Понеделник, 17 Юни 2019
25
май
2
 

Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%

Ако споразумението помежду им се докажа, регулаторът може да глоби всяка от тях с 10% от световния й оборот

Събота, 25 Май 2019 | 10:33:05
2

Четири фармацевтични компании във Великобритания са обвинени в незаконно сключване на договори за ограничаване на доставката на лекарство против повръщане, с което са повишили цената, плащана от NHS със 700%, съобщи ВВС. Медикаментът често се предписва

Четири фармацевтични компании във Великобритания са обвинени в незаконно сключване на договори за ограничаване на доставката на лекарство против повръщане, с което са повишили цената, плащана от NHS със 700%, съобщи ВВС. Медикаментът често се предписва на пациенти с рак, подложени на химиотерапия.

Пазарният регулатор CMA заяви, че цената на Prochlorperazine се е повишила от 6.49 паунда на 51.68 паунда, след като доставчиците се постигнали споразумение да не се конкурират помежду си.

CMA е регистрирал, че между 2013 и 2018 г. годишните разходи за 3mg разтворими таблетки Prochlorperazine са се увеличили от приблизително 2,7 милиона паунда на 7,5 милиона паунда, въпреки че NHS плаща по-малки количества през този период.

Регулаторът твърди още, че рязкото увеличение е резултат от споразумение на четири дружества - Alliance Pharma, Focus, Lexon и Medreich, които са се споразумели да не се конкурират помежду си за доставката на лекарства, отпускани само по лекарско предписание.

Alliance Pharma е доставял медикамента на Focus, след което е плащал на Lexon част от печалбите си от продажбите. Съответно Lexon е споделял своята част от печалбата с Medreich.

Регулаторът твърди, че преди да влязат в тази договореност, Lexon и Medreich са планирали да пуснат свой собствен, съвместно разработен, Prochlorperazine.

В свое изявление Alliance Pharma заявява, че няма "участие в ценообразуването или разпространението на Prochlorperazine от 2013 г., когато е бил лицензиран от компанията на Focus Pharmaceuticals Limited“. Компанията твърди, че не е имала контрол или влияние върху цените, нито пък е имала полза от каквото и да е увеличение.

"Споразуменията, при които една компания плаща на конкурент медикамент, вместо да влезе на пазара, могат да доведат до по-високи цени и да лишат NHS от огромните спестявания, които често са резултат от конкуренцията между доставчиците на лекарства“, казва Ан Поуп от СМА. "На NHS не трябва да се отказва възможността да се възползва от по-голям избор на доставчици, за да осигури по-ниски цени за важни лекарства", допълва тя.

Ако в крайна сметка установи, че е нарушено конкурентното право, CMA може да наложи финансова санкция в размер до 10% от световния оборот на всяко дружество.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hKC$

Само за протокола 26.05.2019 15:19:06

кампанията на СМА е "Помогнете ни да спрем несправедливите картели". Според СМА бизнес картелите са несправедливи. Те мамят клиентите, които в крайна сметка плащат повече за стоки и/или за услуги с по-ниско качество. Ето защо те са незаконни и работа на държавата е да ги разследва и ограничава а също и да ги санкционира. от Drug firms accused of illegal market sharing over anti-nausea tablets The CMA /Competition and Markets Authority/ has provisionally found that 4 pharmaceutical companies broke the law by agreeing not to compete in the supply of an anti-nausea drug in the UK. In a statement of objections issued today, the Competition and Markets Authority (CMA) ...

Гост 26.05.2019 14:34:59

A у нас няма пазарен регулатор като CMA във Великобритания. Защо ли?


Още новини
МБАЛ - Враца с нов директор от юли
17.06.2019 18:21:24

МБАЛ - Враца с нов директор от юли

МБАЛ "Христо Ботев"- Враца ще бъде с нов директор от началото на юли, съобщиха за Zdrave.net от М ...

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост
17.06.2019 16:46:37 Надежда Ненова

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост

Клиничните пътеки по пневмология и фтизиатрия не се разделят за деца и възрастни в Анекса към НРД ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...