здравно осигуряване,

но самата дискусия за смяна на начина на финансиране на системата и ролята на НЗОК в нея беше прехвърлена към предстоящите разговори в сектор „Финанси“.

Управленската програма предстои да бъде разписана, да бъде изпратена за съгласуване до четирите партии и след това да бъде обсъдена отново в по-тесен състав.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5KjQ

Лекар 26.11.2021 09:21:21

Всичко това се прави под диктовката на Фармамафията !!! Няма ли да се промени търговския статут на фарма фирмите???За тях няма ли обществен контрол на печалбите!!! За тази година бюджета за лекарства в НЗОК гони 1 800 000 000 лв!!! И за ваксини се дадоха около 200 000 000 лв!!!

ПП Възнаграждение 26.11.2021 10:24:24

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, САКЪН, не хортувайте таквиз политнекоректни неща! Единствените промени в търговските статути ще засягат само Лекарите - всички други - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, те трябва да имат право да си печелят чинно, спокойно и необезпокоявано от труда си! Само ТРУДЪТ на ЛЕКАРЯ трябва да е държавен, сиреч - БЕЗПЛАТЕН! Разбира се, това не значи, че Лекарят може да се пенсионира на 50 години, с двадесет брутни месечни заплати накуп при пенсионирането! НЕЕЕЕЕ, той трябва да работи до 68 годишна възраст (че и повече) и да грохне връз кушетката с пациентите си! Мръсни, проклети СТАЛИНИСТКИ УРОДИ!

Гост 26.11.2021 01:19:16

Политическа Партия Продължаваме Промяната (ПП ПП чете се пи-пи пи-пи) нямат ПИПЕ. След няколко месеца всички гласували за тях ще се хапят отзад с неокомунизма , който се задава пи-пи пи-пи. Абсолютни мулета на БСП/БКП ,като онези от онзи сериал На всеки километър ,където шумкарите прекарваха оръжия с мулета ахахаха

Гост 25.11.2021 22:29:10

Представителят на ИТН Ивайло Христов е тежък олигофрен, болниците да се регистрирали като манастири. Да не говорим, че царят на синтаксиса Цецо Цветанов съставя изречения по-добре от него.

Гост 25.11.2021 15:17:03

ПП вече осъзнаха, че експертизата им в този сектор е по-слаба даже от това което си представяха преди това

Гост 24.11.2021 21:43:13

Ако лекарят знае, че ще вземе два пъти повече пари с два пъти повече манипулации, ще продължи да гледа на пациента като на торба с пари“, коментира Асен Василев. Абе doushebag как мислите тогава да плашате на лекаря ? По 180 лева на месец като медицински работник от работническата поликлиника ли бе пос ерко? Тогава никакви здравни вноски - пациентът да си плаща КЕШ с фактура и така да си следи дали му се надписва нещо. Естествено като плаща и на адвокат и на здравен консултант ,зашото нищо не разбира от медицински процеури както ти doushebag-а нещо не разбираш от медицина , а гледаш на доктора като на автомонтьорче сменяващо стартера с нов уж след като му е сменил на стария само четките на електромотора (мой личен пример като клиент). Боклуци попуулистки. Тепърва яко е ще плащате ,каквото и да си говорите, лекарите намаляват и ТЕ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛАТА . Иначе никой няма да намерите утре ,както и сега не намирате вече. Маса лекари от всякави специалности не приемат парцала наречен ТАЛОН № 3 защото плащането им от НЗОК е жалко и недостойно за лекар. Все повече ше плащате кеш ,каквото и да ви говорят политическите проститутки. Утре ги извикайте да дойдат с вас на лекар и да кажат на доктора да не взима пари кеш ухахаха

Гост 24.11.2021 21:29:18

Това безплатно ,онова безплатно . Баси парада на популизма. Ще видим кой политически скапаняк с голямата си уста ще осигури това на пролетарските мародери.

Гост 24.11.2021 21:11:53

Баба Цачева стана ли на 100 години?

Знаещ 24.11.2021 22:52:46

Баба Цачева по какво е експерт, че и тя преговаря видите ли. Трагични преговори на лица, които грам не познават здравната система. И само една кратка бележка - здравеопазването не е само болници и финансиране. Ама като не знаят кой да питат - нищо добро не чакайте. Нека си хортуват и скоро ще разберат, какъв нонсенс са сътворили, който изобщо не може да стане. Всичко ще остане на ниво чесане на езици

Гост 24.11.2021 21:03:42

Фарма-интересите са представени на масата

Гост 24.11.2021 20:06:48

Johnson & Johnson какво правят до бъдещия вице-премиер? Грандиозен конфликт

Гост 24.11.2021 19:48:57

ТЕзи трябва да преведат германския закон за здравно то осигуряване и заменят думите Германия, германски , с думите България ,български И да влезе в сила от 01.01.2022. Само ,че германецът плаща средна здравна осигуровка 380 евро на месец , а бай Ганя 40 евро (разпределено тези вноски на родителите спрямо 4 членно семейство стават още по-малко) .Това определено вече на пролетарската тълпа няма да се хареса. Тук искаме германско качество със сомалийски заплати на лекарите ( прочее те там са по-високи). По-лесно е да си чешат езиците болниците да не били търговски дружества ,след като реално 85% от болниците са в реален фалит и само търпението на доставчиците на консумативи и комунални услуги още не са предявили искове с в съда и запори. Пък и както и да ги нарекат болниците това няма да промени нищо във финансирането правено от отявлените комунета от властта както се вижда във всички партии - северно азиатски комунисти (БСП), чалгаджии комунисти (ИТН) , демократични комунисти (ДБ) и комунисти фокусници (ПП ПП). Продължаваме ПОДМЯНАТА вместо западните принципи и работещото в развития бял свят. Ай сиктир бе

ghost 24.11.2021 22:44:19

К.р сплескан, да допуснем, че вноската за здраве е 8% и ти, джендъре, ми търсиш 380 ойро, което идва на 4 750 ойро надник. Повярвай, ще ти ги плащам с кеф! И бакшиш ще ти оставям, като на фризьорка (не е много по немски, ама айде). Обаче и ти ще бачкаш като немски доктор, а не да ми дращиш мъдрости из форумите. Капиш?

Гост 26.11.2021 01:06:02

Мухльо хич не ме интересува колко ти трябвало да имаш за да плащаш при доктора. В автосалона на Мерцедес не се интересуват от твоята заплата на ватник и не ти дават автомобил с 90% отстъпка ,че си нямал 4 750 ойро бе задник Ще плащате при доктора много над заплащането на плочкаджия ,ако не - фризьорката да те преглежда и лекува и фаянсаджията да ти оправя счупения крак. И да не останат лекари в България пак ще трябва да плащате при ветеринарния да ви прегледа- там даже таксите са по-високи. Преглед на хамстер като теб е 40 лева. Тъпърва ще разберете за какво става дума. Комунизма отдавна свърши, но продължавате да наглеете...

Гост 25.11.2021 11:04:05

Голям германец се извъди бе "ойро". Не ми трябва вноската ти,дето отива за асфалт. Искам да доплащаш. Като за начало по 10 лв такса. После по толкова,колкото плаща касата. Така няма да ми се мъкнеш в кабинета през ден и няма да лежиш в болница за една хрема.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 25.11.2021 08:07:43

Х**йо сплескан, в момента в Пловдив не можеш да намериш читав майстор фаянсаджия за под 40-45 лева на квадратен метър! Ако работи, както трябва, а не си бара оная работа и да пуши цигари през 30 минути, спокойно може да прави 8-10 квадрата на ДЕН! Това са 400-450 лева! Умножи го по 20-22 работни дни, и ти излизат 4750-те ойро месечен надник!!! Няма касови бележки, няма фактури!!! ТУК, в България, не в Германия!!! Така че ще ПЛАЩАТЕ, та УШИТЕ ВИ ЩЕ ПЛЮЩЯТ, МАМИЦАТА ВИ КРАДЛИВА! Ще се научите, че И ТРУДЪТ НА ЛЕКАРЯ ИМА ЦЕНА!!!

Гост 24.11.2021 20:39:56

Льохман, в западния свят на никого за лежане по цял ден не се плаща.

един 26.11.2021 08:33:26

Ами ти що лежкуниш и се оплакваш, че нямаш 4700 евро заплата. Бачкай на няколко места като нас да изкарваш пари да имаш да плащаш на лекаря. И протестирай срещу високите цени на ток, парно, вода храна и горива,че да ти остават пари за лекар.

Гост 24.11.2021 21:31:19

Ватник ,ние провеждаме по 40 медицински прегледа дневно. Професионална лежачка е жена ти на паркинга за турски тирове, която ти е платила интернета и бирата до компа.

Биби 24.11.2021 19:32:02

Има възможност за 1година и 10 месеца да имаме много добра българска мед. сестра но сега колежите са с бизнес интереси закриляни от Милка

Биби 24.11.2021 19:20:45

Да сред преговарящите няма експерти за жалост незнам как да се свържа с г н Петков нещата могат бързо да се коригират

Гост 24.11.2021 19:04:15

М-даа.., отново няма капацитет за стратегически промени в системата. Не ни очаква нищо добро...

Гост 24.11.2021 18:28:44

Трагедия - пълно с леваци, интереси на фарма индустрията и частните болници. Тъжно. Асен Василев се представи най-добре

Гост 24.11.2021 19:56:35

Пълно с левичари и латентни метросексуални комунисти

Биби 24.11.2021 17:57:30

Първо трябва да се обвърже здравеопазването за държавата да си вземе по закон а не към бизнеса. При желание за три месеца можем да излезем от интересите на някои

Гост 24.11.2021 19:54:57

Не тъпако ,като тъпите комунета върнете държавните поликлиники и направите лекарите държавни чиновници пак с още по жалки заплати както при соца , то имам много лоши новини за теб- никой лекар няма да работи там , нито за фнусната НЗОК, нито за който и да е комунист. Лекарската професия е СВОБОДНА ПРОФЕСИЯ , всички отиват в частния здравен сектор и ти нищо не можеш да направиш, ще трябва да си плащаш навсякъде само КЕШ и нищо няма да ти се поема от никого. Продължавайте си с тъпотиите вие глупавите съветски чички тепърва ще опитате чепа

ЕС 24.11.2021 16:44:01

Други са модерните здравни политики, които трябва да бъдат имплементирани. Пак ще говорим само за болници, болници и пак болници. Жалко, много жалко!


Всичко за коронавируса
Още новини
Предлагат актуализирано фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.04.2024 10:59:42

Предлагат актуализирано фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Стартира общественото обсъждане на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 о ...

Д-р Стоянов: Нужни са 2-3 министерски мандата, за да може системата да се успокои
26.04.2024 10:16:36

Д-р Стоянов: Нужни са 2-3 министерски мандата, за да може системата да се успокои

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички промени, бури и к ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...