!
Понеделник, 20 Май 2024
16
апр
 

Четири парламентарни групи с остра реакция за закриването на НОЩ

Петък, 16 Април 2021 | 12:18:38 Ирина Пекарева


Четири от общо шестте парламентарни групи в Народното събрание излязоха с декларации във връзка с  разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ) по време на днешното пленарно заседание. Първи с декларация от името на „Демократична

Четири от общо шестте парламентарни групи в Народното събрание излязоха с декларации във връзка с  разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ) по време на днешното пленарно заседание.

Първи с декларация от името на „Демократична България“ на трибуната застана пулмологът д-р Александър Симидчиев, който повтори в разширен вид казаното от него преди началото на заседанието пред журналисти.

Той отбеляза, че прекратяването на дейността на НОЩ изглежда като активно мероприятие за дестабилизиране на контрола на пандемията, което я лишава от действено управление и координация. „Какви мерки се предлагат в замяна? Това, което чухме, са продължаващи брифинги, които не служат да планират и предлагат решения, а само да констатират“, отбеляза д-р Симидчиев. Той посочи, че от решението не става ясно какви са мотивите, както и

кой ще е отговорен занапред за координацията на мерките срещу COVID-19

Депутатът от ДБ също така отбеляза, че няма яснота как е била организирана до момента работата на Щаба, поради което не е ясно дали ще може да бъде извършен отчет за нея, който да служи като преход при предстоящо активиране на пандемичния план от следващото правителство. „Решението е незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента цялата налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията“, категоричен бе д-р Симидчиев.

След него на трибуната излезе Мая Манолова, която от своя страна прочете декларация от името на „Изправи се! Мутри вън!“. Тя заяви, че разпускането на Щаба без обяснения и без мотиви е акт на безотговорност от страна на премиера. „Очевидно Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани, действайки на принципа „след мен и потоп“, разформировайки без обяснения НОЩ“, коментира Манолова. По думите ѝ, с този акт Борисов се опитва да избяга от отговорност и да освободи от отговорност Щаба. „Той може да ги освободи от работа, но не може да ги освободи от отговорност, тя ще се носи и от тях, и от здравния министър като лица, ангажирани с пандемията и с управлението на здравната криза“, заяви народната представителка.

Тя отбеляза още, че

страната ни е „шампион по смъртност“ и статистиката за починали през миналата година е стряскаща

Манолова прочете и статистика за смъртността в страната. „През 2020 г. общият брой на починалите е с 18 746 души повече, отколкото през 2019 г., като от тях регистрирани като починали от COVID-19 са само 7576“, отчете тя и заяви, че премиерът дължи отговор защо страната ни е на първо място по показател обща смъртност през последните няколко години преди COVID-19. Тя се спря на показателя обща смъртност за 2019 г. - 15,5 на 1000, което по думите ѝ ни отрежда първо място в света. „През 2020 г. коефициентът е 17,8, а от началото на тази година този коефициент достигна 21,03“, отбеляза още тя и заяви, че премиерът и здравният министър дължат отговор на тези въпроси.

В заключение Манолова каза, че след разпускането на НОЩ парламентът трябва да вземе решение за следващ подобен орган.

Възмущение от разпускането на Щаба изрази – също в декларация – и депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. „ПГ на „БСП за България“ посрещна с изключителна тревога решението за разформироване на НОЩ. В дейността му имаше сериозни пропуски в управлението на здравната криза, създадоха се излишни страхове, но оставянето на държавата в момента без управление на кризата и без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб създава въпроси“, коментира той.

Проф. Михайлов направи и предложение една от първите задачи на новата комисия по здравеопазване да бъде да анализира дейността на НОЩ с всички необходими документи, да представи анализа си пред парламента и той „да даде своето мнение в интерес на българската нация“.

По същия повод думата взе и Джевдет Чакъров от ДПС. Той изтъкна, че

закриването на Щаба е „абсолютно немотивирано в този момент, когато още не сме преодолели третата вълна“

По този начин се лишаваме от контрол на пандемията, посочи депутатът и също отбеляза, че Щабът е закрит без никакви аргументи.

„Правителството е в оставка и трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си, а най-важният от тях в този момент е контролът на пандемията. Какво се предлага вместо НОЩ? Нищо! Би трябвало да има алтернатива на този орган. Съставянето на правителство може да отнеме определено време, какво ще бъде по отношение на оперативната дейност, свързана с пандемията, през това време? Това не е сериозно, не е отговорно към всички граждани и към цялото общество“, отбеляза Джевдет Чакъров. Той посочи още, че закриването на НОЩ е абдикация от всякакъв контрол върху пандемията и добави, че е необходимо да се помисли за негова алтернатива.

„Ситуацията е сериозна, трябва да бъдем адекватни. Считаме, че трябва да има оперативен орган, който да координира действията и да продължим борбата с тази коварна болест“, заключи депутатът.

След изказванията на четиримата трибуната зае д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, която в отговор на единодушното мнение за безотговорното закриване на Националния оперативен щаб заяви, че депутатите трябва да спазват противоепидемичните мерки и посочи, че

в залата имало народни представители без маски

Единственият депутат без маска в залата - Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", реагира незабавно и постави маската си.

„Отговорността е най-важното качество, което трябва да притежават както медиците, така и всички, които са избрани да представляват народа. В тази връзка отговорността на председателя на НС е да гарантира спазване на противоепидемичните мерки. В тази зала няма възможност за дистанция между народните представители и има хора без маски“, коментира Дариткова.

Тя все пак направи опит да защити внезапното закриване на оперативния орган, като посочи, че според нормативните документи отговорността се носи от здравния министър и Министерския съвет, а „всички останали органи са спомагателни“.

Без коментар и реакция по темата със закриването на Щаба останаха единствено от „Има такъв народ“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m8gb


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания
20.05.2024 09:27:31

Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания

На 19 май отбелязахме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Глобалнат ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...